Vreme čitanja: oko 4 min.

Mirko Đumić je jedan od najperspektivnijih hokejaša iz Srbije: "Imamo potencijal da igramo sa najvećima"

Vreme čitanja: oko 4 min.

On je u intervjuu naglasio da će mu igranje u poljskom Torunju dodatno pomoći da razvije svoju igru

  • 0
Mirko Đumić Foto: Privatna arhiva

Igrač poljskog Torunja, Mirko Đumić, važi za jednog od najtalentovanijih mladih hokejaša iz Srbije. Uprkos tome što je tek na početku svoje profesionalne karijere, već se oprobao u najjačim ligama Evrope, poput mađarske Erste lige, slovenačke AlpsHL lige i poljske lige u kojoj i trenutno nastupa.

Upravo su njegove zapažene igre u Poljskoj bile razlog za razgovor sa veoma talentovanim i sjajnim hokejašem.

  • Nedavno si krenuo u nove izazove kada je reč o tvojoj igračkoj karijeri, kakvi su prvi utisci igranja u Poljskoj?

- Poljska liga je po brzini i fizički zahtevnija od liga u kojima sam do sada nastupao, ali sam uspeo da se navikem na to do sada. Konkurencija je dosta izjednačena i svako može da pobedi svakoga, tako da je dosta zanimljivo.

  • Zauzimaš visoko 10. mesto kada su u pitanju najefikasniji igrači poljske lige ove godine, šta je zaslužno za tvoju dobru formu?

- Celo leto sam iskoristio da bih radio na svojoj formi i kondiciji i voleo bih da iskoristim ovu priliku da se zahvalim Mladenu Prokiću na saradnji i pruženoj pomoći u pripremnom periodu, uz nadu da ćemo i nastaviti istim tempom i u budućnosti. Naravno, ne zaboravljavam ni saigrače i trenere u Torunju, koji mi svakodnevno pomažu i bez čije pomoći bi mi kompletna tranzicija bila teža.

  • Trenutno se Torunj nalazi na 5. mestu sa sedam pobeda, ali i jednom izgubljenom utakmicom u produžetku koja bi vas pozicionirala više na tabeli. Da li misliš da možete ozbiljno da ciljate i sami vrh tabele?

- Cilj kluba je da bude u top 4 ekipe, a dobar početak sezone i opravdava taj optimizam, s obzirom na to da smo u jednom trenutku čak bili i prvi na tabeli. Smatram da možemo da igramo sa svim ekipama, jer imamo jak tim. Mislim da su nam dobre šanse za povlašćeno mesto u play-offu.

Mirko Đumić Foto: Privatna arhiva
  • Prethodne sezone si bio 24. najkorisniji igrač Erste lige, s obzirom na dobru statistiku u Mađarskoj, šta je dovelo do promene sredine i odlaska u Poljsku?

- Proveo sam dve godine u slovenačkoj AlpsHL ligi i još dve u Mađarskoj koje su na sličnom nivou. Međutim, trebao mi je novi izazov jer konstantno težim da se razvijam više kao igrač i da napravim taj sledeći korak u svojoj karijeri. Kada me je Torunj kontaktirao, nisam previse razmišljao, već sam odmah prihvatio ponudu.

  • Do sada si igrao u jakim evropskim ligama poput AlpsHL lige, Erste mađarske lige, poljske lige, gde si se susreo sa najviše izazova i sa kojim timovima si imao najviše problema?

- Sve lige koje ste spomenuli se znatno razlikuju usled samog načina igre, brzine i samog sistema. Negde mi je bilo teže da se naviknem na to, a negde lakše, ali ono što je najvažnije je što sam uvek uspevao u tome. Možda sam najviše izazova imao u slovenačkoj ligi, jer sam se tada po prvi put susreo sa profesionalnim hokejem, a bio sam i jedini stranac u ekipi, pa sam imao i izazov više da se uklopim u tim – srećom, uspeo sam u tome.

  • Koji su tvoji planovi za budućnost, kako vidiš tvoju karijeru da se dalje razvija?

- Trenutno je moj sav fokus usmeren ka aktuelnoj sezoni i Torunju, jer želim da izvučem maksimum iz ove sezone koja je na odličnom putu. Naravno da imam ambicije, ali u ovom trenutku sam 100% fokusiran na aktuelnu sezonu i želju da pomognem timu.

  • Nezaobilazan si deo reprezentacije Srbije, sa novijim generacijama koje dolaze, da li smatraš da nacionalni tim može da postigne i više uspeha?

- Na prošlom Svetskom prvenstvu u Talinu zabeležili smo prvu pobedu u istoriji srpskog hokeja u diviziji 1B. Mislim da nam je to odlična baza na kojoj bi trebalo da gradimo dalje ambicije i da ciljamo da ostanemo u tom rangu. Nažalost, nismo uspeli u tome ovog puta, ali smo definitivno pokazali da nam je tamo mesto i da imamo kvalitet da se nosimo sa svim ekipama.

Mirko Đumić Foto: Privatna arhiva
  • Koliko je značajno da Srbija bude domaćin velikih hokejaških događaja, poput nedavno dobijenog Svetskog prvenstva za seniore za Diviziju 2 i prve runde kvalifikacija za Olimpijske igre?

- Izuzetno je velika stvar biti domaćin tako bitnim takmičenjima, jer su to sve alati ka popularizovanju hokeja u Srbiji i privlačenje nove publike. Ovo će biti i odlična prilika za nas da ponovimo uspeh iz 2019. godine i vratimo se u prvu diviziju.

  • Da li naša reprezentacija ima potencijala da jednog dana napravi taj veliki korak i plasira se na takmičenja viših divizija?

- To je pre svega jedan proces, koji ne može doći preko noći. Trebalo bi početi od manjih uspeha i polako graditi put ka većim. Za početak, igranje jačih regionalnih takmičenja bi pomoglo u podizanju kvaliteta reprezentacije, što bi potom rezultiralo i redovnim igranjem prve divizije.

  • Kako vidiš razvoj hokeja u Srbiji? Koje korake bi po tebi Savez i klubovi trebali da preduzmu u nameri da ovaj sport održi svoju budućnost u našoj zemlji i dalje se razvije?

- Ono što je dobro je što imamo jako puno talentovane dece, ali oni nažalost nemaju dovoljno dobre uslove za razvijanje svog talenta i na putu do seniorskog tima se prosto “izgube”. Potrebno je da se ojača domaća liga, u kojoj bi učestvovalo više timova kako bismo dali šansu hokeju da se dalje razvije u Srbiji.

(Telegraf.rs)

Video: Milan Lučić odveo Kanadu do titule prvaka sveta: Ludo radovanje Srbina u svlačionici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA