Vreme čitanja: oko 6 min.

Tijana Bogdanović za Telegraf: "Od tekvondoa se mnogo očekuje na OI, prvenstvo u Beogradu je šansa za razvoj"

Vreme čitanja: oko 6 min.

Tijana je neko ko zna kako se osvajaju medalje, a sada će pokušati da i neke nove borkine dovede do odličja

  • 1

Srbija će po prvi put u svojoj istoriji biti i domaćin Evropskog prvenstva u tekvondou, gde će se najbolji borci iz Evrope pronaći u Hali 1 na Beogradskom sajmu, dok će naša selekcija nastupiti i zuzetno podmlađenom sastavu.

Neće Srbija moći da gleda Milicu Mandić i Tijanu Bogdanović, već nešto mlađe borce i borkinje, od kojih se mnogo očekuje u budućnosti.

Navikla nas je Tijana Bogdanović na medalje, a ovoga puta je ona bila gost Telegrafa, gde je govorila upravo o predstojećem Evropskom prvenstvu.

Na početku razgovora za Telegraf, Tijana je istakla značaj ovog takmičenja za Beograd.

- Evropsko seniorsko prvenstvo se po prvi put održava u Beogradu pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i Sekretarijata za omladinu i sport i sport. Mislim da je to sjajna prilika za razvoj tekvonda u Srbiji. Takođe i da se naša zemlja predstavi kao sjajan domaćin. Biće održano od 9. do 12. maja na sajmu u Hali 1 i ulaz je besplatan. Tako da bih ja volela da pozovem sve ljubitelje borilačkih sportova, ali i generalno ljubitelje sporta da dođu i da podrže naše sportiste na domaćem terenu, jer kao neko ko se sam takmiči na Evropskim prvenstvima, znam koliko ta podrška znači. Tako da nadam se da ćemo napraviti jednu sjajnu atmosferu i da oborimo rekord sa medaljama.

Tijana Bogdanović Foto: Telegraf

Možete li da nam kažete kakav učinak očekujete, malo nam je podnođena reprezentacija i možda neku prognozu medalja, koliko očekujete?

  • Možete li da nam kažete kakav učinak očekujete, malo nam je podnođena reprezentacija i možda neku prognozu medalja, koliko očekujete?

- Jeste, reprezentacija nam je malo podmlađena, ali svakako mislim da imamo sjajnu ekipu. Mogu da navedem nekoliko od kojih se očekuju medalje. Odnosno ja očekujem od svih medalje i zaista mislim da imamo sjajnu ekipu, ali tu su pre svega Aleksandra Perišić koja je kvalifikovana iz Olimpijske igre. Pored nje tu su i Lev Kornev i Rustam, tu je mala Milica Milić, tu je Novak Stanić. Tako da imamo zaista sjajnu ekipu, mislim da su svi jako kvalitetni borci i ja se nadam da će uspeti da se okite nekim odličjem.

Tijana Bogdanović će na ovom prvenstvu imati drugu ulozu, kao i Milica Mandić. One će biti promoterke na ovom Evropskom šampionatu.

- Da, Milica i ja smo ovoga puta ambasadori Evropskog prvenstva i drago mi je da mogu da utičem na mlade ljude i van terena. Jeste sada u malo drugačijoj ulozi i za mene je dosta drugačija, mislim da je dosta lakše jer znam koliki pritisak nose samo Evropsko prvenstvo i svi ti veliki turniri, pogotovo kada je u Beogradu, u gradu gde su ti svi prijatelji i rodbina, gde će svi doći i da navijaju i gde se prosto mnogo očekuje od svakog sportiste. Tako da mislim da mi je ovoga puta uloga malo lakše.

Tijana Bogdanović je učestvovala na Olimpijskim igrama u Tokiju i Rio de Žaneiru, dok u Pariz neće putovati.

- Nije mi žao ni za čim jer mislim da sam dala svojih zaista 100%, čak i preko toga. Imala sam zaista jako težak put i do jednih i do drugih olimpijskih igara i drago mi je da sam sa oba izašla sa nekim odličjem i jako sam ponosna na ceo taj put i ceo taj proces i na kraju na te olimpijske medalje. Tako da zaista ne želim ni za čim. Mlada sam imam 25 godina i dalje sam u sportu, u trenutnom sam procesu. Tako da mislim da ostaje sada na ovim Olimpijskim igrama da Aleksandra nastavi taj naš ciklus koji smo započeli još pre tri ciklusa.

I ona očekuje medalje od naših boraca u Parizu.

- Ja čvrsto verujem da Aleksandra može da se vrati sa nekim odličjem. Čak što više mislim da može sa zlatnom medaljom. Ja ne bih volela da ona to shvati kao neku vrstu pritiska, ali prosto želim samo da kažem da je zaista i sjajan borac i sjajna osoba koja zaslužuje zlatnu medalju. Bila je u borbama sa svim devojkama sa rang liste i skoro sve je pobedila, tako da mislim da ima sjajne šansu.

Tijana Bogdanović Foto: Telegraf

Kada navijači mogu vas da očekuju ponovno na nekom većem takmičenju, kakvi su vam planovi generalno po tom pitanju?

- Kao što sam maločas rekla, trenutno sam u trenutnom procesu. Još uvek nisam sigurna koji ću turnir odraditi, ali u nekom narednom periodu možete da pratite pa videćete me sigurno na nekom turniru.

Da li možete da pričate sa Aleksandrom i da li joj dajete savete, i vi, i Milica Mandić, kao neko ko je već osvajao medalje na Olimpijskim igrama, neke savete, kako da se izbori sa pritiskom, kakva neka priprema da bude pred same borbe?

  • Da li možete da pričate sa Aleksandrom i da li joj dajete savete, i vi, i Milica Mandić, kao neko ko je već osvajao medalje na Olimpijskim igrama, neke savete, kako da se izbori sa pritiskom, kakva neka priprema da bude pred same borbe?

- Aleksandra je iz drugog kluba, tekvondo kluba Azija, tako da ne stižemo toliko često da se vidimo, niti smo zajedno u tom trenerskom procesu, kao što smo Milica i ja bile, imala jedna drugu uvek pored sebe da damo neki savet. Što se tiče Aleksandre, srela sam je skoro, i zaista smo se lepo ispričale i rekla mi je da oseća malo taj pritisak i tremu, ali da zaista veruje i u sebe i u svog trenera sa kojim radi. Obe su jako mlade i jednoj i drugoj su to prve Olimpijske igre, tako da mislim da je sjajan put pred njima i da samo treba da se drže zajedno.

Koji vam je neka najbolja uspomena sa nekog velikog takmičenja i Olimpijskih igara Svetskog prvenstva i Evropskog? Šta generalno sa tih takmičenja možete da nam prenesete kao neku anegdotu ili šta je najzanimljivije?

  • Koji vam je neka najbolja uspomena sa nekog velikog takmičenja i Olimpijskih igara Svetskog prvenstva i Evropskog? Šta generalno sa tih takmičenja možete da nam prenesete kao neku anegdotu ili šta je najzanimljivije?

- Ljudi obično misle da imamo nešto mnogo anegdota na tim putovanjima, ali zaista smo uvek skoncentrisani na takmičenje i uvek tu postoje neke interne fore i šale, ali smo uvek fokusirani samo na turnir i to obično izgleda tako što odemo na trening, pa hotel, trening, hotel i takmičenje. Tako da u suštini nemamo nešto mnogo anegdota koja bi bila smešna sada nekoj većoj publici da ispričam, ali u suštini ne znam šta je bilo pitanje.

Da li bi možda bilo u Olimpijskom selu da sretnete neku veliku zvezdu pa da tražite i selfi, fotografiju, bilo šta tako nešto? Osim možda Novaka Đokovića.

  • Da li bi možda bilo u Olimpijskom selu da sretnete neku veliku zvezdu pa da tražite i selfi, fotografiju, bilo šta tako nešto? Osim možda Novaka Đokovića.

- Da, to sam prošli put ispričala za Novaka, ali eto, sem njega nisam srela, neku stranu veću zvezdu. Tu su bili zaista svi naši sportisti koji su velike zvezde i bila mi je velika čast da budem sa njima u Olimpijskom selu.

Na kraju, Tijana je otkrila i kakva je budućnost tekvondoa u Srbiji.

- Mislim da je budućnost stvarno svetla. Mi već tri olimpijska ciklusa imamo i medalje i kvalifikovane sportiste. Sada je Aleksandra nastavila taj niz, tako da to pokazuje da imamo kvalitet i kontinuitet. Mislim da ukoliko ona sada osvoji medalju, da će tekvondo zaista postati jedan od sportova, mislim da i već jeste sport od koga se mnogo očekuje.

(Telegraf.rs)

Video: Stefan Takov očekuje mnogo medalja za Srbiju na EP u tekvondou

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    10. maj 2024 | 12:53

    Tijana je razočarala i svoje roditelje i sve normalne ljude. Isprljala se i ponizila. Ali bitno je samo da je u nečijim očima ispala urbana kosmopolitkinja bez predrasuda. Svaka čast za sportske uspehe, ali...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA