≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Koliki je minimalni procenat masti u organizmu i koliko sportistima znači ovaj parametar?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Procenat masti u telu je važniji od broja kilograma koje pokazuje vaga

  • 0
Dragutin Stojmenović, testiranje Foto: Marko Jovanović

Skorašnja predavanja održana određenim sportskim savezima, kao i praćenje sportista ponovo je ukazalo na nepoznavanje osnovnih vitalnih parametara, među koje svakako spada procenat masti. Sam parametar je nedovoljno prepoznat i od klasične medicine gde još uvek indeks telesne mase, obim stomaka i struka predstavljaju standard.

Međutim procenat telesnih masti prema modernoj sportskoj medicini spada u osnove vitalne parametre zajedno sa telesnom masom, srčanom frekvencijom i krvnim pritiskom u mirovanju, VO2 max-om i osnovnim vrednostima krvne slike i biohemijskih parametara u organizmu.

Procenat telesne masti, je udeo masti u telu osobe u odnosu na ukupnu telesnu težinu i u korelaciji je sa vrednostima masti u krvi. Koristi se kao mera opšteg zdravlja i kondicije. Postoje različite metode za merenje procenta telesnih masti, uključujući merenje kožnih nabora, analiza bioelektričnom impedancom, kao i dual-energetskom rendgenskom apsorpciometrijom (DXA) magnetnom rezonancom, koje se ređe koriste zbog cene pregleda.

Tačnost ovih metoda može da varira, i mnogo faktora može uticati na rezultate. Referentne vrednosti su prikazane na tabeli Američkog veća za vežbanje (American Council of Exercise)

Procenat masti Foto: Nenad Dikić

Međutim, idealan opseg može da varira u zavisnosti od faktora kao što su godine, nivo kondicije, hidriranost, vrste fizičke aktivnosti i sporta.

Tabela u nastavku prikazuje prosečeni procenat masti u nekim sportovima prema dvojici trenutno najvećih autoriteta u sportskoj ishrani, Askeru Jekendrupu i Majku Glesonu.

Procenat masti Foto: Nenad Dikić

Važno je imati na umu da i previše, ali i premalo telesne masti je nezdravo i povećava rizik od određenih zdravstvenih problema. Međutim pravi razlog za pisanje ovog članka je neophodno razumevanja vrednosti koje dobijamo u medicini određenim merenjima, u ovom slučaju procenta telesnim masti bioimpedancom.

Pošto postoje različiti uređaji važno je reći da je standard postavila japanska firma Tanita zahvaljujući skoro stogodišnjem istraživanju u ovoj oblasti (osnovana 1944. godine). Naravno mnogi su je sledili tako da danas postoji mnogo baga na tržištu koje takođe mere telesnu kompoziciju bioimpednacom, ali ne podjednako pouzdano.

Bioimpedansna analiza (BIA) meri otpor telesnih tkiva protokom slabe električne struje. Pošto različita tkiva imaju različitu električnu provodljivost, merenja otpora se mogu koristiti za procenu sastava tela.

BIA je postala popularna metoda za procenu sastava tela zbog svoje neinvazivne prirode, niske cene i lakoće upotrebe. Međutim, kao i svaka metoda analize sastava tela, BIA ima ograničenja i potencijalne izvore grešaka, uključujući varijabilnost u statusu hidratacije, položaj tela tokom merenja i tačnost jednačine koja se koristi za procenu sastava tela na osnovu merenja otpora.

Kristijano Ronaldo kuća Madrid Kristijano Ronaldo, sportista koji vodi računa o svom izgledu i jedan od fudbalera sa minimalnim procentom masnog tkiva Foto: Instagram.com/cristiano

BIA može biti korisno sredstvo za pojedince koji žele da prate promene u svom sastavu tela tokom vremena, kao što su sportisti, bodibilderi ili ljudi koji pokušavaju da izgube težinu. Takođe se može koristiti u kliničkim uslovima za procenu nutritivnog statusa pacijenata, praćenje promena u telesnoj kompoziciji usled bolesti ili lečenja ili vođenje intervencija u ishrani.

Pošto merenje daje podatke koji su važni za zdravstveno stanje važno je razumevanje dobijenih vrednosti, što podrazumeva poznavanje referentnih vrednosti za pol, godine, sport ili drugi parametar koji može da utiče na dobijene vrednosti.

Takođe je važno razumevanje fiziologije, jer ako dobijete suviše niske vrednosti koje su ispod nivoa esencijalnih masti treba da posumnjate na grešku. Na primer muškarci retko imaju izmerene vrednosti ispod 3% a žene ispod 10% masti jer je to vrednost esencijalnih masti.

Dragutin Stojmenović, testiranje Foto: Marko Jovanović

Esencijalne masti se odnose na minimalnu količinu telesne masti koja je neophodna za osnovno fizičko i fiziološko zdravlje. Nazivaju se „esencijalnim“ jer su neophodan za život i organizam ih ne može proizvesti. Esencijalna mast se nalazi u koštanoj srži, organima i centralnom nervnom sistemu i igra vitalnu ulogu u održavanju telesne temperature, oblaganju unutrašnjih organa i regulaciji nivoa hormona. Potrebna količina esencijalne masti varira u zavisnosti od starosti, pola i drugih individualnih faktora. Na primer, žene obično imaju veći procenat esencijalne masti od muškaraca zbog svojih reproduktivnih funkcija.

Međutim, kao opšta smernica, preporučuje se da muškarci imaju najmanje 2-5% esencijalne masti, dok žene imaju najmanje 10-13% esencijalne masti. Važno je održavati zdrav nivo esencijalnih masti, jer premalo može dovesti do zdravstvenih problema kao što su smanjena imunološka funkcija, hormonska neravnoteža i problemi sa plodnošću. Nasuprot tome, previše telesne masti može povećati rizik od hroničnih zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca, dijabetes i određene vrste raka.

U prevodu puko prihvatanje i bukvalno tumačenje rezultata nije moguće i potrebno je znanje. Ako želite više da naučite pozivamo vas na akreditovani kurs koje organizuje Udruženje za medicinu sporta Srbije 11 i 12 marta 2023. Više informacija na http://aerolit.co.rs/edukacija/prijava-za-kurs-tanita/?v=45f1378974cb

Video: Ekskluzivno: Otkrivamo tajnu tretmana doktorke Marijane, kojom je izlečila Novaka na AO

Piše: Prof.dr Nenad Dikić, Fakultet za fizičku kulturu i menadžment u sportu, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA