≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako je jedan pas bio krivac za doping sportiste

Vreme čitanja: oko 3 min.

Do sada najčudniji doping slučaj kod olimpijske sportistkinje koja se u svojoj 45 godini aktivno takmiči

  • 2
Katerina Nesh Foto: DAVID STOCKMAN / AFP / Profimedia

Istorijski su sportisti pravdali doping pozitivan rezultat na najčudnije načine, počev od toga da su uzeli dedin anabolik sa noćnog stočića, da su udahnuli zabranjenu supstancu na žurci, do toga da su poljubili devojku koja je koristila nešto zabranjeno.

Ovo sa poljupcem je toliko puta upotrebljeno da bi mogla da se napravi posebna statistika.

Pored toga sportisti su mnogo puta bili žrtve kontaminiranog mesa, jer za današnji uzgoj stoke mnoge države koriste anabolike da bi povećali prinos mesa. Tako je postalo skoro obavezno da se u Kini, Meksiku, Brazilu itd. pojavi bar jedan pozitivan sportista na anabolike.

Prof. Dr Nenad Dikić Kolumnista Telegrafa Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum Predsednik Udruženja za medicinu sporta Srbije, Foto: Privatna arhiva

Nažalost pošto je svet postao jedno globalno selo, meso uzgojeno na jednom delu zemlje se jede svuda. Tako i kod nas postoji mogućnost da se kupi brazilska piletina. Sreća je što se anabolici uglavnom koriste za krupnu stoku, pa je mogućnost da neko bude doping pozitivan manja.

Zato sa piletinom možemo da unesemo razne vrste antibiotika, koji nisu na Listi zabranjenih supstanci, ali su štetni za naše zdravlje.

Međutim, ono što se desilo češkoj biciklistkinji Katerini Neš do sada nije zabeleženo. Verovatno priča nikada ne bi dobila epilog da slučaj njenog doping pozitivnog rezultata nije vodila USADA, Američka antidoping agencija.

Katerina Neš, rođena 1977, je češka skijašica i biciklistkinja koja se takmičila od 1994. do 2003. u skijanju i još uvek je aktivna u biciklizmu za Clif Pro Team. Takmičila se na dvema Zimskima olimpijskim igrama i završila je šesta u štafeti 4 × 5 km u Naganu 1998. Imala je svoj najbolji pojedinačni cilj 20. na trci na 15 km u Solt Lejk Sitiju 2002. godine. Iako ima 45 godina i dalje se takmiči za profesionalni bicklistički tim i tako je izvučena ponovo za doping kontrolu.

Doping kontrola Foto ilustracija/Printskrin/Youtube/Adas

Katerina je bila pozitivan na stimulans apetita kapromorelin. Suspstanca nije posebno navedena na Listi zabranjenih supstanci ali ga Svetska antidoping agencija svrstava u nespecifične supstance u klasi peptidnih hormona, faktora rasta, srodnih supstanci i mimetika. Zabranjena je na takmičenju i izvan takmičenja prema Listi zabranjenih doping supstanci.

Ipak, Katerina koja živi u Kaliforniji obezbedila je evidenciju o tečnom leku za kućne ljubimce koji sadrži kapromorelin i objasnila da je oralno davala lek svom psu svakog dana tokom poslednjih nedelja života svog ljubimca u nastojanju da mu održi težinu. Zbog poteškoća sa davanjem leka, Neš je došla u kontakt sa lekom preko svojih ruku. Proizvođač nije upozoravao korisnike na rizik od kontaminacije usled izlaganja koži.

USADA je u saradnji sa laboratorijskim stručnjacima utvrdila da bi takvo izlaganje izazvalo pozitivan test, pa je zaključeno da nije kriva i nisu je kaznili. Da nije bilo vrhunske ekspertize USADA Katerina bi dobila četvorogodišnju kaznu. Opet je direktor USAD, Trevis Tajgart, pokazao vrhunsko umeće jer se zalaže za pravedniji globalni antidoping sistem koji testira i sankcioniše one koji varaju, a ne nevine sportiste, pa pošto je sportistkinja došla u kontakt sa zabranjenom supstancom postupno nenamerno i bilo bi nepravedno da je kažnjena.

Tako je veteranka u biciklizmu Katerina Neš, izbegla četvorogodišnju zabranu i nastavila da se profesionalno takmiči u svojim poznim godinama, što i jeste suština sporta.

Video: Siva zona sporta nudi sportistima doping sredstva javno, ali niko ne reaguje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trig

    7. mart 2023 | 16:52

    Amerikanci se bore protiv dopinga.....drugih nacija.Svoje sportiste samo kljukaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA