≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Nestvaran preokret Srbije! Delfini sustigli pet golova minusa i potopili Crnu Goru

Vreme čitanja: oko 6 min.

Pokazali su izabranici Uroša Stevanovića pravi karakter

  • 21
Vaterpolo reprezentacija Srbije Foto: MN Press / Ivica Veselinov

Vaterpolo reprezentacija Srbija nakon velikog preokreta i peteraca je upisala pobedu nad Crnom Gorom 17:15 i sa druge pozicije prošla u osminu finala Svetskog prvenstva.

To najverovatnije znači da su Delfini izbegli Hrvatsku u prvoj rundi nokaut faze i da će za rivala imati domaćina šampionata Japan. Sve će biti poznato kada upravo te dve reprezentacije odmere snage.

Pokazali su izabranici Uroša Stevanovića karakter kada je to bilo najpotrebnije i pored užasnog početka susreta došli do zlata vrednog trijumfa.

I zaista nije delovalo nimalo ohrabrujuće na početku meča. Odbrana Srbije imala je milion rupa, napad konstantno grešio, pa je već nakon manje od pet minuta na semaforu stajalo 5:0 za Ajkule. Probudila se i defanziva i ofanziva našeg tima do isteka prvih osam minuta (3:6) međutim težak posao ih je čekao kako bi se i u potpunosti vratili u život.

Pogodio je Nikola Jakšić za minus dva na startu drugog kvartala, ali su Crnogorci serijom od dva pogotka naterali našeg selektora da po drugi put od početka duela zameni čuvara mreže. Između stativa do kraja meča stajao je Vladimir Mišović, što se ispostavilo presudnim.

Peterac Jakšića i dva hica vrlo raspoloženog Đorđa Vučinića uneli su optimizam u tim pred kratku pauzu (7:8).

Prve prilike za potpuni povratak propuštene su početkom drugog poluvremena, potom i sredinom treće četvrtine, međutim Crna Gora je preko Matkovića u poslednjem napadu čak i uvećala plus u odnosu na poluvreme (9:11).

Poslednje vođstvo od dva gola rival je imao u drugom minutu završnog kvartala. Drašović sa pet metara, Ranđelović, potom i Radulović na 80-ak sekundi pre isteka vremena preokrenuli su rezultat, ali prva prednost nije sačuvana jer je na 19 sekundi pre kraja Ukropina doneo peterce.

Sa penala su redom za Srbiju pogađali Drašović, Radulović, Vučinić i Jakšić, dok su Đuro Radović u drugoj seriji i naš golman Mišović odbranom odradili ključan posao.

Prvo mesto u grupi D zauzela je Španija, koja je u poslednjem kolu porazila Južnu Afriku sa 27:6.

Srbija u nedelju igra za plasman u četvrtfinale, a potencijalni protivnik u toj fazi je Italija.

Srbija - Crna Gora 17:15 (3:6, 4:2, 2:3, 4:2, 4:2)

Tok uživo

Penali

17:15 - Sjajan i Jakšić. Potom i odbrana Mišovića za kraj!

16:15 - Vučinić siguran, takođe i Vasilije Radović

15:14 - Radulović daje gol, a Đuro Radović ne!

14:14 - Golovi Drašovića i Perkovića.

4. četvrtina

8. minut (13:13): Nažalost gol Ukropine 19 sekundi pre kraja. Kakva drama u finišu. Nije iskorišćen napad, idemo u penal seriju.

7. minut (13:12): Radulović!!! Potpuni preokret Srbije, fenomenalan potez. Prvo vođstvo na utakmici.

5. minut: Sjajno brani Mišović u finišu. Briljantno. Dokaz da imamo dva podjednako dobra čuvara mreže.

4. minut (12:12): Ranđelović! Prvi put posle početnih 0:0 potpuni egal. Ubrzo i sjajna defanziva, ali do kraja meča ostajemo bez strelca izjednačujućeg gola - treće isključenje.

3. minut (11:12): Očekuje nas neizvesna završnica. Drašović koristi peterac.

2. minut (10:12): Perković vrlo brzo održava tih famoznih plus dva.

2. minut (10:11): Čekali smo i dočekali Strahinju Rašovića. Prvi pogodak najboljeg strelca tima do ovog meča.

3. četvrtina

8. minut (9:11): Matković realizuje igrača više. Ope dva gola razlike. To je ujedno i poslednji gol u ovoj četvrtini.

7. minut (9:10): Evo nas opet. I ko drugi do Đorđe Vučinić posle kombinacije sa Nikolom Jakšićem.

7. minut: Serija slabih akcija i uglavnom grešaka. Treba pomenuti i daleko bolje odbrane u odnosu na početak meča.

4. minut (8:10): Možda i meč karijere u dresu reprezentacije za Vučinića. Maltene iz mrtvog ugla svojim četvrtim golom upisuje Srbiju na semafor u nastavku.

3. minut (7:10): Fenomenalan gol Averke nažalost, i pored dobre odbrane sa igračem manje. Propuštamo naše šanse.

2. minut (7:9): Loš izlazak u blok i kazna je tu. Vasilije Radović odbija nalet.

1. minut: Kombinuje Stevanović sa golmanima, što se sad isplaćuje. Mišović odbranom obezbeđuje napad za izjednačenja, međutim njega neće odmah biti.

2. četvrtina

8. minut (7:8): Vučinić! Još jedan gol za njega i 30 sekundi pre kraja poluvremena Srbija je konačno nadomak rivala. Vrl odobra situacija sudeći prema onome što se događalo u prvom kvartalu. Kratka pauza.

7. minut (6:8): Tu smo i dalje! Vučinić daje svoj drugi gol iz četvrtog pokušaja. Prethodno smo imali i malo sreće u defanzivi.

5. minut (5:8): Radulović je iznudio, Jakšić realizovao peterac.

5. minut (4:8): Dušan Matković vraća plus četiri. Deluje da nas opet slab start može koštati skupo, baš kao protiv Španije.

4. minut (4:7): Odličan lob Ukropine i prvi gol za Ajkule u drugoj deonici. Šteta, dve šanse za potpuni povratak su propuštene.

2. minut: Radulović pravi peterac - međutim brani Branislav Mitrović!

1. minut (4:6): Jakšić! Preuzima odgovornost kad je bitno i Srbija koristi jedan od tri napada u kratkom vremenskom intervalu.

1. četvrtina

8. minut (3:6): Ni 20 sekundi nije prošlo Nemanja Ubović smanjuje na minus tri. Imali smo priliku i za četvrtim golom, malo je zbrzao napad Drašović pred kraj prve četvrtine.

8. minut (2:6): Udarac nemarkiranog Uroša Čučkovića završava u mreži.

7. minut (2:5): Đorđe Vučinić! Dobra defanziva donosi rezultat i na drugoj strani.

5. minut (1:5): Konačno gol. Nikola Jakšić koristi višak u bazenu. Odbrana mora da isprati potencijalnu seriju. U narednoj akciji promašaj rivala, zatim i Save Ranđelovića.

5. minut (0:5): Izgubljena lopta u fazi napada i novi primljeni gol. Šta se ovo dešava?

4. minut (0:4): Belorus sa crnogorskim pasošem Konstantin Averka daje i četvrti gol. Katastrofa.

3. minut (0:3): Đuro Radović nastavlja da "gazi" naš tim. Neverovatno slab start Srbije. Prethodno je Nemanja Ubović načinio faul u napadu.

3. minut (0:2): Mi ne koristimo, ali zato rival to čini sa igračem više. Vasilije Radović sa pozicije centra pogađa.

1. minut (0:1): Vodeći gol za Crnu Goru postiže Aljoša Mačić, iako je Srbija brže plivala. Slab napad Delfina i lako primljen pogodak.

Pre meča

Nakon sumornih rezultata posle Olimpijskih igara u Tokiju Delfini su se vratili u Japan gde pokušavaju da se domognu prvog polufinala na velikim takmičenjima u poslednje dve godine.

Vrlo dobar otpor pružili su izabranici Uroša Stevanovića prvom favoritu za zlatnu medalju Španiji, međutim utisak je da je moglo mnogo bolje i u tom susretu prvog kola. Na kraju je na semaforu stajalo 16:14 za  rivala, što je bila solidna uvertira pred demoliranje Južne Afrike 30:5.

Smena generacija u nacionalnom timu je evidentna i polako dobijamo nove lidere tima, što na ovom turniru svakako postaje Strahinja Rašović, strelac ukupno 12 pogodaka.

Duel sa Crnom Gorom je jako važan iz prostog razloga - pobednik će grupnu fazu završiti na drugom mestu, što bi značilo i daleko lakšeg rivala u osmini finala. Doduše još uvek se ne zna da li će to biti Hrvatska ili Japan, ali sva je prilika da bi trijumf vodio na domaćina šampionata, osim u slučaju da oni upravo protiv Hrvata ne naprave astronomsko iznenađenje. Sledstveno tome, poraženi će verovatno u osmini finala imati novi komšijski okršaj.

Crnogorci su uoči početka takmičenja usled slabih rezultata našeg tima bili čak i bliži medalji prema prognozama, međutim čini se da su upravo oni rival po meri u ovom trenutku i moguća prekretnica na ovom Svetskom prvenstvu.

I oni su poraženi od Španije sa 11:7, dok su identičnom razlikom savladali Južnu Afriku sa 35:10, pa bi Srbiji čak i remi po meri, međutim pravila su promenjena i pobednika mora biti. Ipak nikakva kalkulacija nije poželjna.

Ove godine Delfini i Ajkule odigrali su jedan zvanični meč, u martu na Svetskom kupu i tada je Srbija pobedila sa 11:9. Generalno, Crnogorci su upisali samo jednu pobedu u poslednja četiri međusobna okršaja, ali to su samo brojke na papiru...

(Telegraf.rs)

Video: Vaterpolisti NBGD u sjajnom ambijentu otvorenog "11. aprila" pobedili Špandau

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lakirana cipelica

    21. jul 2023 | 06:42

    Svaka nam cast, bravo ljudi

  • Herceg

    21. jul 2023 | 07:16

    Jel Sofranac preziveo ??? Dajte mu lekice ako jeste !!! Na Cetinju zastave na pola koplja !

  • Njegosev Crnogorocac

    21. jul 2023 | 07:12

    Bravo Srbijo potopili ste komite🇷🇸🇷🇺🇷🇸🇷🇺

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA