≫ 

Skandal drma svet snukera, elitni kineski igrači osumnjičeni za nameštanje mečeva

Preti im drastična kazna, desetorica su već suspendovana

  • 2
Yan Bingtao Foto: Colin Poultney / imago sportfotodienst / Profimedia

U predvečerje jednog od najvećih snuker turnira na svetu, Mastersa, ovaj sport se suočava sa najvećom istragom povodom nameštanja mečeva u čijem su centru kineski elitni igrači. Istraga je pokrenuta, desetorica Kineza, uključujući dvojicu koji je trebalo da igraju u nedelju na Mastersu, su suspendovani do daljeg, i u tom statusu će biti sve dok traje istraga.

Narednih nedelja biće poznato da li će biti pokrenute optužnice protiv ovih igrača.

Istraga koja je pokrenuta bavi se "navodima o manipulisanju ishodom mečeva u svrhe klađenja".

Započela ga je prošle godine jedinica za integritet Svetske profesionalne asocijacije za bilijar i snuker (WPBSA). Ova jedinica prati klađenje širom sveta na snuker mečeve i dobija obaveštenja od industrije klađenja o sumnjivim aktivnostima.

U oktobru 2022, Liang Venbo, bio je prvi igrač koji je bio suspendovan od strane ovog tela, zbog neodređenih tvrdnji o nesportskom ponašanju, a od tada su još devetorica igrača takođe suspendovana.

Većina igrača, od kojih je nekolicina iz Šefilda, nisu javno komentarisali optužbe na njihov račun, premda je Venbo, prema pojedinim navodima, negirao da je nameštao mečeve.

Britanski mediji prenose da je istraga "u poodmakloj fazi" i ne očekuju se dalje suspenzije.

- Preostalo je da se donese odluka da li da se podigne optužnica protiv nekolicine ili svih igrača - prenosi Bi-Bi-Si.

Ako postoje optužbe, slučajeve će razmatrati nezavisno veće, kojim će predsedavati član Kraljevskog saveta. To veće će doneti konačnu odluku na koju će igrači imati prava da ulože  žalbu.

Suspednovani igrači, Jan Bingtao i Žao Ćintong, tako se neće pojaviti na predstojećem Mastersu, a umesto njih nastupiće Dejvid Gilbert i Hosein Vafei. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drakce Tormak

    9. januar 2023 | 23:21

    Zašto onda nije sumnjiv i upravo završen meč u kome 2. na rang listi M. Šelbi ubedljivo izgubio od Vafaei H. koji je 19. Bilo je i u skorije vreme, ne baš davno, da su i ostali igrači rangirani medju prvih 10, kao Roni OSaliven, gubili ubedljivo mečeve. Očigledno politika se umešala i u taj sport, nažalost.

  • Влада

    6. januar 2023 | 21:25

    Укините тај глупав спорт!👍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA