≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Umro Terao

E. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bivši šampion u sumo rvanju je preminuo u Japanu

  • 0
Sumo rvanje Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Bivši prvak u juniorskoj konkurenciji u sumo rvanju, Terao Cunefumi preminuo je u nedelju prenela je državna japanska televizija NHK. Imao je 60 godina i bio je poznat kao jedan od najpoznatijih u ovom sportu.

Debitovao je u ovom sportu tokom 1979. godine i bio je među najpopularnijim sportistima u Japanu. Napredovao je u treći najveći rang po titulama tokom 1989. godine.

Tokom karijere duge više od 23 godine imao je četvrti najveći broj borbi (1.795), kao i četvrti najveći broj borbi bez odsustava u Makuči diviziji sa 1.063 borbe. Nastupio je na ukupno 93 turnira u istoj, što je šesta najveća brojka svih vremena.

Rođen je u Tokiju, ali je odrastao u prefekturi Kagošima. Najveći rang koji je dostikao glasio je "sekivake". Iako je bio među borcima sa najmanjom težinom, uspeo je da zadobije nadimak "ajronmen sumo rvanja".

Nakon penzije, preuzeo je Šikorojama trening centar i postao je učitelj sumo rvanja.

On je sam bio treći sin nekadašnje sumo legende Curugaminea i mlađi brat Kakureizana i Sakahoka, koji su takođe bili poznati sumo rvači.

Njegov stil borbe bio je posebno interesantan, jer se oslanjao na takozvani "oši-sumo" način borbe. Koristio je dosta ruke radi guranja, kako bi udaljio svog rivala. Bio je težak oko 115 kilograma tokom svoje karijere.

Inače, njegova braća već su premninula tokom septembra 2019. i marta 2020. godine, tako da je on bio jedini preostali. I sam je imao mnogo zdravstvenih problema počevši od 2022. godine.

On je bio trener Komnusubija Homasoja i Komnusubija Abija, koji su osvojili svoje prve titule na legendarnom turniru u sumo rvanju u gradu Kjušuu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA