Nadal otkrio tajnu najsavremenijeg tretmana stopala, ubaciće mu iglu pored nerva: "Nisam mogao da hodam"

Španski teniser je ispričao kako se osećalo njegovo stopalo tokom Rolan Garosa

  • 12
Nadal Foto: Tanjug/AP

Uspeo je Rafael Nadal da dođe do svoje 22. titule na Grend slem turnirima pošto je po 14. put u karijeri osvojio Rolan Garos, ali je prema sopstvenom priznanju finale protiv Kaspera Ruda igrao pod injekcijama zbog hroničnog problema koji ima sa stopalom.

Dan nakon nove velike titule u Parizu, španska "Marka" objavila je ekskluzivni intervju sa španskim teniserom koji je objasnio kako će probati specijalnom tretmanom da ublaži konstantan bol u stopalu.

Rafa je rekao kako će nastaviti da igra ukoliko taj tretman bude uspešan, a ukoliko se to ne desi, razmisliće da ide na operaciju, koja takođe ne garantuje da će oporavak biti uspešan i da će biti bez bola u stopalu.

- Morao bih da pričam sam sa sobom o tome, mirno, jer bi to bila životna odluka, da znam da li se isplati biti pola godine odsutan, bez sigurnosti bilo čega. Morao bih bolje da razumem stvari da bih doneo tu odluku koju trenutno nisam spreman da donesem - istakao je Nadal, pa dodao:

- Život je važniji od titule. Karijera mi je bila prioritet celog života, ali nije iznad moje sreće. Ako sam i dalje srećan, nastaviću, ako ne, radiću nešto drugo.

Rafael Nadal Foto: AP/Tanjug

Objasnio je dalje Nadal kako injekcije utiču na njega.

- Injekcije u nerve su mi dobro prošle, sada idem da uradim tretman koji se sastoji od intervencije na dva nerva. Ovo je nešto što mi je dobro funkcionisalo i što mi je otklonilo bol u prošlosti. Sastoji se od injekcija pulsirajućom radiofrekvencijom koje bi mi mogle pomoći da smanjim osećaj koji imam u mom stopalu - kaže Nadal, pa nastavlja:

- Pomaže mi da imam sličan osećaj koji sada imam, a ne sličan ovome tokom meča, jer mi je noga totalno utrnula. Intervencija dezinhibira nerv i uklanja osećaj bola koji je toliko trajan. Videćemo da li sa ovim tretmanom možemo ostaviti nerv u polusnu i imati taj osećaj koji je trajniji, čak i ako me ostavi sa nogom bez toliko osetljivosti. Jedini način da se igra je bio da se uspava stopalo. Uradite daljinski blok nerava sa injekcijama anestetika. Stopalo ostaje bez osetljivosti.

Pojasnio je još Španac i kakav je osećaj u stopalu tokom pomenute intervencije.

- Ono što zaspi je senzorni nerv, a ne motor, tako da imate praktično potpunu kontrolu nad stopalom. 

Tretman koji bi primenio Nadal uključuje radiofrekventne injekcije za dezinhibiciju nerva, a Klinika za bol u Madridu definiše pulsnu radiofrekvenciju kao "lečenje bola izazvanog iritacijom ili kvarom nerva ili senzibilizacijom sistema koji prenosi bol".

Rafael Nadal Foto: Tanjug / AP

Na svom zvaničnom sajtu objašnjavaju da se "u operacionoj sali pod laganom sedativom izvodi anesteziolog specijalista za bol" i da se metoda sastoji od "umetanja specijalne igle pod rendgenskim ili ultrazvučnim navođenjem dok se ne slegne pored nerva. Kada je u položaju, vrh igle se aktivira pomoću radiofrekventnih impulsa da bi se ponovo podesila funkcija povređenog ili oštećenog nerva."

Španac je istakao i da bi voleo da nastavi da igra, jer se nalazi u odličnoj formi, koju nije očekivao.

- Nadam se da ću nastaviti da igram jer sam u prelepom trenutku, neočekivanom u ovom trenutku moje karijere. Poklon je nastaviti da igram u ovoj starosnoj dobi. Uradićemo stvari koje je razumno moguće da nastavim sa igranjem.

Nadal je još otkrio i da nakon meča drugog kola protiv Korentina Mutea nije mogao da hoda, ali je imao doktora pored sebe, koji je specijalno s njim išao u Pariz, i koji mu je pomogao da bude spreman za nastavak turnira.

Video: Nadal o Đokoviću: Žao mi ga je, ali mesecima je znao koji su uslovi! Sam je doneo odluku!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VRS

    6. jun 2022 | 15:09

    Običan lažov.

  • Ja

    6. jun 2022 | 17:48

    Bices poznat kao Lance Armstrong kad tad

  • Lara

    6. jun 2022 | 18:34

    Ljudi da li verujete u ovo sto spanac prica, anestezirao stopalo tj.umrtvio stopalo da bi mogao da igra, trci i sve ono sto smo videli ko je gledao, zar stvarno se moze igrati onako i trcati sa uspavanim stopalom?????? ja ne mogu da verujem sta je izjavio, nemoguce je to sto je uradio.....probajte kada vam utrne noga ili ruka da probate da nesto radite, ja ne mogu, za vas druge ne znam.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA