Vreme čitanja: oko 2 min.

Badminton savez obeležava 30 godina ovog sporta u Srbiji

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Govoreći o planovima za naredne godine, Jovović je kao glavni takmičarski cilj BASS istakao osvajanje medalje na Evropskim prvenstvima za seniore i u para-badmintonu

  • 0
Badminton Foto: Badminton Savez Srbije

Badminton Savez Srbije (BASS) ove godine slavi tri decenije postojanja ovog olimpijskog sporta u Srbiji.

Ove godine zastava Srbije se prvi put u istoriji badmintona zavijorila i na Svetskom prvenstvu za seniore, gde se takmičio najmlađi mešoviti par - Mihajlo Tomić i Anđela Vitman.

Ovaj dvojac je, između ostalog, osvojio niz medalja na svetskim i evropskim seniorskim turnirima, ušao u top 60 na Svetskoj seniorskoj rang listi i top osam parova Starog kontinenta na Evropskim igrama u Poljskoj.

Više juniorskih i 17 ekipnih i pojedinačnih medalja na evropskim prvenstvima, medalje na međunarodnim juniorskim i seniorskim takmičenjima, visoko rangiranje srpskih igrača na evropskim i svetskim listama, srebrna medalja na Evropskom prvenstvu u para-badmintonu, učešće u razvojnim olimpijskim i međunarodnim "high class" programima samo su deo rezultata koje su prethodnih godina postigli badminton majstori.

Predsednik Upravnog odbora Badminton Saveza Srbije Radomir Jovović, koji je u ovaj sport ušao najpre kao igrač, ističe da je BASS uspeo tokom godina da se izbori da Srbija bude domaćin najprestižnijih međunarodnih turnira poput "Serbian U17 & Youth International Novi Sad" i "Evropskog prvenstva za juniore Beograd 2022", kao i da postane punopravni član Svetske badminton federacije i Evropske badminton konfederacije.

"Realizovali smo i niz kapitalnih projekata u Beogradu, poput izgradnje Nacionalnog badminton centra 2017. godine koji je danas stub razvoja badmintona, gde su aktivnosti takmičara podignute na visok profesionalni nivo. Ali pored aktivnosti u prestonici, za nas su veoma važni i projekti razvoja školskog badmintona, u sklopu kojih je više od 300 nastavnika i studenata prošlo obuke, kako bi badminton bio dostupan sport školarcima u više od 40 gradova širom Srbije", izjavio je Jovović, dodajući da je ovaj sport opstao i razvio se zahvaljujući dragocenoj podršci partnera, a na prvom mestu Ministarstva sporta.

Govoreći o planovima za naredne godine, Jovović je kao glavni takmičarski cilj BASS istakao osvajanje medalje na Evropskim prvenstvima za seniore i u para-badmintonu, plasman među najboljih 50 takmičara na rang listama Svetske badminton federacije, kvalifikacije za Olimpijske i Paraolimpijske igre, kontinuitet u postizanju dobrih rezultata mlađih uzrasnih kategorija, ali i uključivanje što više dece u školski badminton.

"Istovremeno ćemo nastojati da održimo i unapredimo veoma obiman i zahtevan sistem badmintona" rekao je Jovović dodajući da je rad na povećanju budžeta za realizaciju planiranih programa, razvoj rekreativnog badmintona, usavršavanje stručnih kadrova i jačanje operativnog tima još jedan od prioriteta Saveza.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA