≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

"Nole je bio dve sobe od nas": Tijana Bogdanović o karijeri, Parizu, hit priči sa Novakom iz olimpijskog sela

Vreme čitanja: oko 7 min.

"Gale je bio oduševljen i mi smo imali taj neki spisak pesama koje smo slušali na Olimpijskim igrama. Jedna od njih je bila i himna. I onda smo sreli Novaka na hodniku i eto tako smo stajali i slušali tu pesmu. Stvarno je bio takav neki osećaj da se naježiš"

  • 1

Poslednja dva olimpijska ciklusa Srbiji su podarila čak 17 medalja, a samo vaterpolisti, odbojkašice i jedna devojka su i u Riju i u Tokiju osvojili odličja. Tijana Bogdanović je u Brazilu imala svega 18 godina i tada je produžila niz uspeha naše zemlje u tekvondou, i nakon zlata Milice Mandić četiri godine ranije u Kini, ona je osvojila srebro. Krunu uspeha Tekvondo kluba Galeb videli smo u Južnoj Americi kada je Milica ponovo došla do najvišeg postolja, dok je ona bronzom postala jedina takmičarka iz Srbije u individualnim sportovima sa dva uzastopna uspeha na najvećem sportskom takmičenju.

Desetak meseci pre početka Olimpijskih igara u Parizu gost Telegrafa bila je upravo tekvondistkinja koja sada ima 25, a o njoj slušamo dugi niz godina zahvaljujući njenim mnogobrojnim uspesima. Tijana Bogdanović je povodom predstojećeg Evropskog prvenstva za kadete i pionire koje će biti održano u Beogradu bila gost i upravo je pričala o pomenutom turniru, Olimpijskim igrama koje slede, ali je i za naše čitaoce ekskluzivno otkrila anegdotu sa Novakom Đokovićem.

Pomenuto Evropsko prvenstvo u mlađim kategorijama, koje se od 19. do 21. oktobra održava u hali "Ranko Žeravica", prvo je veliko takmičenje koje će organizovati naša zemlja. Ulaz za posetioce je besplatan, a učestvovaće preko 650 takmičara iz 39 država. U mlađim selekcijama Tijana je beležila brojne uspehe i ona vrlo dobro zna kakav je osećaj biti učesnik sličnih turnira i koliko je to bitno za kasniji tok karijere.

- Velika je čast da je naša zemlja od Evropske tekvondo unije dobila prvi put u istoriji priliku da održi jedan tako veliki turnir. Mislim da je za decu to takmičenje jako zanimljivo i jako lepo za njihov rast i razvoj. Mislim da to nije samo jedno takmičenje, već stvarno deca mogu da steknu dosta iskustva, dosta prijatelja, da se druže. Ja se sećam i svojih kadetskih i pionirskih dana i uvek me vežu lepa sećanja za to. Možda čak i kada se osvrnem na celu karijeru čak i najlepša sećanja su mi iz tih dana. U suštini jako sam srećna što će mnogo dece doći, upoznati našu kulturu, naš jezik i steći neka nove prijateljstva i neke nezaboravne trenutke za ceo život.

Tijana Bogdanović Foto: Nikola Tomić

Posebno su takmičenja u mlađim kategorijama bitna za oblikovanje ličnosti tokom odrastanja. Tijana Bogdanović ističe da je njen najlepši period upravo vezan za detinjstvo i vrlo je zahvalna na svemu onome što je naučila od porodice i trenera Galeta.

- Naravno, mislim da su deca u tom uzrastu usredsređena na neke lepe stvari i da imaju lepe motive. Iz dobrih motiva dolaze na taj turnir, kada odrastemo tu se pojavljuje i novac koji ume i da iskvari ljude i onda to negde postaje cilj ili meta nekim sportistima. Ja sam zadovoljna i zahvalna da nikada nisam bila na taj način vaspitavana, da sam prosto ceo život trenirala iz ljubavi prema tom sportu, da sam se zato i takmičila. Tu je bila moja porodica koja me je učila na taj način, zatim i moj klub. U mom klubu smo svi kao jedna porodica, imamo Galeta koji nas uči pravim vrednostima. Na ovom turniru mislim da ima pravih vrednosti, to su deca koja niti su iskvarena i rade ono što vole. Mislim da ćemo videti sjajne tehnike i sjajne borbe. Jako mi je drago da je na ovom Evropskom prvenstvu uvedena jedna novina u tekvondou, koju ja nisam imala priliku da prođem. Deca se sada ne takmiče samo po težinskoj kategoriji već i po visini.

Sledeće godine Olimpijske igre se održavaju u Parizu, a sistem kvalifikacija za iste je poprilično ograničen, zbog čega ostaje malo prostora za kalkulacije, koje su kod nje morale da postoje usled zdravstvenih problema.

- Crta se podvlači za prvih pet na olimpijskoj rang listi u decembru. Kada se završi poslednji Grand pri, odnosno Grand pri finale. Zatim idu kontinentalne kvalifikacije. Evropske će biti održane krajem februara, koliko sam čula. Danas je baš Aleksandra Perišić osvojila zlatnu medalju na Grand priju tako da mislim da je ona negde i osigurala kvotu za Pariz. Tu je i Stefan Takov koji je u prvih pet na olimpijskoj rang listi. Što se tiče mene zbog nekih zdravstvenih razloga nisam mogla da skidam kilažu i da ispratim takmičenja tako da ćemo za dalji plan i program videti kada se malo odmorim, trenutno sam na pauzi. Za sada se nadam i mislim da imamo dve sigurne kvote.

Upravo je Aleksandra Perišić jedna od najvećih nada tekvonda u Srbiji, za koju Tijana ima samo reči hvale.

- Nisam se čula sa njom, ona je devojka iz drugog kluba, ali smo stvarno u jako dobrim odnosima. Zaista je jako divna devojka i jako sam srećna zbog njenog rezutlata jer zaista znam da je ceo svoj život podredila tekvondou i sve što osvaja to i zaslužuje. Ona je naša mlada nada i mislim da će biti jedno veliko iznenađenje na Olimpijskim igrama u Parizu.

Tijana Bogdanović Foto: Marko Jovanović

Milica i Tijana su postavile lestvicu na jedan visok nivo, međutim za budućnost srpskog tekvondoa ne treba previše da brinemo.

- Svakako sam ponosna na medalje koje smo i Milica i ja donele u ovu zemlju i da samim tim se i podstiče razvoj našeg sporta. Evo sada u prilog tome ide baš i ovo Evropsko kadetsko prvenstvo koje smo prvi put dobili kao država da organizujemo. Imamo i još dosta mladih nada, tu su pored Aleksandre i Takova još dosta mlađih koji tek treba da se pokažu i dokažu na kadetskom, zatim i juniorskom, a onda ide i taj seniorski nivo.

Najlepši osećaj sportiste je biti deo Olimpijskih igara, a kada uz to nosite i zastavu osećanja su uvek na još višem nivou.

- To je jedna velika čast i ponos koji sam ja osećala i dok sam bila na terenu i predstavljala svoju zemlju, a i sam odlazak na Olimpijske igre je velika stvar. Za mene je to uvek predstavljalo veliku stvar. Čak sam i na kraju Olimpijskih igara u Riju nosila zastavu i znam da je tata bio najponosniji na svetu zbog toga. To je osećaj koji ne može da se opiše i nešto što mora da se doživi. Ja sam zahvalna što sam tu priliku imala dva puta da doživim i mislim da je jako lepo biti među svim tim našim najboljim sportistima, da sam mnogo naučila od njih, da su me oblikovali kao ličnost i te Olimpijske igre i prosto ta neka atmosfera koju svaki sportista donosi sa sobom.

Tijana je ekskluzivno za naše gledaoce i čitaoce otkrila i anegdotu sa Novakom Đokovićem u glavnoj ulozi.

- Ja Novaka Đokovića ne poznajem. Srela sam ga u olimpijskom selu u Tokiju, bio je dve sobe od mene i Milice i trener ga je uočio, i s obzirom da zna da je Nole veliki patriota i da voli svoju zemlju krenuo je da mu pušta pesmu koja je u tom trenutku izašla, jako lepa tradicionalna pesma koju je jedna devojka otpevala. Gale je bio oduševljen i mi smo imali taj neki spisak pesama koje smo slušali na Olimpijskim igrama. Jedna od njih je bila i himna. I onda smo sreli Novaka na hodniku i eto tako smo stajali u hodniku i slušali tu pesmu. Stvarno je bio takav neki osećaj da se naježiš. Kasnije smo ga sreli i u kantini gde je on čovek stvarno bio pretrpan ljudima, ali smo uspeli da se slikamo. Svaka njemu čast i mislim da je najveći sportista ikada.

Tijana Bogdanović Foto: Marko Jovanović

Brojne obaveze joj ne dozvoljavaju da prati sport onoliko koliko bi želela, ali uspehe srpskih atleta ne ispušta iz vida.

- Pratim, volim da gledam sport. Nisam neki vatreni navijač i imam dosta obaveza, ali zaista svaki rezultat volim i da podelim i da ispratim i da čestitam. Ivani Španović sam kada je osvojila svetsko zlato čestitala i zaista sam ponosna što naša zemlja ima toliko sjajnih sportista.

Planovi pred narednu godinu su uslovljeni i zdravstvenim stanjem, ali se Tijana Bogdanović nada da će učestvovati u Parizu i tako najverovatnije završiti takmičarsku karijeru.

- Negde san svakog sportiste je zlato na Olimpijskim igrama i meni je uvek cilj bio zlato. Nekako sam osvojila srebro i bronzu i eto jedino fali u kolekciji zlatna medalja. Sve to jako lepo zvuči kada se tako kaže, kao da imam još jednu u kolekciji, kao da skupljam sličice, a ne olimpijske medalje, međutim to je jako iscrpljujući i težak proces. Jako mi teško pada skidanje kilaže i mislim da sam možda negde i narušila svoje zdravlje zbog čestih skidanja kilaže. Ja bih naravno volela da odem na Olimpijske igre, međutim to je težak proces i videćemo kakav je dalji plan i program, ali trenutno sam na pauzi i odmaram i zbog toga eto nisam otišla na par turnira da ne bih skidala kilažu.

(Telegraf.rs)

Video: Milica Mandić i Tijana Bogdanović nakon osvojenih medalja na OI u redakciji Telegrafa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA