Vreme čitanja: oko 4 min.

Takov: "Srbija je zemlja tekvondoa, očekujem medalju od Perišićeve na OI, neću biti na EP zbog operacije šake"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sjajni srpski reprezentativac doživeo je nedavno povredu, pa će propustiti Evropsko prvenstvo u Beogradu

  • 0

Srbija će od 9. do 12. maja ugostiti najbolje evropske tekvondoiste, pošto se u Beogradu u Hali 1 Beogradskog sajma, održava Evropsko prvenstvo. Naša reprezentacija će nastupiti u podmaćenom sastavu, ali i dalje sa velikim ambicijama, na koje su nas u prošlosti navikli Milica Mandić, Tijana Bogdanović, Aleksandra Perišić, Vanja Stanković, Stefan Takov i ostali.

Od nabrojanih će samo Aleksandra Perišić biti u sastavu reprezentacije, a tu je trebalo da bude i njen kolega iz Tekvondo kluba Azija, Stefan Takov, ali je nažalost nedavno doživeo povredu i propustiće prvenstvo. On je bio gost Telegrafa, pa smo sa njim pričali o najaktuelnijim tekvondo temama, Evropskom prvenstvu, povredi, očekivanjima od Aleksandre Perišić na Olimpijskim igrama u Parizu...

Stefan je istakao da je za Srbiju veoma značajno što je organizovala ovako veliko takmičenje i da će to dati podstrek svim našim sportistima.

- Veoma je značajno, ovo je prvi put da se ovako veliko takmičenje održava u Beogradu i verujem da će svim reprezentativcima to dati dodatni motiv da se pokažu pred našom publikom i da donesu mnogo medalja. A što se mene tiče, na nedavnom takmičenju sam doživeo povredu, šaka mi je polomljena, imao sam operaciju, tako da ovog puta moram da odsustujem s ovog Evropskog prvenstva, ali verujem da će ostali reprezentativci svakako doneti lepe rezultate - rekao nam je Stefan, a onda opisao i detalje oko povrede i koliko će trajati oporavak.

- Povredu sam doživeo na Galebovom trofeju, to je bilo 14. aprila. Ja tada nisam znao kakva je situacija sa rukom, odradio sam jedan snimak, posavetovao sam se više doktora. Oni su rekli da postoji mogućnost da se ipak takmičim, ali kad je došlo do te operacije, doktor je video da je situacija malo gora nego što mu se činilo i najnovija informacija koju sam tad dobio je da ću ovog puta morati da propustim takmičenje. Trenutno oporavak ide ok, ja sad odmaram. Krenuo sam na neki prevremeni odmor, iako sam planirao da sezonu završim s ovim Evropskim prvenstvom. Nažalost otišao sam na odmor ranije, trenutno odmaram, gledam serije i završavam neke obaveze oko fakulteta. Opravak će trajati pet nedelja, nosim gips, posle toga kreću fizikalne terapije i nadam se da ću se u drugom delu sezone vratiti na borilište.

Stefan Takov Printskrin: Telegraf

Malo je nedostajalo da Stefan uz Aleksandru Perišić predstavlja Srbiju na Olimpijskim igrama u Parizu, ali ističe da sada ima samo dodatni motiv za Los Anđeles.

- Imali smo evropske kvalifikacije u martu, jako sam bio blizu plasmana na Olimpijske igre. I Lev Kornjejev i ja smo izgubili u toj odlučujućoj borbi za plasman i za kvotu. Ja sam izgubio od olimpijskog šampiona Rusa, bila je teška borba na tri runde, ali ja mislim da će mi ovo dati neko dodatno iskustvo, ali opet, i dodatnu motivaciju za Los Anđeles 2028. da ću tada uspeti da se kvalifikujem.

Takov veruje u Aleksandru Perišić i očekuje da zablista u Parizu.

Aleksandra Perišić i Stefan Takov Foto: Aleksandar Aleksić/Dunja Aleksić

- Mi smo se sa Olimpijskih igara poslednja tri ciklusa vratili sa medaljama. Ja se najskrenije nadam da će Aleksandra Perišić da zablista u Parizu i da će nastaviti taj pobednički niz. Ja joj želim zlato, to svakako. Nekako je nezgodno uvek prognozirati te unapred borbe. Nezahvalno je prognozirati rezultate, ali mislim da može da se lepo spremi i da će tamo svakako ostvariti najbolji rezultat.

Stefan uspeva da uklopi profesionalne obaveze i fakultet, pa smo ga pitali koliko je to nezgodno.

- Teško je, ali uspevamo mi to nekako da iskontrolišemo. Trenutno su profesori jako razumni, imaju dosta razumevanja za moje izostanke oko turnira, ali evo sad da kažem, kad sam u ovoj pauzi, svakako ću uspeti da završim sve ono što sam do sada malo zapostavio.

Stefan smatra da je Srbija već postala zemlja tekvondoa i očekuje da se uspešan naz nastavi, već od Evropskog prvenstva u Beogradu.

- Ja mislim da već i jesmo zemlja tekvondoa posle četiri olimpijske medalje i sjajnih rezultata sa Evropskih i Svetskih prvenstva. Na Svetskom prvenstvu u Meksiku smo se vratili sa čak pet medalja, što je stvarno neki nezapamćeni uspeh za reprezentaciju Srbije. Trenutno nam je reprezentacija jedna od najmlađih na Evropskom prvenstvu, gde je prosek nekih 20 godina, ali to ne znači da su neiskusni. Imamo i dosta evropskih medalja u reprezentaciji i nadam se da će svi oni nastaviti dobar niz i da će se u budućnosti još bolje pokazati.

(Telegraf.rs)

Video: Sve spremno za spektakl u Beogradu: Ovako teku pripreme za EP u tekvondou

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA