Vreme čitanja: oko 3 min.

Gajić: Nacionalni stadion ukras Srbije i regiona, u Parizu više od 10 medalja

L. I.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Gajić: Nacionalni stadion ukras Srbije i regiona, u Parizu više od 10 medalja

  • 1
Zoran Gajić Foto: Ministarstvo sporta/Neda Miletić

Ministar sporta Zoran Gajić rekao je da je srećan što je ministarstvo deo velikog projekta "Srbija 2027" koji će u svakom pogledu nabolje promeniti izgled Srbije.

- Što se tiče ulaganja u sportu, to su tri velika pravca, infrastruktura, finansiranje redovnih programa svih naših nacionalnih saveza i sistema, stipendiranje mladih sportista i organizacija velikih međunarodnih takmičenja. I sa treće strane, što mene itetako raduje, a to je u ulaganje u ljude. Ulaganje u naučnoistraživački rad i obrazovanje trenerskog kadra, stručnjaka u sportu i sportskih stručnjaka - rekao je Gajić za TV Tanjug.

- Što se tiče infrastrukture, jasno je da u narednom periodu imamo najveću stvar, a to je izgradnja Nacionalnog stadiona od 52.000 mesta, što će figurativno rečeno biti 'čudo neviđeno'. Zaista jedan stadion koji će biti ne samo funkcionalan nego će biti ukras celog grada, Srbije i regiona, zaštitni znak kompletnog kompleksa 'Expo 27' - naglasio je ministar sporta.

Gajić je istakao da će Srbija dobiti akva centar za sve vodene sportove na jednom mestu.

- To će u budućnosti pružiti mogućnost organizacije najvećih svetskih, regionalnih i domaćih tamičenja. U izgradnji su dva velika objekta, odbojkaški trenažni centar i centar SD Radnički. Pravi se dokumentacija za puno fudbalskih stadiona, male i srednje veličine. Veliki broj atletskih tartan staza je uvek u planu. U prethodnom periodu izgrađena je otvorena atletska dvorana, a veliki broj sportista trenirta u toj sali. Zaista se ponosimo time - naveo je Gajić.

On je govorio i o pripremama srpskih sportista za Olimpijske igre u Parizu.

- Mi se svi nadamo i radimo na tome da srpski sportisti na OI osvoje više od 10 medalja. Što se države tiče, ministarstva sporta, OKS, najvišeg rukovodstva države na čelu sa predsednikom... Mi smo pripremili jedan sastanak koji je protekao u dosta dobroj sportskoj atmosferi i na pitanje šta vam treba za OI dobili smo određeni odgovor i svi Savezi su u 100-postotnom iznosu dobili sredstava koja su već uplaćena ili samo što nisu uplaćena da u toku ovih završnih priprema za OI imaju maksimalne uslove -  rekao je Gajić.

- Rekli smo što imaju najbolji na svetu to moraju da imaju i srpski sportisti. Drugo stvar je da treneri, rukovodstva, sportisti da imaju sreće da svoje plane i progamu ispoštuju maksimalno i da imaju jednu vrstu emocija u dresu sa državnim grbom da treniraju, žive i radu onako kako svakodnevno dolikuje olimpijskom šampionu... I ne samo da treniraju i da se odmaraju. Treba da daju sve od sebe i onda ćemo mi svi biti mirni, jer će ekipe da budu maksimalno spremne. Uvek je potreban faktor sreće što se tiče zdravlja naročito kod sportista, koji su u najboljim godinama, neću reći pri kraju karijere, je je to uvek važno. Nadam se da za sada sve držimo pod kontrolom - istakao je Gajić.

Srpski sportisti će za osvojenu zlatnu medalju na OI u Parizu dobiti po 200.000 evra.

- To je nešto što ima višestruko značenje. Onaj ko je pravi šampion, koji ide to da osvoji, to je nešto što nije presudno, ali jeste veoma važno. Međutim, to je poruka za mlade, to je poruka za nove koje dolaze, to je poštovanje i to je na neki način odavanje važnosti celom našem sportskom pokretu. Odavno je poznato da sve što se uloži u sport vraća se višestruko. To je velika zahvalnost i razumevanje koje država pokazuje svojim budućim šampionima - dodao je Gajić.

On je podsetio da resorno ministarstvo sporta pomaže svim Savezima.

- Ministarstvo sporta pomaže sportovima, pošto prikuplja realne potrebe svih Saveza, razgovaramo, analiziramo.... Jasno je da je ovo olimpijska godina i da su u fokusu olimpijski sportovi i da su u toku pripreme za pojedine sportove, koje imaju završne kvalifikacije. Tu su sada filigranski potezi, koji treba da odigraju rukovodstva tih saveza da bi dobili što veći broj učesnika na OI. Kada je vaterpolo u pitanju, ja sam letos u razgovoru sa predsednikom Saveza Jelenićem dobio najavu da je realnije da se na SP ostvari viza za OI u Parizu nego na EP u Hrvatskoj. Tako da nisam bio mnogo razočaran rezultatom na EP, pošto je ideja da ekipa odigra u maksimalnoj formi u februaru na SP. Od sveg srca im želim da izbore plasman na OI  - zaključio je Gajić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ministar Zoran Gajić ispratio Mihajlovića na večni počinak: Ispričao anegdotu sa Sinišom i bokserom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA