≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Drakonska kazna za državnog rekordera, olimpijca: Osam godina zbog dopinga i pokušaja da obmane tribunal

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
Zane Robertson Foto: Robert Perry / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dugoprugaš sa Novog Zelanda, maratonac, učesnik olimpijskih igara Zejn Robertson (33), kažnjen je na osam godina zabrane učešća na takmičenjima zbog dopinga, ali i zbog pokušaja da utiče na sam proces doping kontrole, saopštio je Sportski tribunal u Novom Zelandu.

Robertson, državni rekorder u maratonu, polumaratonu i u trci na 10 kilometara, testiran je pozitivno na supstancu eritropoietin, poznatu kao EPO, posle analize njegove krvi nakon trke u Mančesteru u maju protekle godine.

EPO je hormon koji prirodno produkuju bubrezi i regulišu nivo crvenih krvnih zrnaca u organizmu. Sa dodatnim ubrizgavanjem, može da doprinese većem nivou kiseonika u krvi što kod profesionalnih sportista znači brži oporavak i bolju izdrživost tokom izlaganja većim naporima.

Robertsonu je isprva izrečena suspenzija od četiri godine, a dodatne četiri je dobio nakon što je Sportski tribunal ocenio da je "pokušao da utiče na proces doping kontrole".

Prema presudi Tribunala, Robertson je kao deo svoje odbrane tvrdio da je bio u medicinskoj ustanovi u Keniji kako bi dobio vakcinu protiv Kovida. Međutim, nije rekao da je dobio vakcinu nego da se lečio od posledica Kovida, a da je terapija uključivala upotrebu sporne supstance EPO.

U odbrani je rekao da su izjave kenijskih lekara u njegovu korist bile pod zakletvom, a kako bi potkrepio čitavu priču imao je i izjavu svedoka, kenijskog detektiva, kao i potvrdu u vidu bolničkih beleški, bolničkih izveštaja, tvrdeći da nije bilo nemara ili greške sa njegove strane.

Video: Amerikanka je bila dopingovana na Igrama u Riju čak četiri puta pozitivna a nije kažnjena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA