≫ 

Vreme čitanja: oko 8 min.

Novak bez većih problema na startu Rolan Garosa: Za oko dva sata "počistio" Kovačevića za plasman drugo kolo!

Vreme čitanja: oko 8 min.

Sjajna partija našeg najboljeg tenisera, koji gotovo da nije spuštao "gas" od početka do kraja

  • 9
Novak Đoković - Aleksandar Kovačević Foto: Tanjug / AP

Sigurno, dominantno i rutinski. Novak Đoković nije dopustio da upadne u potencijalne probleme na startu svog pohoda na 23. Grend slem, pošto je u prvom kolu u tri seta za manje od dva sata provedena na terenu savladao američkog tenisera naših korena, Aleksandra Kovačevića - 3:0 (6:3, 6:2, 7:6)!

Puna dva seta Novak je dopuštao rivalu da mu uzme samo po maksimalno jedan poen na servisu. Držao je Đoković tu konstantnost od početka do kraja, videlo se da jednostavno uživa na terenu i da je sa velikim motivom stigao u Pariz.

Ruku na srce, Aleksandar Kovačević potrudio se koliko je mogao, barem na startu prvog seta da mu oteža taj posao. Nije mu Amerikanac dopuštao da baš tako lako dođe do brejk lopti u prva dva servis gema, ali je onda ipak poklekao u svom trećem, kada je Novak stigao do 30:40 i odmah ugrabio svoju priliku.

Ne treba ni pominjati da je Đoković do kraja samo rutinski priveo posao kraju.

Novak Đoković - Aleksandar Kovačević Foto: Tanjug / AP

U drugom setu Novak je do brejka stigao još brže, već u uvodnom gemu. Tada je Kovačević dosta pao sa procentima servisa, Đoković je podigrao agresivnost i samim tim je bio nagrađen. Sa druge strane nastavio je da rutinski rešava svoje servis gemove i da čeka novu priliku.

Ona mu se ukazala u petom gemu. Tada je stekao nove dve brejk lopte na 15:40, a realizovao je drugu posle loše odluke američkog tenisera da odigra drop-šot, koji je Novak stigao bez ama baš nikakvih problema i na kraju je došao do duplog brejka. Ponovo, stvari se nisu menjale do kraja ovog dela igre.

Treći set krenuo je preslikano kao drugi - brejkom Novaka Đokovića. A onda i neočekivanom dramom, prvom na meču na servisu našeg najboljeg tenisera.

Tada je uspeo Kovačević volšebno da stigne do 0:40, ali je Novak upalio motore i uz malo nervoze, pogotovo posle jedne odluke glavnog sudije, anulirao sve šanse Amerikanca i uz ogroman "krik" proslavio osvojeni gem. Bilo je evidentno da je Aleksandar podigao nivo igre u tim momentima, što se proteglo i kroz naredne servis gemove.

I uspeo je da vrati brejk kod rezultata 3:3, što je delovalo šokantno za sve osim za Novaka Đokovića. Naš najbolji teniser je momentalno odreagovao, vratio servis i onda umesto da održi nivo do kraja, došlo je do neverovatnog pada kod 5:4, kada je servirao za pobedu.

Aleksandar Kovačević je veoma lako stigao do 15:40 i odmah potom napravio i brejk, tako produživši treći set i ponovo ga uvevši u potpuni egal. Potom smo otišli i u tajbrejk, posle kojeg je Novak uspeo da završi posao. Sjajno je započeo taj gem najbolji srpski teniser, a onda je na tim krilima i završio posao i plasirao se u drugo kolo.

Protivnik tamo biće mu Marton Fučovič iz Mađarske, koji je ranije danas savladao Uga Grenijea iz Francuske.

Tok meča mogli ste da pratite na Telegraf Sportu:

Novak Đoković - Aleksandar Kovačević 3:0 (6:3, 6:2, 7:6(1))

TOK MEČA

III SET

7:6 - TAJBREJK

7:1 - To je to! GEM, SET i MEČ! Novak je u drugom kolu! 

5:1 - Stiže Novak do još jednog mini-brejka prednosti i sada je pobeda već na dohvat ruke.

3:0 - Brutalan start Novaka! Prva tri poena su njegova, sada je već blizu pobedi!

--------------------------------------

6:6 - Jedan poen za Kovačevića, ništa više od toga, idemo u tajbrejk! 

5:6 - Aleksandar Kovačević je obezbedio barem tajbrejk i prvi put vodi u nekom od setova. Stigao je do 40:0, a Novak je uzeo samo dva poena, ali ništa više.

5:5 - BREJK! Da li je ovo moguće? Novak Đoković je izgubio servis u momentu kada je mogao da zaključi ovaj meč. Kovačević lako stiže do 15:40 i pravi brejk... Idemo dalje.

5:4 - Sačuvao se za sada Kovačević, ali u narednom gemu Novak servira za pobedu!

5:3 - Bez izgubljenog poena, dominantno, samo je Novak na gem do pobede u ovom momentu.

4:3 - RIBREJK! Novaka nimalo ovo nije potreslo! Opet je stigao do 30:40 na servis Kovačevića i posle velike borbe stigao do novog oduzetog servisa. Sada je na dva gema od pobede.

3:3 - BREJK! Evo i malo drame na ovom meču! Pravi Aleksandar Kovačević prvi brejk na ovom meču. Zaista je podigao svoj nivo igre i posle ove serije na 30:40 koristi brejk loptu za poravnanje!

3:2 - Prilično sličan gem prethodnom, samo u obrnutim ulogama. Ovoga puta je Novak "pretio", a Kovačević se odbranio.

3:1 - Jeste podigao nivo igre Aleksandar Kovačević, ali to je za sada dovoljno samo da malo više namuči Novaka, koji osvaja svoj servis gem.

2:1 - Ponovo ogromna borba na servis Aleksandra Kovačevića! Vidi se da Amerikanac polako, ali sigurno popušta. Uspeo je ovoga puta da sačuva tri brejk lopte koje je imao Novak, te da kroz velike muke ipak dođe do prvog gema u trećem setu.

2:0 - Drama u ovom gemu! Imao je Kovačević 0:40, a onda je Novak uspeo da veže šest poena. Doduše, nije bilo lako. Posebno zato što se u jednom momentu oglasio senzor za "nec" zbog jakog vetra, zbog čega je Novak poludeo i počeo da se buni kod glavnog sudije. Nakon svega, senzor je isključen, a Đoković je burno proslavio naredni poen.

1:0 - BREJK! Ponovo brejk za Novaka, i treći set kreće na fenomenalan način. Ni poen nije uzeo sada Kovačević na svoj servis.

Novak Đoković - Aleksandar Kovačević Foto: Tanjug / AP

II SET

6:2 - GEM i SET! Ponovo lak gem za Novaka, ništa drugo se nije ni očekivalo... Ponovo samo jedan poen za Amerikanca, kao po pravilu.

5:2 - Eto konačno i jednog lakog gema za Kovačevića. Dobrih par servisa daje mu šansu samo da produži ovaj drugi set.

5:1 - Kao preslikano, gotovo identičan gem i ovoga puta na servis Novaka Đokovića. Samo jedan jedini poen uzeo je Aleks Kovačević, a u narednom gemu servira za opstanak u ovom setu.

4:1 - BREJK! Vrlo, vrlo loša odluka Kovačevića da na brejk lopti odigra drop šot, koji pritom nije bio prilično kvalitetan. Novak ga je lako uhvatio i vinerom došao do dva brejka prednosti u ovom setu. 

3:1 - Sve po starom. Ponovo samo poen za Kovačevića na servis Novaka i novi lak gem za srpskog tenisera.

2:1 - Još jedan vrlo dugačak i neizvestan gem na servis Kovačevića. Ponovo je Novak imao nekoliko prilika za brejk, ali se Aleksandar posle dosta muke, ali i nekoliko sjajnih poteza izvukao. No, i dalje ima brejk zaostatka.

2:0 - Lepo Novak koristi svoje visoke procente prvog servisa. Lako je potvrdio brejk, prepustivši samo jedan poen Kovačeviću. To je za sada maksimum koji Aleksandar "izvlači" kada je Đoković na crti.

1:0 - BREJK! Odmah na startu drugog seta Novak uspeva da napravi brejk i deluje da će ovo biti zaista lak posao za našeg najboljeg tenisera. Kovačević je sebe uvukao u nezgodnu situaciju lošim servisima na startu gema, a baš na gem loptu odservirao je duplu grešku. To je Đoković iskoristio.

Novak Đoković - Aleksandar Kovačević Foto: Tanjug / AP

I SET

6:3 - GEM i SET! Novak je u velikom stilu otvorio ovaj gem, as servisom, a završio ga je isto tako lako. 

5:3 - Ovoga puta i Kovačević uzima svoj gem bez izgubljenog poena, tako da Novak u narednom servira za osvajanje prvog seta.

5:2 - Ponovo bez izgubljenog poena na svoj servis, Novak je sada na samo jedan gem od osvajanja prvog seta.

4:2 - BREJK! I evo oduzetog servisa! Ovoga puta Novak nije propustio šansu da kazni Kovačevića na 30:40, već je svoju priliku ugrabio i sada ima lepu prednost.

3:2 - Bez imalo problema Novak uzima i sledeći gem na svoj servis. Ovoga puta Kovačeviću nije prepustio niti jedan jedini poen, tako da će u narednom ponovo pokušati da napadne servis Amerikanca.

2:2 - Velika borba vodila se u ovom gemu na servis Amerikanca. Imao je Novak svoju priliku, čak je stigao i do brejk lopte kod rezultata 30:40, ali se Kovačević izvukao i posle tri viđena đusa ponovo poravnao rezultat.

2:1 - Novi gem za Novaka Đokovića, koji ni u ovom gemu nije imao nekih većih problema sa Kovačevićem. Zanimljiv detalj viđen je kod asa našeg tenisera, kada je glavni sudija morao da silazi da proveri trag na zahtev Amerikanca. Ni to ga nije "poljuljalo".

1:1 - Lak gem i za Kovačevića na samom startu. Igra bez straha Amerikanac, a dva puta je odlično nadmudrio Novaka na mreži i došao je do poravnanja u prvom setu.

1:0 - Lep start Novaka. Jedini poen koji je izgubio u startnom gemu, bila je dupla greška... Pored toga, Đoković je odservirao i jedan as servis.

- Susret na "Filip Šatrijeu" upravo počinje, a prvi na servisu biće Novak Đoković!

Novak Đoković - Aleksandar Kovačević Foto: Tanjug / AP

KOMENTAR PRE MEČA

Naš najbolji teniser u Pariz je doputovao još pre nekoliko dana i imao je sasvim dovoljno vremena da se aklimatizuje i prilagodi na uslove na terenima "Rolan Garosa". Već je odradio nekoliko treninga, koji su bili održani pred gotovo krcatim tribinama, što govori da je interesovanje publike ogromno.

Preko puta njega nalazi se američki teniser, koji se nikada do sada nije sastajao sa Novakom na zvaničnim mečevima, a poslednji put je igrao sa nekim srpskim teniserom 26. septembra 2022. godine, kada je na turniru u Seulu igrao protiv Miomira Kecmanovića i savladao ga u dva seta.

Ogroman favorit je Đoković da slavi i da se plasira u drugo kolo, a u slučaju da prođe, što je velika verovatnoća, protivnik na narednoj stepenici biće mu Marton Fučovič, koji je u prvom kolu izbacio dobitnika "vajld-karta" Uga Grenijea u četiri seta.

Vreme u Parizu danas je sučano i relativno toplo. Temperatura je 26 stepeni i takvi uslovi čekaju tenisere tokom čitavog trajanja ove sedmice, što znači da neće biti problema sa kišom kao što je to bio slučaj u Rimu.

(Telegraf.rs)

Video: Nole, šta ti se desilo? Pogledajte kako je Rune pobedio Đokovića u četvrtfinalu Rima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA