≫ 

Ragbi liga nasuprot Ragbi Uniji

Nova kolumna profesora Nenada Dikića o velikom broju različitih saveza u istom sportu

  • 0
Ragbi Fidži Foto: AP/Tanjug

Mnogi sportovi imaju više saveza koji ih vode. Ragbi je možda najinteresantniji po tom pitanju, jer su oba krenuli iz Engleske, još krajem devetnaestoga veka (1871.). Početna odluka da se sa šest šilinga da nadoknada igračima koji su morali da odsustvuju sa posla podelila je savez na sever i jug (1895.). Od severa je nastala Ragbi liga (podržana prvenstveno od radničke klase), a od juga Ragbi unija Engleske (podržana od bogatijih i srednje klase).

Sprečavanje da se utakmice ragbi lige igraju internacionalno rezultovao je formiranjem Odbora međunarodne ragbi lige od strane Francuske, Engleske, Australije i Novog Zelanda (1948.). Tako su se i na međunarodnom planu rabisti podelili, pa danas imamo Internacionalnu ragbi ligu  i World rugby odnosno ragbi uniju.

Iako ragbi u olimpijskom pokretu zastupa World rugby, koji ima daleko veći budžet i broj registrovanih igrača, pravila i igra u Ragbi ligi su mnogo dinamičnija i jednostavnija. Pošto navođenje svih razlika zahteva poznavanje igre dovoljno je reći da je glavna razlika u broju igrača, pa tako mnogi Ragbi ligu zovu ragbi 13, a World ragby zovu ragbi 15. Poznavaoci kažu da je Ragbi liga mnogo interesantnija jer je više orjentisana na postizanja golova, a i igrači su mnogo fizički spremniji.

Prof. Dr Nenad Dikić Kolumnista Telegrafa Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum Predsednik Udruženja za medicinu sporta Srbije, Foto: Privatna arhiva

Dominacija World rugby-ija u olimpijskom pokretu je verovatno razlog i velike razlike u finansijama između dve lige. Tako se prema nekim izveštajima ragbi liga i ragbi unija razlikuju u Engleskoj za sedam puta u finansijama, a čak dvadeset puta u broju registrovanih igrača. Međutim, u Australiji je situacija potpuno drugačija. Jaka ragbi liga generiše velike prihode i popularnost u odnosu na ragbi uniju koja je duplo slabija.

Razlog za razliku po zemljama u korist ragbi unije je bio i zbog neograničenog širenja igre po zemljama Komonvelta, podržanog od strane britanskih oružanih snaga 20. veka koje su neobjašnjivo zabranile ragbi ligu u svim kolonijama. Najstarije međunarodno takmičenje u ragbi uniji je Prvenstvo šest nacija, počevši od 1883. godine igrano između Engleske, Velsa, Irske i Škotske, Francuske i Italije. Od 1996. godine timovi Južne hemisfere, Južne Afrike, Australije i Novog Zelanda imaju svoje međunarodno takmičenje poznato kao Tri nacije od koga je nastalo Ragbi prvenstvo 2012. godine kada im se pridružila Argentina.

Ragbi Fidži Foto: AP/Tanjug

Ragbi unija prethodno je bila na četiri olimpijske igre, u Parizu (1900. i 1924.), Londonu (1908.) i Antverpenu (1920.) da bi se nakon pauze vratili na Olimpijske igre 2016. godine u Riju u formatu ragbi 7. Pored toga ragbi unija je prisutna na igrama Komonvelta i Azijskim igrama. I pored te međunarodne dominacije od kada je Ragbi liga predstavila svoj svetski kup 1954. godine interesovanje za ragbi 13 se ne smanjuje. Tako se upravo održava Svetski kup ragbi saveza u Engleskoj u kategoriji za muškarce, žene i ragbiste u kolicima

Iako pripadam ragbi ligi kao antidoping stručnjak možda je važno da kao kuriozitet za kraj kažem da igrači mogu da igraju i za ragbi uniju i ragbi ligu u isto vreme. Oba sporta se međusobno dopunjuju pa igrači dobijaju i na tehnici i na snazi i definitivno postaji bolji.

Prof.dr Nenad Dikić, Fakultet ua fizičku kulturu i menadžment u sportu, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA