≫ 

Zašto se sve više mladi sportisti povređuju i kako da to sprečimo?

Gost podcasta Teorija Zdravlja bio je Aleksandar Živković trener fizičke pripreme i rehabilitacije igrača

  • 2

Sport ili biznis, pitanje je sad. U današnjem modernom vremeni sport je postao jedan od najprofitabilnijih biznisa u svetu. Industrija sporta zarađuje ogromne pare i zato ne čudi što se sve više pažnje ulaže u mlade talente, koji mogu da budu veoma skupa roba na tržištu.

Ipak, i toj želji da se što pre dođe do nivoa za takmičenje i za kasniju distribuciju mladih talenata, trenei prave kardinalne greške u treningu mlađih kategorija, gde previše opterećenja i obima rada prouzrokuje sve češće povrede kod mladih sportista.

Zašto je to tako i šta treba raditi, više o ovoj temi govori Aleksandar Živković, trener za fizičku pripremu i rehabilitaciju i predavač na Fakultetu za fizičku kulturu i menadžment u sportu, Univerziteta Singidunum.

- Sigurno da je velika promena u samoj igri i sportu. Sport je postao prilično zahtevniji, puno trčanja, puno skokova, maksimalna takmičenja koja traju cele godine. U odbojci imate situacju da ste sedam meseci u klubu pet u reprezentaciji, bez dana ste odmora. Dešava se da se odigra i 40 utakmic za tri meseca, praktično svakti treni dan. Sve je to iscrpljivanje koliki god da nosite kvalitet, možete da dođete u situaciju da imate veliki problem - kaže Živković i dodaje:

Aleksandar Živković Foto: Telegraf

- Kod mlađih kategorija to ne bi smeo da bude slučaj. Bez obzira što imate promenu sporta, da se više trči, promene pravca, ubrzanja, usporenja kretanja, što sve utiče na decu, vi jednostavno kroz svoj trenažni proces ne treba da imate tu vrstu ciljeva da ćete da jurite rezutate. Ne smete da angažujete talentovanu decu do tog nivoa da ih uvedete u povredu.

- Jeste da postoji promena u samom sportu u igrama i indivuidualnom sportu, ali nikako se ne sme doći u situaciju da se mlada osoba ili dete da se povrede, kao što se danas povređuju.

- Na žalost previše ima teških povreda kolena, kičme, problema sa ramenima, to su već ozbiljne povrede, koje su više karakteristične bile za neke istrošene igrača koji su na zalasku karijere. Danas imate primere gde talentovanija deca igraju i za višde kategorija, pa za vikend odigraju i tri utakmice i protiv starije dece. To je put u povređivanje.

Aleksandar Živković Foto: Telegraf

Na pitanje zašto se to dešasva i da li je prevelik broj treninga u pitanju, Živković objašnjava:

- Ne bih ja rekao da je veliki broj treninga, to je od primera do primera. Naravno, može to da bude uzrok, imate primer da neko previše isforsira neko dete. Ali, ajde da kažemo da postoji i druga strana. Da nisu dovoljni treninzi i da nema dovoljno treninga, ili tačnije kvalitetnih treninga, važno je da pratite razvoj deteta i zrelost na kom je nivou i bez obzira što u ekipi mogu da svi imaju 14 godina, nije im ista biološkla starost.

-A treneri  dođu u situaciju da postave trening isti za sve. I sigurno od njih na primer, troje dece koja su različitog biloškog uzrasta, da ste dvoje ugrozili nekako. Ako radite manje, može se izvući još neko, a ako radite više možete dovesti u situaciju kao što se dešava da dođe dete u povredu neke vrste - objašnjava naš sagovornik.

Aleksandar Živković Foto: Telegraf

Profesor Živković objašnjava šta bi trebalo da se radi

- Svaka povreda je loša za organizam i kroz karijeru prave mikrotraume koja će kasnije da bude i velika trauma. Važno je da se rad prilagodi, a ne da svi rade isto. Različiti sportovi se treniraju različito. Deca su u različitim senzitivnim periodima razvoja i to sve morate pratiti do maksimalnih mogućnosti indidualizacije. E sad, ako gledamo kod nas mi tu imamo problem i zašto se on povećava, razlog može da bude u tome jer treneri u mlađim selekcijama nisu ista kategorija. Razlog je pre svega finansijski, a sa najmlađim rade treneri početnici. Ali, ima tu rešenje da trener mentor radi sa mladim trenreom i praktično ga vodi kroz ceo proces.

- Ja sam se od početka karijere uvek trudio da se držim struke i da razvijam sve one osnove koje su važne u sportu, a to predastavljaju četiri stuba. Fizička priprema, tehnička priprema, taktička priprema i psihološka priprema. Svaka od tih priprema kao kao četiri stuba drže sport. Ako je jedna od njih labava ili pukne može sve da se sruši. - objašnjava Živković.

Opširnije pogledajte u videu iznad.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 100jadin

    17. oktobar 2022 | 19:05

    Pored velikog broja treninga i utakmica,jurenja rezultata od naj mladjih kategorija,jos veci problem su roditelji.Nas ti srba od petlica misli da ce mu sin biti Ronaldo,i onda naravno vodi dete i na individualne treninge,cest slucaj kod trenera koji mu i inace trenira dete da bi osigurao mesto u prvom timu.Naravno sve se to placa.Veliki broj trenera u svim sportovima,pogotovo u mladjim kategorijam je prilicno tanko pogotovo sa fizickom spremom dece.I onda se piamo kako,pa povreda prednjih ukrstenih ligamenta je postala skoro kao virusna,fudbal i kosarka na prvom mestu,tamo gde ima jos uvek nesto para.....

  • Вуле

    17. oktobar 2022 | 18:20

    Bravo za članak i pozdrav za profesora!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA