≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evo kako odbojkaši Srbije mogu do "vize" za Olimpijske igre

S. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svaka pobeda u Ligi nacija zlata vredna

  • 0
Odbojkaška reprezentacija Srbije Foto: Profimedia/Lukasz Kalinowski / Shutterstock Editorial

Odbojkaška reprezentacija Srbije pobedila je u noći između sred i četvrtka u Rio de Žaneiru selekciju Irana sa 3:1 (27:25, 17:25, 25:19, 26:18), i izborila važan trijumf u prvom kolu Lige nacija koji, i te kako, znači za plasman na Olimpijske igre. 

Naime, samo takmičenje u Ligi nacija donosi vredne bodove kada je reč o poziciji nacionalnih timova na FIVB rang listi.

Po završetku interkontinentalnog dela Lige nacija, tokom kojeg će svaka selekcija odigrati po 12 mečeva, biće poznato preostalih pet učesnika Olimpijskih igara. Vize za Pariz dobiće pet najboljih reprezentacija sa FIVB rang liste koje se do tada nisu plasirale na olimpijski turnir. Srbija je trenutno na devetom mestu, koje u ovom momentu vodi na Igre - potrebno je da tu poziciju odbrani od Kube, Turske, Irana, selekcija koje se takođe bore za najviši plasman.

Na Olimpijskim igrama učestvuje 12 ekipa. Već su se tamo našli Francuzi kao domaćini. Uz njih će igrati i selekcije Nemačke, Japana, Kanade, Brazila i Poljske, SAD-a. Kao, i pet ekipa dolazi sa FIVB rang liste po završetku lige nacija. Trebalo bi napomenuti i to, da je jedno mesto određeno za predstavnika Afrike.

Trenutno, od ekipa sa FIBV rang liste, u Pariz bi još putovale: Italija (treće mesto), Argentina (sedmo mesto), Slovenija (osmo mesto) i Srbija (deveto mesto).

Rang lista trenutno izgleda ovako:

FIVB rang lista Prinscreen: https://en.volleyballworld.com/volleyball/world-ranking/men

Tako, posle trijumfa nad Iranom, Srbija je dobila i 5.01 poena na FIVB rang listi i trenutno je na devetom mestu koje vodi u Pariz. Uz to, Srbija je uz pobedu u četiri seta dobila i 5.01 poena na FIVB rang listi. Ovo znači da je "pobegla" Kubi, koja je "zapretila" posle trijumfa nad Brazilom.

Kako se dobijaju bodovi?

FIVB boduje svaki meč koji se igra na zvaničnim takmičenjima. Svaka pobeda donosi određeni broj poena,. Sa druge strane, poraz donosi gubitak bodova. Takođe, kada se dobije bolje palsirani tim, saldo se uvećava saldo za veći broj bodova.  Za poraz od reprezentacije slabijeg ranga oduzima se veći broj poena.

 Raspored u Ligi nacija: 

Posle prvog vikenda, gde se igra sa Iranom, Japanom, Brazilom i Nemačkom, sledi "selidba" u Otavu. Počinju sa Holanđanima, a onda ih čeka reprezentacije Sjedinjenih Država, Argentine i Kanade.

Treći vikend će im protivnici biti reprezentativci Kube, Turske, Poljske i Slovenije, koja će biti domaćin u Ljubljani.

Finalni turnir Lige nacija za odbojkaše biće organizovan u Lođu od 27. do 30. juna, a na njemu će učestvovati domaćin i sedam najboljih timova.

(Telegraf.rs)

Video: Žurka je počela za svetske šampionke, Srpkinje konačno kod kuće, predsednik Saveza "kitio" trubače!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA