≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi Sad domaćin badminton turnira "Serbian U17 & Youth International”

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turnir će se održati od 22. do 25. juna u SC "Slana bara" na Klisi u Novom Sadu, a okupiće više od 800 učesnika iz 26 zemalja

  • 0
Badminton Foto: Badminton Savez Srbije

Rekordan broj takmičara iz cele Evrope odmeriće veštine u badmintonu na turniru "Serbian U17 & Youth International”, koji će biti održan od 22. do 25. juna u SC "Slana bara" na Klisi u Novom Sadu.

Badminton će za svega nekoliko dana postati karika koja će, u okviru turnira "Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2023”, okupiti mlade iz čitave Evrope koje spaja ljubav prema ovom sportu. Turnir se održava 11. put zaredom uz podršku Ministarstva sporta, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i Grada Novog Sada, a ovoga leta premašio je sve rekorde i dostigao impresivne brojke: više od 400 mladih takmičara, ali i više od 800 učesnika koji u Novi Sad dolaze iz čak 26 država.

Rekete za badminton ukrstiće mladi takmičari u muškoj i ženskoj pojedinačnoj, kao i u konkurenciji muških, ženskih i mešovitih parova. U četvrtak 22. juna, prvi na teren izlaze igrači uzrasta od 11 do 15 godina, koji će zvanično otvoriti ovogodišnje takmičenje Serbian YOUTH International. Već narednog dana, tereni su rezervisani i za takmičenje Serbian U17 International za igrače do 17 godina. Vikend je predviđen za kulminaciju takmičenja, polufinalne i finalne mečeve kada će se izdvojiti mlade zvezde evropskog badmintona. Nakon završnog takmičarskog dela u nedelju 25. juna uslediće i svečana ceremonija dodele medalja takmičarima koji su najuspešnije baratali badminton reketima i ostvarili najbolje rezultate.

Badminton Foto: Badminton Savez Srbije

Tradicionalni turnir "Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2023” spada u TOP 3 turnira ove vrste na evropskom nivou po masovnosti, nivou organizacije, kvalitetu takmičara i ostalim relevantnim parametrima, a nalazi se u zvaničnom kalendaru Evropske badminton konfederacije. U međunarodnim okvirima turnir će poneti status Grand Prix takmičenja dok je, na nacionalnom nivou, prepoznat kao manifestacija od značaja za Republiku Srbiju, AP Vojvodinu, Grad Novi Sad ali i društvo u celini, jer omladina pokazuje ogromno interesovanje za ovaj sport. Domaći mladi badminton igrači do sada su nebrojeno puta na terenu pokazali da Srbija nudi samo najbolje i u ovom olimpijskom sportu, o čemu svedoči više stotina osvojenih medalja na međunarodnim takmičenjima.

Koliki je to uspeh, najbolje ilustruju brojke: više od 100 medalja na evropskim i svetskim zvaničnim takmičenjima, pet medalja na evropskim prvenstvima, osvojena bronzana medalja na Mediteranskim igrama, dominantno prvo mesto Anđele Vitman na svetskoj juniorskoj rang listi, kao i visoko 56. mesto mešovitog dubla Tomić/Vitman u 2023. godini, bronzana medalja na Evropskom para-badminton prvenstvu...

Badminton Foto: Badminton Savez Srbije

Srpski takmičari beleže vrhunske rezultate, što se oslikava na sam sport, pa je badminton u prethodnoj godini napredovao u drugu kategoriju nacionalnih sportova. Grad Beograd bio je domaćin Evropskog prvenstva za juniore, a srpski badminton dobio je i prvog svetskog sudiju.

Organizatori badminton turnira u Novom Sadu su Badminton savez Srbije, Badminton savez Vojvodine i Badminton klub Novi Sad, a ‘’Serbian U17 & Youth International’’ podržali su i: Victor, Algotech, Beoexpo System, Tin Šped, Coca Cola HBC Srbija, Bambi, Lenovo, Turistička organizacija Srbije i Turistička organizacija Novog Sada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA