≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko je bio O Džej Simpson? Život mu obeležilo suđenje za ubistvo žene, izveo filmsku pljačku, robijao 10 godina

S. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turbulentan život je vodio

  • 4
O Džej Simpson Foto: POOL / AFP / Profimedia

Bivša NFL zvezda O Džej Simpson preminula je u 76. godini života teške bolesti (kancer prostate), javili su svetski mediji. Čovek čiji je život obeležio momenat iz 1994. godine i ubistvo žene Nikol Braun Simpson i njenog prijatelja Ronalda Goldmana, poslednje godine života proveo je na slobodi.

Tokom NFL karijere nije imao sreću da osvoji titulu, ali je bio najkorisniji igrač 1973. godine.

Ko je bio O Džej Simpson? 

Rođen je devetog jula 1947. godine u San Francisku. Majka Junis mu je radila u adminstracije bolnice, dok je otac  Džimi Li bio bankar. Njegov otac je kasnije priznao da je gej i preminuo je od AIDS-a 1986. godine.

Njegovo puno ime glasi Orental Džejms i imao je brata Melvina Leona, sestre Širli i Karmelitu, koja je rano preminula. Do pete godine nosio je proteze na nogama i imao je velikih problema sa kolenima na obe noge.

Nakon razvoda roditelja majka ga je odgajila, a vrlo rano je završio u lokalnom gengu, zbog čega je tri puta hapšen. Prema sopstvenim rečima iz ralja kriminala izvukao ga Vili Mejs, velika bejzbol zvezda tog doba Krenuo je da se bavi američkim fudbalom u Galileo srednjoj školi.

Na gradskom koledžu u San Francisku je ozbiljnije krenuo da se bavi američkim fudbalom i pokrivao je poziciju raning beka. Nakon uspešne koledž karijere (osvojen Hajsman trofej 1968) tu i na Univerzitetu Južna Kalifornija kao prvi pik je izabran od strane Bafalo Bilsa.

U toj franšizi proveo je osam godina od 1969. do 1977. godine, a 1973. je izabran za MVP-ja čitavog NFL-a. Karijeru je završio u San Francisko Fortinajnersima 1978. na 1979. godinu.

Postao je član i NFL Kuće slavnih pošto je 1973. postao prvi igrač koji je u jednoj sezoni prebacio 2000 jardi. Sa 11.236 jardi je drugi na večnoj listi. Šest puta je bio član Pro boula, ali nikada nije osvojio NFL, ali je tokom karijere odigrao samo jedan plej-of meč.

Nosio je nadimak "sok od pomorandže" zbog svoje snage, pošto je to kolokvijalni izraz koji se koristi za električnu energiju u Americi.

Pored američkog fudbala bavio se i glumom.

Čuveno suđenje i zatvor

Čuveno "Suđenje veka" u Americi privuklo je veliku pažnju 1995. godine nakon ubistva O Džejove žene Nikol Braun Simpson i njenog prijatelja Ronalda Goldmana. Njih dve su izbodene do smrti u Brentvudu, jednom od delova Los Anđelesa.

Suđenje je propraćeno do najsitnijih detalja, ali je on kasnije oslobođen optužbi, uprkos velikim sumnjama da je on izvršio zlodelo. Za života policija nije uspela da reši slučaj uprkos brojnim naporima.

I pored toga što je oslobođen on je proglašen građanski odgovornim za ubistva i morao je porodicama preminulih da isplati 33.5 miliona dolara.

Tokom 2008. optužen je i osuđen da je u hotelu i kazinu u Las Vegasu sa pet muškaraca organizovao pljačku i zbog toga je proveo deset godina na robiji. Oni su bili naoružani i odneli su ogromnu sumu novca, ali i sportskih suvenira.

(Telegraf.rs)

Video: Čime li ga hrane? Amerikanac ima 12 godina i 150 kilograma, na terenu mu niko ništa ne može

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA