Vreme čitanja: oko 6 min.

Srbin je "zver" o kojoj će pričati ceo svet: Darko stavio na leđa 36,5 kg i oborio Ginisov rekord u sklekovima

Vreme čitanja: oko 6 min.

Neverovatan uspeh!

  • 7

Navikli smo već da Srbija ima neke od najboljih sportista u svetu - najboljeg tenisera, najboljeg košarkaša, najbolju atletičarku, odbojkašicu... ali ima čime naša zemlja da se ponosi i kada su u pitanju trening i vežbe snage, a za to je zaslužan Darko Nikolić, fitnes instruktor koji je upisao svoje ime u Ginisovu knjigu rekorda.

Telegraf je imao privilegiju da uživo posmatra stvaranje istorije, jer je Darko želeo da postane rekorder kada je u pitanju broj urađenih sklekova za sat vremena sa težinom od 36,5 kilograma na leđima. Na kraju je uspeo da uradi čak 572, čime je za 25 sklekova nadmašio prethodni rekord.

Prijatelji su mu pomogli oko logistike i na njemu je bilo da se posveti fizičkoj i mentalnoj borbi gde je išao preko svojih granica i na kraju uspešno upisao svoje ime u anale.

Prethodni rekord držao je momak iz Španije, koji je za sat vremena uradio 537 sklekova, ali ga je Srbin izuzetne snage nadmašio.

Imao je Darko odlično pripremljenu taktiku, bio je uveren da obara rekord, iako je već imao jedan pokušaj nedavno, koji je morao da prekine usled određenih nepredviđenih okolnosti.

To ga nije poljuljalo, već mu je samo dalo motiv više i dodatnu snagu. Ali, bila je to dodatna psihološka borba protiv samog sebe.

Imao je Darko, kako nam je kasnije rekao jednu manju krizu posle 20 minuta, ali odustajanje nije bilo opcija, a kasnije je samopouzdanje samo raslo.

Nakon što je je probio granicu dobio je potvrdu prijatelja uz veliki aplauz, posle čega je samo dodatno popravljao rezultat za preostalo vreme koliko je još imao na raspolaganju.

Video: Darko Nikolić posle obaranja rekorda od 572 skleka

Pošto smo bili svedoci stvaranja istorije, želeli smo da čujemo i njegove utiske odmah posle obaranja Ginisovog rekorda.

- Utisci su sjajni, ja sam baš verovao u ovaj uspeh, spremao sam se dosta, uvek sam bar jednom nedeljno radio. Nikada nisam dolazio do neke glavne cifre da obaram 537, nego sam uvek dolazio do 300-400 ponavljanja, uz ostali moj trening. I dok sam prijavio rekord, čekao sam jedno tri meseca da dobijem odobrenje od Ginisove kuće rekorda da mogu da obaram rekord, jer da bi došao do ovoga, moraš da dobiješ smernice od njih i jasno kako šta treba da radiš. Kada sam dobio tu inovaciju, onda sam počeo malo ozbiljnije da se spremam. Dva puta nedeljno sam radio sklekove.

- Ja ne vežbam klasično kući, nego treniram "street workout" i "street lifting", što podrazumeva veliki broj ponavljanja, kod sklekova, zgibova, propadanja, da ne zaboravim i trčanje, jer sam baš mnogo trčao, dva tri puta nedeljno, da bih dobio ovu izdržljivost koja je neophodna, za ovo su neophodni izdržljivost i snaga. Na tome sam bazirao svoj trening. To je nenormalan broj ponavljanja, nekada sam išao i preko 800-900 ponavljanja, zavisi da li sam koncipiran na grudi ili samo na leđa...

- Mogu samo da ohrabrim sve, ko god želi da trenira, može se samo sa vrednim radom i tim treningom. Daleko od toga da potcenjujem ljude koji idu klasično u teretanu da nešto rade, ali mislim da mnogo više benefita može da donese ovakav rad. Da bi postao jedan Ginisov rekorder, moraš da prođeš kroz sve ovo. Ja sam stvarno presrećan.

Upitali smo ga kakav je bio osećaj kada je probio granicu, kada mu je to rečeno od strane kuma koji je vodio evidenciju i brojao sklekove.

Darko Nikolić, Ginisov rekord, sklekovi, trening, vežbanje Foto: Telegraf

- Kada mi je kum javio da je oboren rekord, onda sam se opustio, imao sam neku blagu krizu oko 20 i nekog minuta, da li je psihički ili fizički, ne znam, ali sam sam se motivisao iznutra, govorio sam "Znam da možeš, radio si, potvrdi samo da bude kako treba". To kada sam pregurao znao sam da je to to. Plašio sam se drugih stvari, da ranac ne pukne, da se kamera na ugasi, to sam prepustio svom timu i Urošu Paunoviću, koji je odradio perfektno pripremu sa svojim timom.

- Sve ovo ne bih mogao sam. Jednom sam probao, nije to uspelo, organizacija je bila loša, smorio sam se i nisam mogao noćima da spavam. Nemoguće da to ne mogu da uradim, znam da mogu, i danas sam potvrdio. Stalno sam govorio "ajmo, ajmo", bio je plan da radim 17. decembra, ali nisam mogao da čekam, morao sam danas i baš sam srećan i drago mi je.

Darko Nikolić, Ginisov rekord, sklekovi, trening, vežbanje Darko je vodio tešku mentalnu i fizičku borbu da obori Ginisov rekord; Foto: Telegraf

Upitali smo ga koliko je baš zbog toga ovo možda više bila i mentalna bitka nego fizička.

- Ovde sam pokazao svoj pobednički duh, ovo je više po mom mišljenju mentalna borba, jer sam ja po snazi znao da mogu. Mentalno može da te obori, ali ja sam kroz život navikao da se borim i kao i svi volim da pobeđujem. Ovo je za mene jedna velika pobeda. Da nisam uspeo bio bi veliki gubitak. To je pobednički sportski duh koji ja nosim godinama u sebi i znam da mogu nešto i u šta sam siguran, da ću to da uradim.

Objasnio nam je i kako sada ide procedura sa Ginisovom knjigom rekorda i kada će rezultat biti zvanično zaveden.

Darko Nikolić, Ginisov rekord, sklekovi, trening, vežbanje Foto: Telegraf

- Ja sam njega zvanično oborio, sada ceo materijal šaljem njima, oni će odgovoriti za nekih mesec dana da li je sve bilo verodostojno, da li je snimljeno kako treba. Po mom mišljenju je sve bilo u redu. Od njih ću onda dobiti zvanični sertifikat da sam Ginisov rekorder, sa urađenih 572 skleka koja sam sada uradio. Oborio sam tog Španca kojeg niko nije uspeo da obori od 2021. godine, on je držao sa 537 do dan danas, ja sam dobio mogućnost da ga obaram, oborio sam i sad samo da ga priznaju i to je to.

Darko Nikolić Foto: Telegraf

Darko ne planira da se zaustavi na ovome, cilja nova obaranja rekorda.

- Merkam takođe za sklekove sa 50 kilograma na leđima, tu treba da preguram preko 420 ponavljanja, to sam probao i dogurao do 580, ali otom-potom, da se slegnu utisci, kako će proći sa njihovom komisijom. Ako prođe kako treba, idemo dalje opet u sklekovima, a ima još nekih drugih stvari sa nekim zgibovima, ali eto otom-potom.

Koliko je ovo veliki poduhvat najbolje govori to da mnogi koji su podigli samo ranac jedva su uspeli da ga drže u rukama, a kada s tom težinom sat vremena treba da radite sklekove, možete samo da zamislite koji su to napori. Darko ne preporučuje da ovako nešto pokušavaju oni koji nisu u treningu.

- Neki su pokušali, jedan sklek, pa padnu dole. Nije malo opterećenje sa 36,6 kilograma na leđima. Nekome je problem da uradi 10 sklekova bez ičega. Ovo zahteva ozbiljan rad i trud, ne bih ni preporučio svima da rade, nije ovo za svakoga, možeš da se povrediš, nisu svi Ginisovi rekorderi i nije sve za svakoga. Ali treba baš dosta rada. Ja pre svega ovo volim i to je moj posao, ne mogu da kažem da je lagano, to je sve u sklopu mog treninga, probao sam i uradio. Ne mogu ljudi koji se ne bave tim da nešto probaju.

Darko Nikolić, Ginisov rekord, sklekovi, trening, vežbanje Foto: Telegraf

Na kraju je Darko istakao da je ponosan što je doprineo na ovaj načn da se ispromoviše i Srbija.

- Jako sam ponosan. Mi Srbi smo poznati po tome da širimo talente i sport. Jesmo mala zemlja, ali hrabra i jaka. Ima još dosta momaka jako spremnih u Srbiji, koji obaraju druge rekorde. Živeo taj sport, presrećan sam što se tiče toga - zaključio je Darko Nikolić za Telegraf, novi Ginisov rekorder u broju urađenih sklekova sa 36,5 kilograma tereta na leđima.

Darko Nikolić, Ginisov rekord, sklekovi, trening, vežbanje Foto: Telegraf

(Telegraf.rs)

Video: Postavio rekord u sklekovima na obrnutim šakama i sa 120 kg na leđima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZorAn

    10. decembar 2023 | 19:56

    Bravo momak 👏👏👏svaka čast. Samo napred ❤️

  • Mladen

    11. decembar 2023 | 07:35

    Bravoooo careeee!

  • Zarko

    10. decembar 2023 | 20:04

    Jer vi Stvarno mislite sa u tom Malecnom Danci moze da stane 36 kila tereta?? Moze da veruje Samo onaj koji nezna koliko su 36 kila. Komedija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA