≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Evo kako Mađari brinu o svom najtrofejnijem sportu: Vaterpolo centar nasred Dunava koji Srbija dobro pamti

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sagrađen pre više od 90 godina, kompleks je i dalje centar plivačkih dešavanja u Budimpešti

  • 1
Alfred Hajos National Aquatics Complex Foto: Shutterstock

Mađarska je tokom prethodnih desetak dana bila centar atletskih dešavanja u svetu. Najbolje od najboljih gledali smo na novoizgrađenon Nacionalnom centru, uživali u nekim neverovatnim potezima i rezultatima, ponekoj bizarnoj situaciji, ali nivo koncentracije organizatora se niti u jednom trenutku nije dovodio u pitanje.

Razlog našeg dolaska u Budimpeštu bio je upravo najveći sportski događaj ove vrste na svetu u ovoj godini, međutim vremena je bilo i za obilazak znamenitosti koje krase glavni grad Mađarske.

Osim onih najčuvenijih koje se mogu naći u svim turističkim vodičima i preporukama, posebno zadovoljstvo je bilo otkriti lepote koje se "ne forsiraju" toliko koliko bi možda bilo poželjno, makar prema ličnom utisku.

Ostrvo Margitsiget nalazi se na razmeđi Budima i Pešte, na samom Dunavu i pruža pogled na oba kraja grada. Mostovima Arpad i Margit ovo mesto je povezano sa ostatkom Budimpešte i vrlo lako se dolazi do njega s obzirom da je gradski prevoz aktivan i poprilično čest.

Odmah nakon prolaska Angeline Topić u finale skoka uvis usledio je obilazak ostrva i definitivno se nisam pokajao.

Kako bi se videlo sve ono najzanimljivije što Margitsiget nudi bilo je potrebno oko dva i po sata. Nijedan kutak nije ostao neopažen, od Japanske bašte u blizini mosta Arpad, preko kapela i brojnih spomenika koji krase parkove, sve do platana starih i po više hiljada godina.

Ostrvo je poprilično aktivno i turistički i u ponudi je velikog broja agencija zbog smeštajnih kapaciteta u hotelima koji se tu nalaze. Određeni broj atletičara upravo je tu pronašao svoj mir. Posebno je to pogodovalo dugoprugašima i maratoncima zbog staze za trčanje koja se prostire celom dužinom.

Na obali koja posmatra Budim nalazi se Margitsiget atletski kompleks sa fudbalskim terenom i brojnim sadržajem u okolini, uključujući i dečija igrališta. Ono što je u sportskom smislu privuklo moju najveću pažnju jeste Alfred Hajoš nacionalni kompleks vodenih sportova, kao i sedište Vaterpolo saveza Mađarske.

Alfred Hajoš Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Centar nosi naziv po čuvenom plivaču i sportskom arhitekti sa kraja 19. i početka 20. veka. Hajoš je bio učesnik prvih modernih Olimpijskih igara 1896. godine i osvajač zlatnih medalja u trkama na 100 i 1200 metara slobodnim stilom. Osim toga, učestovao u na istom takmičenju 1924. godine osvojivši srebro u umetnosti. Koliko je ustvari bio svestran dovoljno govori podatak da je bio i kapiten fudbalske reprezentacije u prvom internacionalnom meču ikada za njih i porazu od Austrije u Beču 5:0.

Elem, kompleks koji je posvećen upravo njemu on je i dizajnirao 1930. godine kada je sagrađen prvi bazen na zatvorenom. Danas se tu nalazi ukupno osam plivačkih jedinica, što uz Vaterpolo savez Mađarske i njihov nešto manji sportski centar čini poprilično veliku površinu posvećenu vodenim sportovima, u kojima naš sused briljira preko stotinu godina.

Tokom godina ovo mesto je bilo dom brojnih velikih turnira, uključujući Evropsko prvenstvo vodenih sportova 2006. i 2010. godine, kao i Evropsko prvenstvo u vaterpolu za žene i muškarce 2014. godine. I upravo je tu Srbija tada postala prvak Starog kontinenta porazivši domaćina 12:7.

Vaterpolo reprezentacija Srbije 2014. Foto: Orange Pics BV / Alamy / Alamy / Profimedia

Nismo imali pristup Alfred Hajoš centru pošto u okolini postoji i privatno kupalište koje mogu da obiđu turisti, međutim i pogledom spolja mogli smo da se uverimo na koji način se u Mađarskoj brinu o vodenim sportovima i vaterpolu.

Put Margitsigetom završio se u obližnjem restoranu gde sam probao pivo kuće i govedinu u njokama, što bih preporučio svima kao dodatan razlog da obiđu ostrvo ukoliko se nađu u Budimpešti.

(Telegraf.rs)

Video: Vaterpolisti NBGD u sjajnom ambijentu otvorenog "11. aprila" pobedili Špandau

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA