Vreme čitanja: oko 3 min.

Ubović: "Prvi prioritet je da se prođe osmina finala, a posle ko god da dođe za nas je to finale"

E. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Težak je put do plasmana na Olimpijske igre. Daćemo sve od sebe i bićemo fokusirani da izvadimo kartu za Pariz..."

  • 0
Nemanja Ubović Foto: MN Press

Centar reprezentacije Srbije i grčkog Vuljagmenija, Nemanja Ubović govorio je o predstojećem Evropskom prvenstvu, koje će se održati od 4. do 16. januara u Zagrebu i Dubrovniku. 

Naši "Delfini" se nisu proslavili na prošlogodišnjem EP, koje je bilo održano takođe u Hrvatskoj, ali u Splitu. Tada je Srbija već u prvoj eliminacionoj fazi takmičenja izgubilla od reprezentacije Francuske rezultatom 10:9.

Zahvaljujući tom neuspehu domaćeg tima, ove godine ćemo odmeriti snage sa slabijim ekipama u drugoj diviziji, pa će se Srbija naći u grupi sa Izraelom, Maltom i Nemačkom. Samim tim, u nastavku takmičenja će svaka utakmica biti mnogo teža.

Odmah u startu razgovora Ubović je istakao da je primari cilj naše reprezentacije da se plasira na Olimpijske igre u Parizu 2024.

– Kao reprezentacija navikli smo da se na prvom turniru kvalifikujemo na Igre. Ali, imamo dve velike šanse. U jednu ruku jeste pritisak, u drugu takva je situacija, nema šta i idemo sa ciljem da izborimo Pariz – kaže centar Vuljagmenija.

Posle odigranog turnira u Budimpešti, gde je selekcija Uroša Stevanovića imala polovičan učinak pobedama protiv Rumunije i Mađarske, ali i porazima od Nemače i Španije. Srbiju u petak očekuje sparing utakmica sa Hrvatskom.

– Imaćemo i nekoliko zajedničkih treninga, pa ćemo da vidimo gde smo u ovom trenutku. Mislim da je turnir u Mađarskoj pokazao dosta dobrih, pozitivnih stvari, bilo je i grešaka, koje imamo vremena da ispravimo. Tamo nismo bili ni kompletni, tako da to nije bila naša prava snaga. Mislim da će sve doći na svoje, da možemo da budemo optimistični i pozitivni – ističe Ubović.

Nemanja Ubović Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

Početak nove godine, naši momci će otpopčeti 5. januara prvim duelom protiv Izraela.

– Protivnici jesu na papiru slabiji od nas, ali u Budimpešti se ispostavilo kada smo bili u kombinovanom sastavu da smo izgubili od Nemaca. Igra se i po novom sistemu, koji je svima nepoznanica. Ekipe u prvoj diviziji imaće jake utakmice, sve na nož. Iz ove perpsektive je za nijansu možda bolje što krećemo iz druge divizije, što ćemo možda nokaut fazu dočekati odmorniji, svežiji. Ali, poučeni iskustvom sa SP u Fukuoki mislim da je najbolje razmišljati utakmicu po utakmicu i davati svoj maksimum – dodao je vaterpolista Srbije.

Jasno je da je najvažnija osminafinala, gde se prvi i drugi iz grupe C sastaje sa četvrtim i trećim iz grupe A, u kojoj se nalaze: Hrvatska, Španija, Crna Gora i Francuska.

– Ko god da dođe to su utakmice na ispadanje. Prvi prioritet je da se prođe osmina finala, a posle ko god da dođe za nas će biti kao finalna utakmica – energično je odgovorio.

Dodaje da je istina da su veće šanse da se ostvari plasman na Olimpijske igre kroz Svetsko prvenstvo u Dohi koje će se igrati samo mesec dana kasnije, ali to ih ne obeshrabruje da daju svoj maksimum u Hrvatskoj.

– Nama grupa na Svetskom prvenstvu nije baš laka pa da možemo da razmišljamo ako se ne kvalifikujemo u Zagrebu, tu možemo. Težak je put do plasmana na Olimpijske igre. Daćemo sve od sebe i bićemo fokusirani da izvadimo kartu za Pariz – ističe Ubović.

Veruje u selektora Stevanovića i zna da je stručni štab napravio odličan plan i program treninga za svako takmičenje naredne godine.

– Izazov je za sve. Kako drugim ekipama, tako je i nama. U suštini u olimpijskoj godini imaćemo jedno takmičenje više. Videćemo ko će u kakvoj formi doći, koliko će ko biti umoran i ko će uspeti da se oporavi od eventualnog neuspeha ili velikog uspeha na EP. Mislim da je to ključ za napredak mladih igrača, da se održi neki ritam, što bi se reklo i tenzija na treninzima među igračima. Mislim i da je to pravi put da dajemo maksimum i da se u zdravom duhu takmičimo između sebe – zaključio je Nemanja Ubović.

(Telegraf.rs/N.M.)

Video: Crveno-beli "potopili" najmoćniji domaći klub i uzeli kup Srbije: Senzacija vaterpolista Zvezde

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA