≫ 

"Večiti" na istoj strani zbog zajedničkog cilja: Digli glas za razvoj esporta u Srbiji

Budućnost je tu, ali da li će naša zemlja uspeti da se uhvati u "kolo" sa ostalim svetskim organizacijama

  • 4
Fortuna Esports Crvena Zvezda Partizan Foto-montaža: Instagram/Fortuna Esports, Leaguepedia, Esport Partizan

Esport je sport budućnosti, bar su tako prihvatili ovo u svetu, dok je u Srbiji drugačije. U Srbiji, esport više ne kuca na vrata, već je ušao, veoma tiho i neprimetno, što se ogleda i kroz organizacije, a svoj "vapaj" pomoći je stigao od Crvene zvezde i Partizana.

Crvena zvezda je trenutno jedna od najboljih esport organizacija u Srbiji, o čemu govore i njeni rezultati. Na dobrom putu da je sustigne je i Partizan, koji je nedavno i osnovan, a koji je za jako kratko vreme uspeo da napravi pravi "bum", o čemu svedoče i rezultati u CS:GO-u, gde su se već probili među 50 najboljih ekipa na svetu.

Izuzev CS:GO ekipe, Partizan je ove sezone napravio i presedan u srpskom esportu svojim odlukama i pomeranjem granica. Potpisali su čitavu LoL ekipu na godinu dana, što do sada nije viđeno u Srbiji. Takođe, pokrenuli su i svoju CS:GO akademiju, dok će kao novi član sportskog drutšva Partizan dobiti i svoje prostorije u Humskoj, o čemu je Telegraf već pisao.

S druge strane, Zvezda pomalo kaska, ali je i dalje sinonim za esport u Srbiji, kako zbog svojih rezultata, tako i zbog činjenice da su nedavno osnovali i prvi tim u NBA 2k, a gde su doveli i jedno svetski poznato ime u vidu JLB-a, koji je igrao i u NBA ligi.

Još Zvezda nije oformila tim u CS:GO, ali nije tajna da se o tome nije razmišljalo u Ljutice Bogdana, te da još nije poznato koliko je to daleko od realizacije. No, upravo u tome i leži problem kojim se trenutno bave i jedna i druga strana.

Esport u Srbiji - Budućnost ili sunovrat

Činjenica je da taj esport nije još dovoljno dobro prihvaćen u Srbiji, da ga većina ljudi u našoj zemlji i ne prihvata na pravi način. Odnosno, pojam "esport" krivo shvata kao "igranje igrica", iako je to dosta više od toga.

Ono što je još zaniljivo jeste da je u LEC-u, takmičenju u LoL-u, zakonom propisana minimalna plata od 5.000 evra (mesečno) za svakog igrača iz timova, što znači da ovi igrači zarađuju šest puta veću platu od prosečne u našoj zemlji.

Naravno, esport u Srbiji nije na tom nivou, niti organizacije poput Zvezde i Partizana i mogu da pariraju ekipama poput "G2", "Vitalitija", "Heretika" i mnogih drugih.

Ipak, upravo je to i razlog zašto su se "večiti" pobunili u čitavoj priči. Predsednik esport Partizana, Jovan Mijailović, istakao je da Partizan iako se trenutno nalazi u CS:GO na 46. mestu, dok se u isto vreme i nalazi na prvoj poziciji u EBL ligi, LoL, takmičenju u organizaciji Fortune esport, ne nailazi na pravu podršku, već je on primoran da samostalno finansira tim, uz pomoć UO.

- Za sve koji se pitaju Partizan, kao Esport klub, trenutno se izričito finansira iz malog broja privatnih sponzora i ličnih davanja mog potpredsednika Ben Fam i mene, kao i po neke nagrade sa tunira ili lige. Generalno, jako neodrživ model na duže staze - napisao je Jovan, koji očigledno aludira na navijače koji bi svojim interesom usmerenim ka esportu uspeli i da doprinesu boljitku.

Nije Jovan jedini "podigao glas" zbog ovakve stvari, već je isto došlo i iz suprotnog tabora, iz Crvene zvezde. Svoje mišljenje je izneo i Pavle Kovačević, poznatiji kao "Paxini", deo organizacije crveno-belih, koji je istakao da je Srbija izuzetno "plodno zemljište" za ovako nešto, ali da je potrebno ulaganje i to ne bilo kakvo, nego sistematsko, ali, Srbija je i dalje daleko od toga.

- Srbija kao država ima neverovatan potencijal da postane jedan od evropskih centara esporta, industrije koja vredi preko milijardu evra i redovno puni arene, od kojih su neke veće i od naše Beogradske arene. To bi donelo ogromne benefite po državu, od ubiranja poreza pa do predstavljanja države pred svetskom publikom - napisao je Paxini.

Video: Drugi dan Games.cona: Zanimljivi kostimi i još više turnira

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    31. januar 2023 | 20:52

    Kakve veze igranje igrica ima sa sportom? Kapiram ja sve igram igrice ali kakve to veze ima sa sportom 🤣🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA