≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Maja Ognjenović za Telegraf: "Melisa Vargas je pola turskog tima, bila sam na infuziji 2 puta u 12 sati"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Maja Ognjenović kapiten ženske odbojkaške reprezentacije je danas u Predsedništvu Srbije govorila za Telegraf

  • 0
maja ognjenović predsedništvo republike srbije Foto: Telegraf.rs

Odbojkašice Srbije su osvojile srebrnu medalju u finalnom meču protiv Turske, a danas su dočekane od strane predsednika Aleksandra Vučića koji im je čestitao, iskazao zahvalnost i uručio nagrade.

Tom prilikom se kapiten naše ženske selekcije Maja Ognjenović osvrnula na sistem rada u Turskoj i količinu njihovih ulaganja u sport.

- Igrala sam 7 godina u Turskoj, pa sam jako dobro upoznata sa njihovim sistemom i ulaganjima u sport i odbojku pre svega. Imaju jedan neviđen sistem koji, zaista funkcioniše besprekorno, svaki od njihovih vrhunskih klubova, prvih 5 ili 4 imaju svoje školice odbojke i znam koliko ulažu u odbojku. Znam kakve centre imaju, tako da mi je bilo očekivano da se sva ulaganja isplate i sve vrati. Neko je pomenuo danas, mi smo njih 2019. pobedili u istoj ovakvoj utakmici, pa je sada ovo bila neka njihova svojevrsna osveta. Par puta sam rekla da smo izgubili od protivnika dostojnog naslova šampiona Evrope, one su zaista ozbiljan tim sa vrhunskim pojedincima. Tako da mi nismo izgubili od neke ekipe koja je, da se žargonski izrazim tu i tamo ili koja se tek pojavila, pa jao kako smo od njih izgubili. Izgubili smo od ekipe sa kojom igramo od 2011 redovno na velikim takmičenjima, sa kojom se redovno mučimo. Redovno smo ih i pobeđivali, ali dočekali su svojih 5 minuta, tako da nema tu iznenađenja, koliko god da taj poraz boli - istakla je Maja.

Potom je nastavila u sličnoj noti, istakavši koliko je važan kontinuitet.

- Radili su i ulagali svih ovih godina, pa je došao momenat kada je došlo vreme da se to naplati i da osvoje medalju. Osvojile su na Ligi nacija i evo sada na Evropskom prvenstvu. Oni su prošle godine bili vrlo blizu, sa Olimpijskih igara su nesrećno ispali od Koreje, ali su zaista bili ekipa spremna za medalje. Tako da kada se planski i sistemski ulaže kao što oni to rade to se isplati. Ja sam zaista bila fascinirana time da njihov svaki klub ima školicu odbojke, ali tu su bukvalno oni od najmljađih uzrasta, a tu su treneri koji se bave samo školom, određenim uzrastima, samo odbojkom, tako da je to jedna ozbiljna posvećenost i ozbiljan sistem, za koji verujem da ćemo mi izgradnjom centra na neki način uspeti da presnikamo. Godinama već slušam kako se kod nas retko pojavljuju mladi i novi igrači. Ima ih naravno, svakako da ne trebamo da brinemo za budućnost ženske odbojke, ali mislim da su oni pokazali kako to školski treba da se radi - nastavila je srebrna odbojkašica.

Nakon pitanja šta misli o naturalizaciji igrača i Melisi Vargas rekla je da može to da razume, ali da ne ona reprezentaciju povezuje sa određenim vrednostima.

- Razmišljala sam o tome, ja ne mogu sada da odgovorim sa da ili ne. Ako tim ima potrebu za takvim potezom i ako savez, odnosno država stane iza toga, onda zašto da ne. E sad ja pričam iz ugla ženske košarke. Tu sam od 2004. i znam da mi sve ove godine nismo imali potrebu za tim. Opet, ne mogu da osuđujem taj potez. Naše košarkašice su imale Pejdž i Anderson, tako da mi to nije strano. U svetu sporta je to postalo normalno. Može da utiče na razvoj sporta, ne možda u značajnoj meri, ali meni je igranje za reprezentaciju usko povezano sa patriotizmom, nacionalnim identitetom, sa emocijom pre svega i onda tu imam malu zadršku kada trebam da komentarišem takve stvari. Nemam ništa protiv toga i znam za celu priču vezano za Melisu Vargas. Ona nije bila u prilici da igra za svoju državu, cela njena polu-tužna priča, pa kao takva zašto da ne, zašto da se jednoj vrhunskoj odbojkašici ne dopusti prilika. E sad ima onaj znak pitanja u glavi, kao Turska ne bi bila Turska bez nje. Ona je u mnogome doprinela ovoj medalji, jer je ona, da ne kažem, pola tog tima, ali je igrač koji je puno pomogao - jasna je bila Ognjenovićka.

Zaključila je izjavu konstatacijom da se još uvek oporvalja nakon teškog stomačnog virusa.

- Tri dana ništa nisam jela, tako da sam sad morala. Bila je infuzija u pola dva sinoć, pa u 7 i 15 jutros - zaključila je Maja Ognjenović.

(Telegraf.rs)

Video: Jovana Stevanović: "Ne bih volela da Srbija naturalizuje odbojkašice"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA