≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mesi i Argentina, a ko su ostali dobitnici Laureus nagrada?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pariz sinoć ugostio najbolje sportiste sveta

  • 0
Šeli En Frejzer Prajs Foto: AP/Tanjug

Tradicionalna dodela nagrada najboljim sportistima sveta po 23. put je održana sinoć u Parizu. Dok je svetska javnost maltene celokupnu pažnju usmerila ka priznanjima za najboljeg sportistu i ekipu, nagrade koje su očekivano osvojili Lionel Mesi i fudbalska selekcija Argentine, Laureus je dodelio još šest "plaketa".

Nakon šest nominacija proteklih godina najbolja sportistkinja je atletičarka iz Jamajke Šeli-En Frejzer-Prajs. Sprinterka je za sobom imala vrlo uspešnu 2022. godinu, krunisanu zlatnom medaljom na Svetskom prvenstvu u Judžinu u trci na 100 metara. Bila je najbrža i u Dijamantskoj ligi uz brojna druga odličja sa različitih takmičenja. Po dobijanju nagrade Šeli-En je istakla da sportisti uvek moraju biti primer budućim generacijama.

- Kada su atlete u centru pažnje važno je biti najbolji mogući primer drugima. Imamo obavezu da na pozitivan način utičemo na buduće generacije i to je što ono Laureus nagrada upravo predstavlja - izjavila je Frejzer-Prajs.

Nagradu za zvezdu u usponu dobio je španski teniser Karlos Alkaras. Nekoliko mastersa i značajnih turnira osvojio je uskoro prvi igrač na ATP turu, a kruna sezone svakako je bila titula na Ju-Es Openu.

Vrlo emotivan momenat viđen je prilikom uručenja Laureus nagrade za povratak godine danskom fudbaleru Kristijanu Eriksenu jer je dodeli je prisustvovala i njegova izabranica Sabrina Kvist. Fudbaler Mančester junajteda se oporavio od srčanog udara i najpre u dresu Brentforda ponovo zaigrao, a kasnije ostvario i veliki transfer u pomenuti klub.

Kineskinja Ejlin Gu najbolja je u "akcionim" sportovima. Devojka rođena u San Francisku prošle godine se pojavila na najvišoj sceni i sa 18 godina osvojila tri zlatne medalje u slobodnom skijanju na ZOI u Pekingu, dostignuće koje niko pre nje nije uspeo da ostvari.

Katerin Debruner iz Švajcarske je najbolja sportistkinja sa invaliditetom. Devojka koja se takmiči u trkama u kolicima oborila je nekoliko svetskih rekorda na kratkim distancama, a osvajala je i najviša postolja i u maratonskim trkama.

Poslednja, ali ne i najmanje važna nagrada, uručena je Robertu Levandovskom u disciplini "Sport For Good". Kao jedan od ambasadora projekta TeamUp koji se bavi uključivanjem dece izbeglica u fizičke aktivnosti kako bi se ublažio stres kod njih i kako bi se oni uključili u društvo.

Dodela Laureus priznanja održava se od 2000. godine, sa izuzetkom 2009. kada je ceremonija otkazana zbog svetske finansijske krize.

(Telegraf.rs)

Video: Rekli smo mu da ga Srbija voli, ovako je reagovao: Telegraf 2 sata čekao Mesija, ispao je ljudina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA