≫ 

Danas opet krećemo jako da se "ložimo" na rukomet: Počinje SP, Srbija 13. favorit za osvajanje titule

Prvi meč izabranici Antonija Đerone igraju večeras od 20:30 protiv Alžira u okviru Grupe E u kojoj su nam rivali još Katar i Nemačka

  • 4
Rukomet Srbija Ukrajina Evropsko prvenstvo u rukometu European Handball Championship Foto: Tanjug/AP

Svakog januara, osim što se ložimo na Novaka Đokovića i njegov put ka novoj tituli na Australijen Openu, pretvaramo se u rukometne stručnjake i počinjemo da mislimo da možemo u ovom sportu, krajnje zapuštenom kod nas, da uradimo nešto na velikom takmičenju.

Danas, utakmicom protiv Alžira (20:30), za Srbiju počinje Svetsko prvenstvo i eto nam nove šanse da pokažemo da je rukomet u Srbiji i dalje živ, da vredi i da umemo da ga igramo.

Možda ova brza i atraktivna igra ima sve manje zaljubljenika u Srbiji, jer rukomet u našoj zemlji gotovo da je sveden na amaterski nivo, ali naši igrači koji "za hleb" zarađuju "preko", i te kako umeju da barataju malom loptom u igri "sedam na sedam".

Činjenice koje valja znati o rukometnom Mundijalu (11-29. januar)

Svetsko prvenstvo održava se u četiri švedska (Geteborg, Kritianstand, Jončeping, Malme) i dva poljska grada (Krakov, Katovice). Srbija se nalazi u Grupi E zajedno sa selekcijama Nemačke, Katara i Alžira i sve utakmice prve faze igraće u hali "Spodek" u Katovicama.

U drugu fazu takmičenja plasiraće se tri prvoplasirana tima, što će reći da Srbija može da pobedi samo jedan meč i da se plasira u naredni krug takmičenja. Naravno, što više bodova prenese u drugu fazu, tim bolje po nas. U narednom krugu, po tri najbolja tima iz prve faze formiraće nove četiri grupe iz kojih će najbolja dva tima nastaviti borbu u četvrtfinalu.

Titulu brani Danska, koja je na minulom šampionatu pre dve godine, odbranila svetski tron osvojen dve godine ranije.

U taboru Srbije svi željno iščekuju početak šampionata, o čemu svedoče i reči komandanta tima, selektora Antonia Đerone.

- Posle nešto više od dve nedelje priprema, ne možemo da dočekamo da prvenstvo počne! Alžir poznajem jako dobro jer sam imao priliku da igram protiv njih kao selektor Tunisa. Očekuje nas potpuno drugačiji meč u odnosu na ono što smo igrali protiv Švedske i zato moramo da budemo na oprezu. Biće izazovno, ali uradili smo detaljnu analizu, imamo još jedan trening kada ćemo raditi na finesama u našoj igri i finalnoj pripremi taktike pred sutrašnju utakmicu - jasan je šef struke srpskog tima, koji je potvrdio da su svi igrači spremni, zdravi i orni za start takmičenja.

Rukomet, muška reprezentacija Srbije, Srbija Slovenija slavlje Foto: MN Press

Čuvar mreže srpskog tima, Vladimir Cupara, godinama igra na vrhunskom nivou i ima iskustva na velikim takmičenjima, ali u duel sa Alžirom ulazi vrlo oprezno.

- Uzbuđen sam i zahvalana što sam ovde, kao i što smo svi osim Dejana Milosavljeva zdravstveno spremni da odgovorimo zahtevu, ali ono što znam jeste da je i on sve bolje i da će nam se uskoro priključiti. Očekivanja su mi uvek velika, ali se trudim da ih kontrolišem da ne bi bila kontraproduktivna. Što se tiče Alžira, bitno mi je da pobedimo, nebitno kojim rezultatom i da od početka do kraja utakmice igramo svoju igru.

Ko su favoriti?

Svih 27 dosadašnjih titula svetskog rukometnog prvaka osvojile su evropske reprezentacijae, a Katar je kao domaćin 2015. bio jedini finalista sa nekog drugog kontinenta.

I ove godine favoriti su tradicionalno isti, prvenstveno četiri ekipe koje su bile u polufinalu i pre dve godine u Egiptu - branilac titule Danska, evropski prvak i domaćin Švedska, evropski viceprvak Španija i olimpijski pobednik Francuska.Tako šanse za tron ocenjuju i kladionice, koje kao prvog favorita vide Dansku s koeficijentom 2.50. Slede Francuska (6.00), Švedska (7.00) i Španija (8.00).

Island (12.0) se na popisu favorita smestio ispred Hrvatske, na koju je koeficijent 20.0, baš kao i na Norvešku.

Srbija je, prema kladionicama, 13. favorit za osvajanje Svetskog prvesntva sa koeficijentom 50.

Grupe na Svetskom prvenstvu:

Grupa A (Krakov): Španija, Crna Gora, Čile, Iran

Gripa B (Katovice): Francuska, Poljska, Saudijska Arabija, Slovenija

Grupa C (Geteborg): Švedska, Brazil, Zelenortska Ostrva, Urugvaj

Grupa D (Kristianstad): Island, Portugal, Mađarska, Južna Koreja

Grupa E (Katovice): Nemačka, Katar, Srbija, Alžir

Grupa F (Krakov): Norveška, Makedonija, Argentina, Holandija

Grupa G (Jončeping): Egipat, Hrvatska, Maroko, SAD

Grupa H (Malme): Danska, Belgija, Bahrein, Tunis

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA