Vreme čitanja: oko 2 min.

Pre 40 godina je bio ponos Jugoslavije, sada izgleda kao kuća užasa: Provirite u ruine Hotela Igman u Sarajevu

Vreme čitanja: oko 2 min.

U narednim danima zajedno kroz mini-serijal podsetićemo se najvećeg sportskog događaja u nekadašnjoj državi

  • 1

Postoji ona dobro poznata Bajagina pesma koja kaže da "godine prolaze nervoznim korakom, a mi stojimo". A četiri decenije su baš dugačak period vremena. Jer baš toliko prošlo je od najvećeg sportskog događaja u nekadašnjoj Jugoslaviji - Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

Bio je to jedan od najvećih testova za tadašnju državu u svakom smislu. Sarajevo je "pobedilo" švedski Geteborg i japanski Saporo i dobilo organizaciju Olimpijskih igara. Presudilo je to što su nadomak prestonice Bosne i Hercegovine bili prirodni rezervati u izobilju, a ponuđeni projekat je bio zadovoljavajuć.

Igre su održane tokom Hladnog rata, ali je Sarajevo pored svega što se tada dešavalo u svetu predstavljalo mesto zajedništva i otvorilo je svoje ruke za sve. Ukupno 1.272 takmičara, od čega 998 muškaraca i 274 žene iz 49 zemalja takmičilo se u borbi za medalje.

Sarajevo, Planina Igman Foto: Nikola Tomić

Starije generacije i dalje vole onim mlađim da prepričaju slatke detalje sa tih Igara. Mnogi od njih su ciljano i išli u Sarajevo kako bi pogledali najbolje ski skakače, alpske skijaše i skijašice, umetničke klizače i klizačice, hokejaše tog vremena...

Sećaju se mnogi zapaljenog Olimpijskog plamena od strane Sandre Dubravčić na stadionu "Koševo", potom čuvene Olimpijske zakletve koju je položio Bojan Križaj u ime svih takmičara, a na kraju krajeva i najslađeg momenta od svih - srebrne medalje Jureta Franka, ispostaviće se i jedine iz Sarajeva te godine.

Takmičenja su se odvijala u halama "Skenderija" i "Zetra", kao i na planinama Igman, Jahorina i na Bjelašnici. U tu svrhu izgrađeni su i novi sportski objekti, koji nažalost danas imaju samo obrise.

Rat u Jugoslaviji devedesetih godina prošlog veka u potpunosti je devastirao većinu zdanja izgrađenih za Olimpijske igre. I dok su neka donekle i renovirana, neka su potpuno zapuštena i sada izgledaju krajnje strašno i jezivo.

Sarajevo, Planina Igman Foto: Nikola Tomić

Ekipa Telegrafa bila je u Sarajevu povodom obeležavanja 40 godina od početka Olimpijskih igara, a tom prilikom posetila je i zdanje nekadašnjeg Hotela "Igman" u kojem su bili smešteni takmičari tokom trajanja takmičenja.

Hotel "Igman" projektovao je čuveni arhitekta Ahmed Džuvić ranih osamdesetih godina prošlog veka, a izgrađen je u potpunosti za potrebe Igara. Imao je 162 sobe i površinu od čak 5.102 kvadratna metra.

U to vreme, predstavljao je vrhunac arhitekture. Danas izgleda kao kuća strave i užasa.

Zidine hotela su u potpunosti ruinirane i iškrabane grafitima, unutar hotela se nalazi ogromna količina smeća, a on predstavlja leglo svega onoga lošeg. Štaviše, unutra nije nimalo bezbedno ni kročiti stopalom.

Osnovna zidna struktura je potpuno neupotrebljiva u statičkom smislu, utvrđeno je nedavnim istraživanjem. Priča se da će na istom mestu uskoro iznići novi hotel, te da će ovaj isti biti srušen, ali za sada su to samo glasine.

Do tada, Hotel "Igman" ostaje da nas podseća na ona lepa i manje lepa vremena iz prošlosti. U snimku i kroz galerije možete pogledati kako on danas izgleda.

(Telegraf.rs)

Video: Otvorena izložba povodom 40 godina od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu na Jahorini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miso

    14. februar 2024 | 14:44

    Nemogu lopine da se dogovore kome ce pripast, mafia je to gora od talianske. 30 g pljackaju Bosnu, narod su sterali u torove. Valjda im neko stane na rep.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA