≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najgora tragedija u istoriji sporta: Krenuli su po zlato i poginuli, nikome nije jasno šta se desilo

Vreme čitanja: oko 3 min.

Te 1961. godine videli smo 73 mrtve osobe, kada se avion srušio nekoliko kilometara pre piste * Mesecima se sumnjalo na teroristički napad, neka pitanja i dalje nemaju odgovore

  • 0

Svet umetničkog klizanja potresla je vest da je nekadašnja kanadska olimpijka Aleksandra Pol (31) poginula u saobraćajnoj nesreći i da je iza sebe ostavila 10-mesečnog sina!

Mnogi su se oprostili od nje na društvenim mrežama, a u "moru" komentara izdvojio se onaj koji je podsetio na jednu od najvećih tragedija u sportu kada je kompletan tim SAD u umetničkom klizanju poginuo.

Bio je 15. februar 1961. godfine, avion koji je leteo iz Njujorka u Brisel, kako bi ekspedicija potom otišla u Prag na svetski kup, ali jednostavno nije uspeo da sleti na belgijski aerodrom i srušio se nekoliko kilometara pre piste. U njemu je bilo 72 putnika, od čega 34 člana reprezentacije koja je išla na SP.

Potom i njihovi rođaci, treneri, sudije, menadžer. Usled tog stravičnog pada, niko nije ostao živ. Kao i jedna osoba na pisti. Na 20 minuta pre pada, piloti su potvrdili da su spremni da slete. Ali na visini od 300 metara, avion je naglo prešao u režim poletanja, uvukao stajni trap i počeo da se penje. Prema jednoj verziji, piloti su videli drugi avion na pisti i odlučili da zaobiđu.

Komunikacija sa pilotima je bila izgubljena. Očevici kažu da je avion napravio nekoliko krugova iznad aerodroma, sa svakim okretom njegovo kotrljanje je postajalo sve neprirodnije. U 10.05 po lokalnom vremenu, avion se izjednačio, ali je izgubio brzinu i zaronio, zabio se u zemlju i momentalno se zapalio.

Umetničko klizanje , tragedija Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

- Avion se velikom brzinom srušio na zemlju i odmah se zapalio. Sve je bilo zahvaćeno plamenom. Zbog vatrene stihije bilo je nemoguće čak i prići tom mestu - rekao je očevidac jedne od najgorih tragedija u istoriji sporta.

U posleratnim godinam, reprezentacija SAD je bila najbolja na svetu. Uzeli su čak šest pobeda na OI, 20 na SP, preko 40 ostalih medalja. Nedugo zatim došlo je do smene generacija i ova ekipa koja je poginula trebalo je da zasija baš u Pragu.

- To su bile su zvezde, to je bilo njihovo vreme. Bio je to veoma talentovan tim - rekla je svojevremeno petostruka svetska šampionka Kerol Hajs, koja je napustila sport samo šest meseci pre tragedije.

Umetničko klizanje , tragedija Foto: STF / AFP / Profimedia

FBI i belgijski istražitelji mesecima su pretraživali olupinu u potrazi za znakovima terorističkog napada, ali nisu pronašli dokaze. Zvanična verzija je glasila -  kvar u sistemu stabilizatora, mada stručnjaci uključeni u istragu nisu mogli verodostojno da rekonstruišu sliku pada.

- Nakon svih mogućih uviđaja, komisija je došla do zaključka da se uzrok nesreće mora tražiti u materijalnom propustu kontrola leta. Međutim, pošto postoje određene hipoteze o drugim uzrocima, ova teza se ne može smatrati potpuno zadovoljavajućom. Samo kvar materijala dva stabilizatorska sistema može dovesti do pada košuljice. Komisija nema dovoljno dokaza o verodostojnosti rekonstruisane slike pada Boinga 707-329 - navodilo se u zaključku.

Međunarodna klizačka unija (ISU) nije bila sigurna kada je u pitanju otkazivanje Svetskog kupa – uostalom, mnoge delegacije su već bile u Pragu. Ali nakon razgovora sa svim učesnicima, predsednik ISU Džejms Koh zvanično je najavio da se turnir neće održati, u znak tuge i poštovanja prema mrtvima.

Američka federacija je skoro odmah nakon tragedije stvorila Memorijalni fond, koji je osmišljen da pomogne perspektivnim klizačima da dostignu vrhunski nivo. Fond funkcioniše i danas. Takođe u američkom umetničkom klizanju još je na snazi zakon usvojen 1961. godine: tim koji ide na međunarodni turnir nikada ne leti zajedno u istom avionu.

Memorijalni kompleks otvoren je na mestu pada na inicijativu američkih vlasti, a 40 godina nakon tragedije, svi poginuli sportisti uvedeni su u Kuću slavnih u Grinsborou.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA