Vreme čitanja: oko 2 min.

Bravo, Damire! Mikec "upucao" srebro na Svetskom prvenstvu u Bakuu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mikec je aktuelni evropski prvak vazdušnim pištoljem, osvajač srebra ovim oružjem na prethodnim Olimpijskim igrama, a sada, po prvi put, i svetski vicešampion

  • 2
Damir Mikec Foto: Streljački savez Srbije

Damir Mikec je novi vicešampion sveta vazdušnim pištoljem!

Naš reprezentativac je u prvoj disciplini Svetskog prvenstva u Bakuu danas osvojio drugo mesto i u svoju bogatu riznicu dodao još jedan trofej.

Mikec je aktuelni evropski prvak vazdušnim pištoljem, osvajač srebra ovim oružjem na prethodnim Olimpijskim igrama, a sada, po prvi put, i svetski vicešampion.

Našem asu odličje u Bakuu je treća pojedinačna medalja na svetskim prvenstvima, ali prethodne dve je osvojio u neolimpijskoj disciplini – MK pištolj slobodnog izbora (zlato i srebro).

Uz Mikeca, Srbiju su predstavljali Dimitrije Grgić i Duško Petrov, koji su se našli u sredini pasmana, na 61. i 65. mestu. Srbija je ekipno osvojila 10. poziciju.

Mikec je do finala došao sa četvrtog mesta u kvalifikacijama. Odlično je startovao u borbi za medalje i posle prvih pet hitaca finala nalazio sa na drugom mestu. Međutim, izgubio je dobar ritam, pa je pao na peto, zatim i na šesto mesto.

Posle 14.hica (od ukupno 22) finale je završio sedmoplasirani, a naredna dva su odredila ko će kao šestoplasirani napustiti vatrenu liniju. Tada je Mikec ponovo počeo da niže „desetke“ i sjajne pogotke i ne samo da je izbegao ispadanje, već se eksperesno vratio u borbu za medalje. Skočio je na treće, a ubrzo i na drugo mesto, koje je sačuvao do kraja. Zlato je ostalo nedostižno, jer prvoplasirani Kinez Boven Žang je tokom celog finala bio odličan, i zasluženo trijumfovao.

-Medalja u pojedinačnom takmičenju na Svetskom prvenstvu je jedino odličje vazduđnim pištoljem koje mi je nedostajalo u karijeri. Presrećan sam što sam ispunio cilj, osvojio medalju koju sam mnogo želeo. Sem toga, to sam postigao na strelištu koje mnogo volim i na kome sam ostvario mnogo uspeha od 2015. godine kada sam ovde u Bakuu postao šampion Evropskih igara i vazdušnim i malokalibarskim pištoljem – kazao je Mikec posle finala.

Bronza je pripala Bugarinu Kirilu Kirovu, koji je izborio i olimpijsku kvotu, zajedno sa Žangom, Švajcarcem Dinom Solarijem (šesto mesto) i Nemcem Robinom Valterom (osmo mesto). Mikec je do olimpijske vize došao početkom godine, osvajanjem titule prvaka Evrope .

Vazdušni pištolj, muškarci, finale: 1. Boven Žang (Kina) 244,3, 2. Damir Mikec (Srbija) 240,8, 3. Kiril Kirov (Bugarska) 215,7, 4. Ismail Keleš (Turska) 197,5, 5. Đunhui Liu (Kina) 176,4...

Kvaifikacije: 1. B.Žang (Kina) 587...4. Mikec 583... 61. Dimitrije Grgić 572...65. Duško Petrov 571... Ekipno: 1. Kina 1.749, 2. Nemačka 1.743, 3. Indija 1.734... 10. Srbija 1.726...

(Telegraf.rs)

Video: Ovacije na Marakani za olimpijskog vicešampiona: Zvezdu bodre Damir Mikec i odbojkaši Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    17. avgust 2023 | 14:05

    Sever celi sa tobom se veseli. Bravo Damire ponosu, samo napred!!!!

  • kikizg

    17. avgust 2023 | 13:22

    zašto se prisvaja Mikec kad on nije srbin

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA