≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sportisti oprez: Novi lek na monitoring listi Svetske antidoping agencije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Program monitoringa je kreiran u konsultaciji sa svim potpisnicima Svetskog antidoping kodeksa

  • 0
Ozempic, inekcija za mršavljenje Foto: Shutterstock

Svake godine Svetska antidoping agencija (WADA) objavljuje Listu zabranjenih supstanci, koja se u svim zemljama usvaja i postaje deo zakona o sprečavanju dopinga u sportu.

Nakon opsežnog pregleda, kako bi se ažurirala i uključila novo identifikovana jedinjenja i metode, WADA uključuje supstance koje nisu na Listi zabranjenih supstanci, a koje želi da nadgleda kako bi se otkrila zloupotreba u sportu.

Program monitoringa je kreiran u konsultaciji sa svim potpisnicima Svetskog antidoping kodeksa.

U programu praćenja za 2024. godine, po prvi put će biti dodato novo jedinjenje (semaglutid) kako bi se pratilo „i na takmičenju i van takmičenja“. Semaglutid koji se prodaje pod imenom Ozempic, Wegovy, Rybelsus, je antidijabetički lek koji pripada klasi lekova poznatih kao Glukagonu sličan peptid-1 (GLP-1).

Prvenstveno se koristi za lečenje dijabetes melitusa tipa 2, bolesti koju karakteriše visok nivo šećera u krvi zbog nemogućnosti tela da pravilno koristi insulin ili proizvodi dovoljno insulina.

Prof. Dr Nenad Dikić Kolumnista Telegrafa Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum Predsednik Udruženja za medicinu sporta Srbije, Foto: Privatna arhiva

Semaglutid pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi oponašajući dejstvo prirodnog hormona GLP-1. Deluje tako što stimuliše GLP-1 receptore u telu i dovodi do povećanog lučenja insulina, smanjenog lučenja glukagona (hormona koji podiže šećer u krvi), usporenog pražnjenja želuca i povećanja osećaja sitosti.

Sve ovo pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi. FDA je odobrila semaglutid za lečenje dijabetes kao Ozempic 2017. i za gubitak težine kao Wegovy 2021. Upotreba semaglutida je dostupna samo na recept u obliku potkožnih injekcija i oralnih tableta.

Pored efekata na snižavanje šećera u krvi, otkriveno je da je semaglutid povezan sa gubitkom težine, jer može pomoći pojedinim osobama da izgube značajnu količinu težine tokom vremena, a tokom prošle godine primećena je povećana potražnja i upotreba semaglutida kao potkožne injekcije za ljude koji traže brz gubitak težine i dobru formu, što ga je preporučilo da uđe na Monitoring listu WADA.

Ozempic, inekcija za mršavljenje Foto: Shutterstock

Semaglutid olakšava gubitak težine kroz nekoliko mehanizama kao što su: 1. Smanjenje apetita, jer oponaša delovanje GLP-1, hormona koji se prirodno proizvodi u crevima nakon unos hrane. GLP-1 pomaže u regulisanju apetita signalizirajući mozgu da ste siti i zadovoljni, što dovodi do smanjenog unosa hrane i manje želje za hranom. 2. Usporeno pražnjenje želuca.

On usporava brzinu kojom želudac prazni svoj sadržaj u tanko crevo. 3. Smanjen kalorijski unos, smanjenjem apetita i produženjem osećaja sitosti. 4. Povećana potrošnja energije. Neke studije sugerišu da semaglutid može povećati potrošnju energije, što potencijalno dovodi do povećanja sagorevanja kalorija. 5. Održavanje gubitka težine. Semaglutid je dizajniran za dugoročno upravljanje težinom, što znači da može pomoći ljudima da održe gubitak težine tokom vremena. Sve ovo su važni aspekti njegove upotrebe u upravljanju gojaznošću, ali i kod održavanja odgovarajuće kondicije kod sportista.

O Ozempicu sam već pisao i znam da ga mnogi koriste, pa mi se čini sasvim prikladno da na vreme naučimo sportiste da će sutra možda biti na Listi zabranjenih supstanci, ali i da razumeju kako deluje ako ga već uzimaju.

Prof.dr Nenad Dikić, Fakultet za fizičku kulturu i menadžment u sportu, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum.

Video: Ekskluzivno: Otkrivamo tajnu tretmana doktorke Marijane, kojom je izlečila Novaka na AO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA