Vreme čitanja: oko 1 min.

Sa ski skakaonica u Sarajevu sada poleću samo ptice: Nekada su se ovde delile medalje, a sada je pustoš

Vreme čitanja: oko 1 min.

Razbijena stakla, oštećen beton, ali i očuvana konstrukcija podsećaju na Zimske olimpijske igre 1984. godine

  • 2

Tokom jučerašnjeg dana prošetali smo se kroz ruine Hotela "Igman" u Sarajevu, koji je 40 godina nakon Zimskih olimpijskih igara u glavnom gradu Bosne i Hercegovine jednostavno neprepoznatljiv. A samo nekoliko kilometara niz taj put nalaze se i čuvene ski skakaonice na istoj planini.

Tamo su se nekada delile medalje, navijača je bilo na hiljade i svi su sa velikom pažnjom pratili takmičenja iz nekadašnje države širom čitavog sveta. Održavao se tu i čuveni Svetski kup, ali je rat devedesetih ubrzao da sve propadne.

Iako je konstrukcija samih skakaonica očuvana, do njihovog vrha se ne može doći, pošto žičara ne funkcioniše, a stepenice koje takođe vode gore su krajnje nestabilne, uske, a pošto je zima, na njima se nakupilo i dosta leda i nisu uopšte bezbedne.

Sa strane se nalazila i kućica u kojoj su boravile sudije na strmini, a odakle su ocenjivale skokove takmičara. Ni one nisu "preživele" zub vremena, pa su tako prozori razbijeni, a neko je već uspeo da iscrta i poneki grafit, baš kao što je to učinio i na dnu skakaonice.

U podnožju, gde je inače bila smeštena publika zajedno sa delegatima i svečanim gostima - identična priča. Građevina je devastirana, a da nas podseća na Zimske olimpijske igre od pre 40 godina preostao je spomenik koji tu stoji.

Ruku na srce, izgleda da bi ovde konačno nešto moglo i da krene da se radi, jer je nedaleko odatle postavljena rampa, pa je moguće da na taj način nadležni žele da očuvaju barem ono što je ostalo od ovog istorijskog zdanja.

Kroz galeriju i video snimak pogledajte kako sada izgledaju skakaonice u Sarajevu sa Zimskih olimpijskih igara.

(Telegraf.rs)

Video: Hotel Igman u Sarajevu: Pre 40 godina je bio ponos Jugoslavije, sada izgleda kao kuća užasa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bratstvo jedinstvo

    15. februar 2024 | 16:26

    Nije ruina nastala tek tako.Nekome su zasmetale i skakaonice i hoteli i bob staza i gradska vijećnica i maltene čitava istorija jednog grada.Pa je odlučio da ispravi "istorijske nepravde" i sve to zapali i uništi.Ali nije uspio da zapali dušu i grad je opstao.A sve ovo će se obnoviti jer hvala Bogu ima ljudi.Nikome se ne ponovilo,ali dobro pamtimo sve i ne zaboravljamo.

  • КОСИНГАС

    15. februar 2024 | 16:24

    Шта год су Мује дотакле, све се распало. Нека скачу сада Мујо и Хасо.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA