≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Da li će boks biti poslednji put na Olimpijskim igrama u Parizu 2024?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pitanje je da li će boks ostati Olimpijski sport

  • 1
Olimpijske igre, Japan, Tokio 2020 Foto: Tanjug/AP

Tačno pre deset godina bio sam na sastanku Olimpijskog komiteta u Petrovgradu kada sam glasao u ime Međunarodne penjačke i planinarske federacije da se rvanje ne isključi iz olimpijskog programa.

Kao i većini bilo je nelogično da se isključi jedan od osnovnih olimpijskih sportova bez obzira na sve problem koje je imao u tom trenutku. Opšte mišljenje je prevladalo i rvanje se oporavilo i čine se prebrodilo mnoge teškoće zahvaljujući i našem Nenadu Laloviću koji je kao predsednik Međunarodne rvačke federacije pomirio mnoge nepremostive razlike.

Da li će boks proći kroz sličnu priču nakon odluke Izvršnog odbor MOK-a da se povuče priznanje Međunarodne bokserske asocijacije koja je zasnovana na izveštaju o stanju IBA iz juna 2023. godine i u kojoj se tvrdi da IBA nije ispunila uslove koje je postavio MOK decembra prošle godine, a koje IBA nije osporila.

Prof. Dr Nenad Dikić Kolumnista Telegrafa Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum Predsednik Udruženja za medicinu sporta Srbije, Foto: Privatna arhiva

Ipak, Izvršni odbor MOK-a je preporučio da se u interesu boksera boks zadrži u sportskom programu Olimpijskih igara u Parizu 2024. a da se skidanje boksa sa olimpijskog programa dogodi na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 2028.

A sve je počelo 2019. godine, na preporuku IO MOK-a, kada je suspendovana AIBA od strane MOK-a (naknadno IBA od 2021. godine), jer je prekršen veliki broj pravila u vezi sa upravljanjem, finansijama i antidoping politikom. I tada je presudila svest o zaštiti boksera i boksa i omogućeno je njihovo učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Zbog svega je 2021. AIBA (osnovana 1946. godine) promenila ime, tačnije akronim u IBA u pokušaju da se rebrendira organizacija i distancira od bivše administracije.

Inače, boks je priznat kao olimpijski sport i deo je Olimpijskih igara od njihovog nastanka 1904. godine, sa izuzetkom Igara 1912. godine. Olimpijski boks ima različite težinske kategorije, a sportisti se takmiče odvojeno u muškoj i ženskoj kategoriji. Takmičenje se odvija u nokaut formatu, a bokseri se bore za zlatne, srebrne i bronzane medalje u svojim težinskim kategorijama. Olimpijski bokserski mečevi se sastoje od tri runde, od kojih svaka traje tri minuta, a bodovanje je znatno unapređeno sa ciljem da se lakše razume i privuče veći broj gledalaca na osnovu broja čistih udaraca u glavu ili gornji deo tela protivnika. O pravilima sam već pisao.

Boks se tokom godina suočavao sa različitim izazovima i problemima, od kojih su neki izazvali zabrinutost i pokrenuli debate. Pored pomenutih najvažniji problemi su vezani za:

• Zdravlje i bezbednost: Jedna od primarnih briga u boksu je rizik od povreda, posebno povreda mozga, zbog prirode sporta. Uprkos bezbednosnim merama i pravilima, i dalje postoji rizik od ozbiljne povrede učesnika, uključujući potres mozga, dugotrajna kognitivna oštećenja, pa čak i smrtne slučajeve.

• Doping i supstance koje poboljšavaju performanse: Kao i mnogi drugi sportovi, boks je imao slučajeve kada su sportisti koristili zabranjene supstance da bi stekli nepravednu prednost, što podriva principe fer pleja i integriteta i predstavlja rizik po zdravlje sportista.

• Kontroverze suđenja: Bokserski mečevi podležu subjektivnom suđenju, a došlo je i do kontroverzi oko pravičnosti i tačnosti odluka. Nova pravila su čini se dosta toga promenila na bolje.

• Odnosi menadžera i boraca: Odnos između menadžera i boraca je ponekad bio tačka spora, uz zabrinutost zbog pravične nadoknade, sporova oko ugovora i eksploatatorskih praksi.

• Nedostatak standardizacije: Za razliku od nekih drugih sportova, boks nema centralizovano upravljačko telo koje nadgleda sve aspekte sporta širom sveta. Odsustvo univerzalnih propisa i konzistentnih standarda stvara izazove u obezbeđivanju fer konkurencije i jednoobrazne primene pravila.

boks, bokser Foto: Shutterstock

Konfuziji doprinosi i veći broj međunarodnih bokserskih federacija uključujući:

• Međunarodna bokserska asocijacija (IBA): Međunarodna bokserska asocijacija je svetsko upravno telo za amaterski boks i priznato je od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

• Svetska bokserska asocijacija (WBA) je jedna od najstarijih i najpriznatijih profesionalnih bokserskih organizacija.

• Svetski bokserski savet (WBC) je još jedna velika profesionalna bokserska organizacija koja organizuje i sankcioniše borbe svetskih šampionata u različitim kategorijama težine.

• Međunarodna bokserska federacija (IBF) je organizacija koja upravlja profesionalnim boksom i priznaje svetske šampione u različitim težinskim kategorijama.

• Svetska bokserska organizacija (WBO) je profesionalna bokserska organizacija koja sankcioniše mečeve svetskog prvenstva u različitim težinskim kategorijama.

S druge strane boks je osnovna veština mešovitih borilačkih veština (MMA) i igra značajnu ulogu u MMA treninzima i takmičenjima. Mnogi MMA borci uključuju tehnike boksa kao što su udarci, rad nogama, pokreti glave i odbrambene veštine u svoj ukupni set veština. Pored toga, nekoliko profesionalnih MMA boraca imaju bogato boksersko iskustvo i prešli su iz boksa u MMA ili su se uspešno takmičili u oba sporta. Ipak kompletni MMA borci moraju da poseduju veštinu u drugim disciplinama, uključujući rvanje, brazilski džiu-džicu i kik boks, itd.

Popularnost borbenih sportova varira u zavisnosti od faktora kao što su region, kulturne preferencije i individualni interesi. Međutim, boks je u mnogim zemljama među prva tri borilačka sporta. Čini se da ga najviše ugrožavaju Mešovite borilačke veštine (MMA), a postoje i brojni drugi borilački sportovi i borilačke veštine koje imaju svoje posvećene sledbenike u pojedinim zemljama kao tekvondo u Koreji, karate u Japanu, krav maga u Izraelu, džiu-džica u Brazilu.

Bilo kako bilo čini se da bi opet bilo važno da prevlada razum i da se nađe načina da boks ostane u olimpijskom programu, jer je po mnogima boks više od sporta sa najviše velikana počev od Mohameda Alija, preko Majka Tajsona do sadašnjeg šampiona Oleksandra Usika.

Prof.dr Nenad Dikić, Fakultet ua fizičku kulturu i menadžment u sportu, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum

Video: Pogledajte kako Majk Tajson slavi Đokovićevo osvajanje Rolan Garosa: Njegova ćerka obožava Noleta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    13. jun 2023 | 14:52

    SOTONE SU UPORNE DA UKINU BOKS NA OLIMPIJSKIM IGRAMA. STRAŠNO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA