Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta Francuzi pišu o Đokoviću u medijima? "Novak porukom o Kosovu oživeo 'problematičnu' reputaciju"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najbolji srpski teniser je posle prvog kola Rolan Garosa ostavio natpis "Kosovo je srce Srbije" koji je podigao polemiku

  • 6
Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Najbolji srpski teniser, Novak Đoković ponovo je u centru pažnje posle poruke "Kosovo je srce Srbije" koju je ostavio nakon meča prvog kola Rolan Garosa protiv Aleksa Kovačevića.

Mnogi su pozivali da se Đoković zbog toga kazni, ali su organizatori turnira istakli da od toga neće biti ništa, jer Novak nije prekršio nijedno pravilo ovog takmičenja. Ipak, danas je stigao "prekor" od francuske ministarke sporta da to "ne treba da se ponovi".

A šta francuski mediji pišu o Novaku posle najnovije situacije? Zanimljiv tekst osvanuo je na eminentnom portalu "Ouest-France" gde već u naslovu stoji da je "Novak sa svojom izjavom o Kosovu oživeo svoju 'problematičnu' reputaciju".

- Borba za 23. Grend slem na pariskoj šljaci, titula koja bi predstavljala jedan od najvećih uspeha u svetu sporta, nije ugasila "provokativnu" vatru i prirodu koja karakteriše Novaka Đokovića, karijeru koja je bila isprepletana polemikama i nerazumevanjima - piše na početku teksta ovog poznatog lista i portala.

Novak Đoković - Aleksandar Kovačević Foto: Tanjug / AP

Oni potom podsećaju na situaciju na severu Kosova i Metohije koja je inspirisala Đokovića da ispiše pomenutu parolu na kameri posle meča sa Kovačevićem, a onda i njegovu izjavu na konferenciji za medije o čitavom događaju.

- To je osetljiva tema. Imam dodatnu odgovornost kao javna ličnost i kao sin oca koji je rođen na Kosovu da dam podršku čitavom srpskom narodu. To je nešto najmanje što mogu da uradim. Ja nisam političar i nemam nameru da se uključim u dalju debatu - rekao je Novak.

List "Ouest-France" podseća da ovo nije prvi put da Novak razgovara o temi Kosova i Metohije, već da je to učinio i tokom 2008. godine posle svog prvog osvojenog Grend slema na Australijan openu kada je takođe izrekao da je Kosovo deo Srbije. Ističu i da naša zemlja uz podršku Rusije i Kine i dalje nije priznala nezavisnost južne srpske pokrajine, mada je često dolazilo do raspirivanja tenzija između Beograda i Prištine.

Oni prenose i izjavu Lukasa Mačeka, istraživača na Institutu "Žak Delor" u Parizu.

- Rečenica koju je napisao Novak Đoković nije iznenađenje. Novak je neko ko se obraća milionima Srba i njegovi stavovi su često nacionalistički. Ali pitanje Kosova, čak i za "umerenije" Srbe, velika je rana, bolna i delikatna tema - naglasio je Maček, a onda nastavlja:

- Verujem da jedan deo srpske javnosti vidi Đokovića kao sportsku ikonu. Ima popularnost, koja ide dalje od politike. Posle svega, tu je i onaj drugi Đoković, koji oduševljava jedne, a nervira druge. I to se moglo videti u slučaju vakcina protiv kovida-19 - podvlači ovaj istraživač.

Novak Đoković - Aleksandar Kovačević Foto: Tanjug / AP

Na kraju krajeva, Francuzi su se podsetili i njegove borbe sa australijskim vlastima u zimu 2022. godine baš zbog vakcinacije protiv kovida-19, a potom i diskvalifikacije sa US opena samo godinu dana ranije nakon što je pogodio pomoćnu sutkinju lopticom u grlo. Naravno, slučajno.

- On drži stavove koji često nisu "mejnstrim". Kod njega postoji taj "provokativni" duh, bez ikakve sumnje - rekao je Maček.

List zaključuje da je njegova ličnost "enigma za mnoge" i da je zbog toga često bio skidan sa stuba popularnosti u svetu tenisa.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak uništavanja murala posvećenog Novaku Đokoviću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban Kostić

    31. maj 2023 | 12:16

    Biti patriota nije problematično, već pohvalno. Francuski generali i maršalu iz Prvog svetskog rata se prevrću u grobu kada čuju šta današnja Francuska misli i piše o Srbima i Srbiji.

  • Janko

    31. maj 2023 | 12:13

    Novak kao i uvek podržava naš narod gde god se nalazio.

  • Hana

    31. maj 2023 | 12:24

    Novak je uvek uz svoj narod na KiM i pruža im apsolutnu podršku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA