≫ 

Đoković za istoriju, košarkaši, mnogo atletike: Ovo je lista najvažnijih sportskih događaja u 2023. godini

Očekuje nas mnogo uzbudljivih sportskih dešavanja

  • 3
Nikola Jokić, Ivana Španović Vuleta i Novak Đoković Foto-kolaž: Nikola Tomić, Milena Đorđević, Tanjug/AP

Iza nas je još jedna veoma interesantna i zanimljiva sportska godina, a nova, 2023. je već pred nama. Imali smo priliku da uživamo u brojnim sportskim manifestacijama, a mi vam donovimo sportski kalendar 2023. godine, godine u kojoj se svi nadamo velikim uspesima i sjajnim odličjima naših sportista.

JANUAR

Svetsko prvenstvo u rukometu za muškarce (od 11. do 29. januara): Izabranici selektora Antonija Đerone će se boriti za što bolji plasman na Svetskom prvenstvu, koje se igra u Poljskoj i Švedskoj. Orlovi su smešteni u grupi A, zajedno sa Alžirom, Nemačkom i Katarom. Oni će do 5. januara trenirati u Staroj Pazovi, a potom će otputovati u Švedsku gde će u dva prijateljska meča odmeriti snage protiv reprezentacije Švedske. Potom sledi put u Poljsku, tačnije u Katovice, gde će igrati grupnu fazu.

Australijan open (od 16 do 29. januara): Veliku pažnju u Srbiji privući će predstojeći Australijan open, s obzirom na to kakva je situacija bila na prethodnom. Ono što nas raduje je to da će Novak Đoković juriti svoj jubilarni 10. Australijan open. Ovo je Novaku prvo vraćanje u Australiju, posle sramnih dešavanja i njegove deportacije početkom 2022. godine. Njemu prvo nije bilo omogućeno da se takmiči jer nije bio vakcinisan, a potom je i dve nedelje bio u potpunoj agoniji, zatočen u pritvorskoj jedinici za imigrante. Njemu je tada izrečena presuda od 3 godine zabrane ulaska u Australiju, ali je nakon promene vlasti ona ukinuta i Novak će moći da nastupi.

novak đoković Foto: Tanjug/ap

Košarkaški večiti derbi u Evroligi (27. januar): Ovo će biti drugi evroligaški večiti derbi u istoriji. Prvi je odigran 8. decembra 2022. godine, i pripao je Crvenoj zvezdi, koja je slavila protiv Partizana sa 76:73. Utakmica je bila veoma zanimljiva, a crno-beli su samo dva minuta pre kraja imali šest poena prednosti. Ipak, ušlo se u egal završnicu, a u poslednjoj sekundi, Nemanja Nedović je trojkom iz ćoška srušio crno-bele i doneo Crvenoj zvezdi važnu pobedu, u krcatoj Areni. Motivacije ne manjka ni jednima, a ni drugima, i nema sumnje da nas očekuje pravi spektakl.

FEBRUAR

Nastavak Superlige Srbije u fudbalu (4. februar): Već početkom februara, očekuje nas i povratak fudbala, i mečevi Crvene zvezde i Partizana. U 20. kolu, prvom u prolećnom delu sezone, Zvezda će dočekati Vojvodinu, dok će Partizan gostovati Napretku u Kruševcu. Nakon 19 odigranih kola, crveno-beli imaju 10 bodova prednosti u odnosu na večitog rivala.

FK Partizan - FK Crvena zvezda, večiti derbi Foto: MN Press

Super Bol (12.februar): Ovo će biti 57. po redu Super Bol, a biće održan u Glendejlu, u Arizoni. Prethodne godine, Los Anđeles Remsi su nadigrali Sinsinati Bengalse sa 23:20, i tako došli do titule Super Bola. Kao što je to tradicija bila i prethodnih godina, i ove će na poluvremenu biti održan pravi šou, a američki mediji su pominjali da bi na bini mogle da se nađu Tejlor Svift, kao i Rijana.

MART

Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici (od 17. do 19. marta): Predstojeće prvenstvo u dvorani, biće održano u Nanđingu, u Kini. Nema sumnje da Srbija i u novoj godini ima visoka očekivanja od naših atletičara, koji su i u godini za nama beležili fenomenalne rezultata, što na evropskom, što na svetskom nivou.

Angelina Topić Foto: AP/Tanjug

Košarkaški večiti derbi u Aba ligi (10. mart): Ovo će biti drugi ovosezonski večiti derbi u regionalnom takmičenju, a domaćin će biti ekipa Partizana. Prethodni derbi, igran u hali "Aleksandar Nikolić", pripao je Crvenoj zvezdi, koja je slavila sa ubedljivih 90:74.

Početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu (23. mart): Orlovi će u martu započeti put ka plasmanu na EURO, a prvi protivnik biće selekcije Litvanije.

APRIL

Plej-of Aba lige (druga polovina arpila, termin će biti naknadno određen): Sezona koju gledamo je izuzetno uzbudljiva, kada je reč o regionalnom takmičenju. Večiti rivali, očekivano, vode glavnu reč, ali dešavala su se i iznenađenja, te nije strano da to gledamo i u nastavku.

MAJ

Fajnal for Evrolige (od 19. do 21. maja): Predstojeći Fajnal for Evrolige, biće održan u Kaunasu, u Litvaniji. Branilac trofeja je ekipa Anadolu Efesa, za koji nastupa naš Vasilije Micić.

vasilije micić Foto: MN Press

Rolan Garos (od 28. maja do 11. juna): Branilac titule u muškoj konkureciji je Rafael Nadal, dok je u ženskoj konkurencij ibranilac Iga Švjontek. Ipak, nešto se pita i Novak Đoković, koji bi u 2023. godini mogao da prestigne Nadala po broju osvojenih Grend slemova i definitivno postane najbolji u istoriji.

Fajnal 8 vaterpolo Lige šampiona (od 31. maja do 3. juna): Domaćin finalnog turnira Lige šampiona u vaterpolu biće Beograd.

JUN

Finalna serija NBA lige (od 1. do 18. juna): Aktuelni šampion je ekipa Golden Stejt Voriorsa, koji su u prošlosezonskom finalu savladali ekipu Boston Seltiksa sa 4:2 u finalnoj seriji.

Finale Kupa Srbije (3. jun): Branilac trofeja nacionalnog kupa je Crvena zvezda, kojoj će ove takmičarske godine put biti nešto lakši, s obzirom na to da je ekipa Partizana eliminisana od Radničkog iz Sremske Mitrovice, posle boljeg izvođenja jedanaesteraca. Upravo ekipa iz Sremske Mitrovice, biće naredni protivnik Crvenoj zvezdi.

Finale Lige šampiona (10. jun): Domaćin ovosezonskog finala najelitnijeg klupskog fudbalskog takmičenja u Evropi biće Istanbul, i stadion "Ataturk". Prethodne sezone, popularni "ušati" pehar pripao je fudbalerima Reala iz Madrida, posle pobede nad Liverpulom sa 1:0.

Finale Lige šampiona FK Liverpul - FK Real Madrid trofej pehar Foto: Tanjug/AP

Plej-of Lige nacija (od 14. do 18. ): Utakmice polufinala će se igrati 14. i 15. juna, dok je finale zakazano za 18. jun.

Završni turnir Svetskog kupa u vaterpolu (od 30. juna do 2. jula): Prethodno će se selekcije nadmetati u dva kvalifikaciona turnira.

JUL

Tur de Frans (od 1. do 23. jula): Legendarna trka će imati novu epizodu. U punom sjajnu leta, imaćemo priliku da uživamo u uzbudljivim trkama i prelepim panoramama širom Francuske.

Vimbldon (od 3. do 16. jula): Branilac trofeja u muškoj konkurenciji je naš Novak Đoković, dok je u ženskoj konkurenciji aktuelna šampionka Elena Ribakina. Nema sumnje da će ovo biti još jedna sjajna prilika za Đokovića, da prestigne Nadala i postane najbolji teniser svih vremena.

Pehar Novak Đoković, Nik Kirjos, Vimbldon finale Foto: Tanjug/AP

Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene (od 10. jula do 20. avgusta): Predstojeći Mundijal biće održan u Australiji i na Novom Zelandu. Branilac trofeja je selekcija SAD-a.

Svetsko prvenstvo u vaterpolu (od 14. do 30. jula): Predstojeće Svetsko prvenstvo za vaterpoliste, biće održano u Fukoki, u Japanu, u okviru Svetskog šampionata u vodenim sportovima.

Svetsko prvenstvo u plivanju (od 14. do 30. jula): Predstojeće prvenstvo u plivanju, biće održano u Fukoki, u Japanu, u okviru Svetskog šampionata u vodenim igrama.

AVGUST

Svetsko prvenstvo u atletici (od 19. do 27. avgusta): Predstojeće Svetsko prvenstvo biće održano u Budimpešti, u Mađarskoj.

Svetsko prvenstvo u košarci (od 25. avgusta do 10. septembra): Predstojeći Mundobasket biće održan u tri zemlje, u Indoneziji, Japanu i na Filipinima. Branilac trofeja je selekcija Španije, koja je u finalu 2019. godine nadigrala Argentinu sa 95:75.

Košarkaška reprezentacija Srbije Srbija - Turska Foto: MN Press

US Open (od 28. avgusta do 10. septembra): Ovo će biti još jedna sjajna prilika za našeg Novaka Đokovića, da se osami na vrhu večne liste. Branilac trofeja je španski teniser, Karlos Alkaraz.

SEPTEMBAR

Svetsko prvenstvo u veslanju (od 3. do 10. septembra): Domaćin predstojećeg Svetskog prvenstva u veslanju biće Beograd.

Svetski kup u odbojci za žene (od 16. do 24. septembra): Ovo će biti i kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre. Održava se u Japanu.

Odbojkašice Srbije Srbija - Brazil Foto: Profimedia/Sander Koning/AFP

Svetski kup u odbojci za muškarce (od 30. septembra do 8. oktobra): Ovo će ujedno biti i kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre. Održava se u Japanu.

OKTOBAR

Evropsko prvenstvo u vaterpolu (od 7. do 21. oktobra): Domaćin Evropskog prvenstva biće Tel Aviv i Izrael.

NOVEMBAR

Svetsko prvenstvo u rukometu za žene (od 30. novembra do 17. decembra): Prvenstvo će se održati u tri zemlje. Domaćini će biti Danska, Norveška i Švedska.

Rukometašice Srbije, Srbija - Francuska Foto: Profimedia/PressFocus / Sipa Press

ATP finalni turnir (od 12. do 19. novembra): Branilac trofeja je naš Novak Đoković. Igraće se u Torinu, u Italiji.

Finale Dejvis Kupa (od 21. do 26. novembra): Finale će biti održano u Malagi, u Španiji.

Video: Šta su Srbi najviše guglali u 2022?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crna Gora

    1. januar 2023 | 10:13

    Sve najljepse svima i Miroticu.

  • Ivan

    1. januar 2023 | 12:21

    Mene zbilja zanima ima li u Srbiji išta a da se ne spominje istorija.

  • Cv

    1. januar 2023 | 10:47

    Istorija...osvojio 1 grend slem..tvrdoglavost mu dosla glave...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA