≫ 

Pre 22 godine prvi Srbin se popeo na Mont Everest: Dokumentarac o tom podvigu pogledajte besplatno

Dragan Jaćimović je tada ostvario nešto nezamislivo

  • 5
Mont Everest, Dragan Jaćimović Foto: Privatna arhiva

Na veliki poduhvat jednog Srbina, koji je dve decenije kasnije skoro zaboravljen, podsetio je danas Veselin Jevrosimović, predsednik Srpskog atletskog saveza, podelivši link ka dokumentarnom filmu "4 godine u 10 minuta". Zahvaljujući ovom postu, mnogi su prvi put i čuli za Dragana Jaćimovića i njegovu neverovatnu priču.

- U vihoru političkih promena 2000. podvig ovog čoveka je prošao nezapaženo, njegov uspeh vredi 10 Olimpijskih medalja. Pogledajte ovaj zaboravljeni dokumentarac, zaboleće vas stomak, a istovremeno bićete gordi i ponosni. Ta nepravda mora da se ispravi i da Dragan Jaćimović, prvi Srbin koji je osvojio Mont Everest, dobije zasluženo priznanje - napisao je Jevrosimović, i sam zaljubljenik u planinarenje, želeći da ukaže na ogroman značaj i važnost Draganovog uspeha koji je prošao pomalo nezapaženo u vremenu kada ga je postigao.

Čuveni srpski alpinista Dragan Jaćimović 2000. godine je prevazišao sve svoje dotadašnje podvige u alpinizmu, ništa tako vredno, tako značajno i tako veliko nije uradio sve do tog trenutka. Te godine je, posle višemesečnih priprema, dugog planiranja, očekivanja i nadanja, i nedljudskog napora, uspeo da ostvari najveći san svih planinara - popeo se na najviši vrh sveta Mont Everest na Himalajima!

Jaćimović je pre svog uspona života 40 puta dolazio na Himalaje, valjalo je do tančina upoznati grdosiju koja je odnela toliko života, ali Draganu je bila "namenjena" drugačija sudbina.

On je bio na putu slave.

Kako je kasnije ispričao, samo je pukom srećom preživeo jer se na najviši vrh sveta popeo bez boce za kiseonik. Sebi je time umalo potpisao smrtnu presudu ali je, nekim čudom, u njemu bilao snage i čeličnog duha, jake volje, da ostane pri sebi i pobedi sve prepreke.

- To je bila najveća glupost u mom životu. Igrom slučaja sam preživeo. Zanemario sam sve procedure koje nalažu da se alpinista vrati nazad ako ostene bez dodatnog kiseonika iz boca, i nastavio uspon do vrha. Iskustvo koje sam stekao je ogromno, ali nije vredno tolikog rizika - rekao je kasnije Jaćimović u jednom od brojnih intervjua Jaćimović.

Svaki detalj svog puta do vrha sveta je zabeležio kamerom, snimke je pretočio u dokumentarni film koji je konačno ugledao svetlost dana pre dve godine. Priča o Draganovom podvigu je autentično svedočanstvo o hraborsti koja se graniči sa ludošću, atomska snaga čoveka i želja ogromna kao planina da se dosegne cilj, da se uspenje na vrh sveta.

Na ovom linku možete, besplatno, pogledati kompletan dokumentarni film o podvigu srpskog planinara.

Video: Sećanje na prvi uspon Srbina na Mont Everest

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragačevac

    16. oktobar 2022 | 21:51

    Kakav čovek....ljudska gromada.... Dragan je poreklom iz slavnog plemena Jaćimovića iz dragačevskog sela Puhova koje je vekovima unazad davalo našoj otadžbini hrabre pojedince...i u ratovima, i u miru....

  • Mile8

    17. oktobar 2022 | 09:46

    O ovakvim ljudima treba vise da se pise.Svaka cast kralju!

  • Crnogorac

    17. oktobar 2022 | 08:15

    Ja 86

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA