≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Aleks Koreča ekskluzivno za Telegraf: "Novak ima sjajnu šansu da pretekne Nadala, jedan je od najboljih"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Čuveni španski teniser u intervjuu za naš portal istakao je šta očekuje od Đokovića na predstojećem Rolan Garosu

  • 2
Aleksa Koreče, Alex Corretja Foto: Joaquin Corchero / ContactoPhoto / Profimedia

Polako, ali sigurno bliži se početak novog Rolan Garosa, a samim tim, to je i nova prilika za najboljeg srpskog tenisera, Novaka Đokovića da poveća broj osvojenih titula na Gren slem turnirima i tako pretekne Rafaela Nadala na večnoj listi.

U ovom momentu su njih dvojica izjednačena na listi sa po 22 osvojena "mejdžora", a Đoković bi nakon naredne dve nedelje, ako osvoji turnir u Parizu, iskočio ispred svog najvećeg rivala.

To je bio idealan trenutak da porazgovaramo sa legendarnim španskim teniserom, Aleksom Korečom, koji je u ekskluzivnom intervjuu za Telegraf pričao o Novakovim šansama u Parizu. On trenutno radi kao komentator za Eurosport, a kaže da će Đoković biti spreman na sve ako bude zdrav.

- Ako je Novak zdrav, biće spreman da osvoji turnir. Uopšte ne treba brinuti oko njegovih performansi, oko mečeva... Više je o tome da li je zdrav ili ne, a ja lično ne znam kakva je situacija. Znam da će biti jedan od glavnih favorita za osvajanje trofeja. To je Novak Đoković. On zna kako da pobedi. Zajedno sa Rafom je osvojio najviše Gren slemova. Možda njegova sezona na šljaci do sada nije bila dobra, nije igrao kako treba. Ali još ima vremena, tako da će sigurno doći do forme koja ga krasi. Čim napravi prvi korak u Parizu znaćemo da li je spreman da ide do kraja.

Smatra da je Karlos Alkaraz zajedno sa Danilom Medvedevim najveći rival Đokovića na predstojećem turniru. Ali ne treba otpisati ni ostale.

- Definitivno moramo da stavimo tu Alkaraza, igra odlično ove sezone na šljaci, i generalno. Dokazao je da ga je vrlo teško pobediti na šljaci. Drugačije je igrati u tri seta, ali mislim da je spreman. Ima iskustvo tako što je osvojio US open prošle godine, pokazao se i na Rolan Garosu. Ogromna su bila očekivanja, ali i sada će biti tu. Žreb se otvara i drugim igračima poput Medvedeva, Cicipasa, Runea, Ruda... Tu će biti i Zverev, koji zna da igra u pet setova i neće biti lak protivnik. Njih će biti teško pobediti.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Pomenuo je i Holgera Runea, koji je porazio Novaka prošle sedmice u četvrtfinalu turnira u Rimu.

- Oni već idu napred. Rune je imao sjajnu sezonu na šljaci. Možda je drugačije igrati na tri dobijena seta, ali je on dokazao da je spreman da bude najbolji. Siguran sam da će nekada osvojiti Grend slem. Ima želju, potencijal, sanja da postane dobar i mislim da će to postići. On je vrlo težak protivnik.

Komentarisao je i činjenicu da je Đoković pao na treće mesto na ATP listi. Smatra da to neće imati baš nikakav uticaj na njegovu motivaciju.

- Ne, nula uticaja. Novak je jedan od najboljih u istoriji. Njemu ne treba da bude prvi ili drugi da bi bio motivisan. Njemu su potrebne Gren slem titule. Sledeća šansa je Rolan Garos. Čak i za njega, da mu date prvo mesto, on bio u smislu - okej, to je to, možda bi svetla reflektora otišla na neku drugu stranu, ali realno ima sve što mu je potrebno. Ako ne pričaju previše o njemu, on ne mari. Prošao je sve situacije, ima iskustva, danas puni 36 godina. On je igrač sa najviše iskustva na turniru. Spreman je da bude sjajan i na ovom turniru.

Pošto Nadala neće biti na terenu do kraja ove godine, a sledeća mu je potencijalno poslednja na ATP turu, Koreča se slaže da je ovo idealan trenutak da Đoković izbije u prvi plan u borbi za titulu najboljeg svih vremena.

- Da, moramo da budemo iskreni. Novak ima sjajnu šansu da pobegne Nadalu. Ako bude zdrav, imaće tri šanse da doda tri Gren slema. Na kraju krajeva, to je život. Sve se može promeniti na jednom turniru. Mora se ići korak po korak, podesiti svoje razmišljanje. Novak mora da bude spreman za sve. Možemo mu reći bilo šta o rekordima, ali on zna mnogo bolje nego svi mi šta da radi. Mislim da je u sjajnoj poziciji da pretekne Rafu. Novak to zna.

Fabijan Marošan - Karlos Alkaraz Foto: Tanjug / AP

Da li će Karlos Alkaraz uspeti da ga na neki način zaustavi, ne samo na Rolan Garosu, nego i na preostala dva Gren slema?

- Vimbldon je drugačiji. Tamo se igra riskantnije. Što se Rolan Garosa, Novak će biti na jednoj strani, a Alkaraz na drugoj. Gledamo ih u potencijalnom finalu. Videćemo šta će se desiti na turniru. Dosta toga će zavisiti od žreba, jer su neki igrači teži. Nekima više leži tvrda podloga od šljake. Ruda ako vidite u vašem delu žreba, znate da će biti teško, isto je tako sa Medvedevim.

Šta Koreča očekuje od preostalih srpskih tenisera na Rolan Garosu?

- Oni su dobri igrači. Oni znaju da igraju na šljaci. Ali oni moraju da iskorače i pokažu da su spremni da igraju u tri seta. Moraju da budu strpljivi, veliki su borci, imaju sjajan duh. Nikada ne znate. Naravno, opet ponavljam, zavisiće dosta od žreba. Nije isto kao na tvrdoj podlozi. Samo 20% igrača igra dobro na šljaci, kao što su Argentinci, recimo... 

Podsetimo, Rolan Garos se održava od 28. maja do 11. juna, a TV prenos možete da pratite na Eurosportu, dok će i Telegraf imati svog izveštača iz Pariza, pa vas očekuje obilje zanimljivog materijala.

(Telergaf.rs)

Video: Nole, šta ti se desilo? Pogledajte kako je Rune pobedio Đokovića u četvrtfinalu Rima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ajdmi

    24. maj 2023 | 11:46

    Ne jedan od najboljih vec najbolji rezultati govore

  • Vitez Koja

    24. maj 2023 | 12:16

    "Sjajnu šansu da pretekne Nadala"???Pa Novak je odavno pretekao Nadala i Federera u tituli najboljeg svih vremena, a ostala je još samo jedna od disciplina, a to je broj GS,gde ima isto titula kao i Nadal.Koji je neke poslednje osvajao tamo gde su izbacivali Novaka ili nisu mu dali da igra.Znači najbolji se određuje valjda po tome koliko si ukupno turnira osvojio, koliko si dugo bio broj 1, kakav je međusobni skor, da li si osvojio sve turnire na svim podlogama, broj Mastersa i naravno broj GS, koja je jedina disciplina u kojoj je izjednačen, a u svim ostalim ih šije.Ali Novaka neće moći niko da pretekne, jer možda se i pojavi neko nekada ko će uzeti i više GS i Mastersa i biti duže prvi na ATP, ali je Nole to postigao u konkurenciji drugog i trećeg najboljeg igrača svih vremena, a to mislim da ne može da se ponovi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA