≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Olimpijski komitet Srbije suspendovao Veslački savez!

S. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Sve se radi u cilju zaštite veslača i veslačica"

  • 3
Nikolaj Pimenov Foto: MN Press/Ivica Veselinov

Na hitno sazvanoj sednici Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije održanoj danas, pokrenut je postupak protiv Veslačkog saveza Srbije usled narušavanja Etičkog kodeksa Međunarodnog olimpijskog komiteta zbog niza nepravilnosti u radu u produženom vremenskom periodu.

Veslački savez Srbije je do okončanja ovog procesa suspendovan iz članstva u Olimpijskom komitetu Srbije.

Saopštenje vam prenosimo u celosti:

- Na hitno sazvanoj sednici Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije održanoj danas, pokrenut je postupak protiv Veslačkog saveza Srbije usled narušavanja Etičkog kodeksa Međunarodnog olimpijskog komiteta zbog niza nepravilnosti u radu u produženom vremenskom periodu. Veslački savez Srbije je do okončanja ovog procesa suspendovan iz članstva u Olimpijskom komitetu Srbije.

Svetska veslačka federacija obratila se krajem prošle nedelje Ministarstvu sporta i Olimpijskom komitetu Srbije pismom u kome zahteva da se hitno reši situacija u Veslačkom savezu Srbije. U nizu nepravilnosti koje prate rad VSS kroz ceo četvorogodišnji olimpijski ciklus, Svetska veslačka federacija posebno ističe negativni kontekst koji je već izazvao višestruke štetne posledice u organizaciji dva velika veslačka takmičenja u našoj zemlji, navodeći Svetski kup 2022 i Svetsko prvenstvo 2023. Netransparentno delovanje i velika dugovanja VSS doveli su do oduzimanja Evropskog prvenstva 2025. godine našoj zemlji. Svetska veslačka federacija posebno ističe činjenicu da su bili primorani da donesu nezabeleženu odluku do sada i da suspenduju Veslački savez Srbije (u januaru 2024. godine), čime je našim veslačicama i veslačima u tom trenutku bilo zabranjeno učešće na međunarodnim takmičenjima.

Događaji pred početak kvalifikacione olimpijske regate u Lucernu doveli su do situacije koju Svetska veslačka federacija više nije spremna da prihvati. Vođeni dugoročnim interesom za sportiste iz Srbije, Svetska veslačka federacija navela je da je posvećena preduzimanju čvrstih mera kako bi zaustavila delovanje VSS koje karakterišu kao direktne poteze na štetu naših veslača. Posebno je apostrofirana uvredljiva i preteća komunikacija prema zvaničnicima Svetske veslačke federacije od strane gospodina Dušana Kovačevića, predsednika Izvršnog odbora VSS koja se dogodila 20. maja 2024. godine.

Svetska veslačka federacija je vrhovnim institucijama sporta u našoj zemlji dala rok od mesec dana za rešavanje situacije u Veslačkom savezu Srbije. Kao jednu od mera ukoliko to ne bude urađeno, navode moguću novu suspenziju VSS.

Da bi se izbegla ova situacija i da bi se zaštitili naši najbolji veslači i veslačice od mogućih negativnih uticaja na pripreme i nastup na Olimpijskim igrama, Izvršni odbor OKS je na današnjoj hitnoj sednici na osnovu mišljenja Statutarno – pravne komisije, doneo jednoglasnu odluku da pokrene postupak protiv Veslačkog saveza Srbije zbog moguće povrede Etičkog kodeksa Međunarodnog olimpijskog komiteta i da do okončanja tog postupka suspenduje VSS iz članstva. Ova suspenzija se ne odnosi na veslačice i veslače koji su učesnici sportskih programa OKS koji se takmiče na takmičenjima u ingerenciji Olimpijskog komiteta Srbije. Olimpijski komitet Srbije će na dalje nastaviti direktno da finansira pripreme i nastupe naših najboljih veslačica i veslača, kako bi se obezbedile njihove nesmetane pripreme za nastup na Olimpijskim igrama.

U narednim danima, Olimpijski komitet Srbije će u direktnoj komunikaciji sa Ministarstvom sporta i Svetskom veslačkom federacijom pronaći najbolji i najbrži način za rešavanje statusa veslačkog sporta u domaćim i međunarodnim okvirima, kako bi se zaštitili sportisti Srbije.

(Telegraf.rs)

Video: Kako izgleda trening na Adi veslačice Jovane Arsić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA