Vreme čitanja: oko 5 min.

Ako Đoković prođe do finala Rolan Garosa, ova četiri tenisera mu mogu biti protivnici za titulu

Vreme čitanja: oko 5 min.

Dug je put, ali nije previše ni daleko

  • 2
Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Iako Novak Đoković ima još tri meča do eventualnog finala Rolan Garosa, situacija sa druge strane žreba se krajnje razbistrila i ostala su samo četiri tenisera koja će imati priliku da eventualno izađu na megdan Srbinu u borbi za trofej.

U pitanju su Holger Rune, Aleksandar Zverev, Kasper Rud i Tomas Martin Ečeveri.

Run je kroz iglene uši uspeo da se domogne četvrtfinala Grend slema u Parizu, a malo je falilo da situacija ode u stranu Fransiska Serundola koji je ipak na kraju pao u petom setu u supertaj-brejku.

Užasno težak posao imao je i Kasper Rud koji je tri seta protiv Nikolasa Đarija igrao skoro tri i po sata, ali je uspeo da nastavi pohod ka ponovnom ulasku u finale nakon prošlogodišnjeg iskustva.

Rezultatski gledano, najlakši posao imao je Aleksandar Zverev koji je savladao Grigora Dimitrova takođe u tri seta, ali je izgubio znatno manje gemova, u čemu mu je pomogao i sam Bugarin koji je sklon "samoubistvu" u velikim susretima.

To je Saši dalo novu moć, novi teniski život nakon što se upravo na prošlosezonskom izdanju Rolan Garosa teško povredio, te se u pravu formu nije vratio sve do ovog momenta gde ima ponovo priliku da napravi uspeh karijere.

Najveće iznenađenje od ova četiri imena je Tomas Martin Ečeveri, Argentinac kojem se otvorio žreb, a on je to znao da iskoristi i izbacio Japanca Nišioku nakon nešto težeg prvog, ali prelakog drugog i trećeg seta.

PAROVI DONJEG DELA ŽREBA:

Kasper Rud - Holger Rune

Tomas Martin Ečeveri - Aleksandar Zverev

Šta bi to trebalo da predstava za Novaka? Naravno, ne može ni sam Đoković mnogo da razmišlja o tome, ali se mnogi pitaju da, ukoliko stigne do tog famoznog finala gde bi tražio rekordnu 23. Grend slem titulu, ko bi mu bio poslednja prepreka.

Ukoliko se ova imena pogledaju bolje, jasno je ko bi mu najbolje "pasao", ali čini se da u borbi za titulu, tako blizu vatre, nema dovoljno jakog protivnika koji će da u tim momentima razbije iskonsku želju da se zapečati istorija.

Ipak, svako na svoj način, uticao je donekle na karijeru Đokovića, a čini se da bi iz nekih hronoloških dešavanja najteži protivnik možda bio Rune.

Uz Zvereva koji tek počinje da diše posle teške povrede, Ruda koji jeste dosta ostvario, ali teško nemoćan bio i prošle godine u finalu, Ečeverija kojem je i ovo četvrtfinale puna kapara, Đoković zna da će na stepenici pre borbe za tron u Parizu imati teži posao.

No, vidimo kako stoje stvari sa ovom četvoricom...

KASPER RUD

Kasper Rud Foto: Tanjug/AP

Norvežanin se pretvara u neverovatnog igrača kada nastupi sezona šljake, ali i za njega u tom super stanju postoje određene barijere preko kojih jednostavno ne može preći.

Protiv Runea će igrati drugi meč u samo nekih dve nedelje nakon što su se njih dvojica sudarila u polufinalu Rima. Tada je Kasper poveo sa 1:0 u setovima, ali je mladi Danac zatim preokrenuo i otišao dalje.

To će videti već međusobno, a što se tiče samog Đokovića, ima iskustva protiv Ruda, i te kako lepog.

Sva četiri međusobna okršaja su završila u korist srpskog asa, po dva puta na betonu i šljaci.

Vrlo je bitno da Novak već ima formulu protiv Ruda da to učini na ovoj podlozi na kojoj se igra Rolan Garos.

Poslednji put su jedan preko puta drugog bili na završnom Mastersu u Torinu kada je Đoković slavio sa 2:0 u setovima.

HOLGER RUNE

Holger Rune, Novak Đoković Foto: Insidefoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jedini protiv kojeg ima negativan skor, Rune je pronašao žicu Novaku i savladao ga u dva od tri odigrana međusobna meča.

Prvi put su se susreli na US Openu 2021. godine, ali je tada Danac bio suviše mlad i neiskusan da naškodi srpskom predstavniku.

Već sledeće godine uspeva Holger u finalu Bersija u tri seta da savlada Novaka, a onda i ove godine da ga izbaci u četvrtfinalu Rima, njegovog omiljenog turnira.

Svakako, sve se menja kada se igra u tri dobijena seta, a i Rune je imao ozbiljnih problema protiv Serundola koji je sveukupno statistički bio bolji od Danca.

Pored svega, verovatno bi zbog tog uverenja i samopouzdanja bio najlošiji izbor od sva četiri kandidata, ali je jučerašnja borba dokazala da ga je već panika uhvatila od završnice.

TOMAS MARTIN EČEVERI

Tomas Ečeveri Printskrin: Instagram/tomasetcheverry123

Argentinac je jednostavno iskoristio ispadanje velikih aduta u svom delu, kao šilo se probio do četvrtfinala i ostvario uspeh karijere.

Sve preko ovoga bi bilo ravno duploj senzaciji, a da bi došao do te katarze moraće preko Aleksandra Zvereva.

Zasigurno već uživa u ovom uspehu, a pre samo par godina je osvojio svoj prvi bod i iz šale brojio bodovni razmak između njega i Novaka Đokovića.

I pre par nedelja je imao priliku da igra protiv srpskog tenisera, ali je izgubio. To im je do sada jedini okršaj, a ukoliko dođe do novog upravo na Rolan Garosu, onda će ovaj Rolan Garos da bude jedan od najluđih u poslednjih nekoliko decenija, možda i u istoriji.

Svakako, nema otpisivanja nikoga i svako ima šanse za trofej.

ALEKSANDAR ZVEREV

Aleksandar Zverev, Rafael Nadal, ROlan Garos Foto: Tanjug/AP

Iako su mnogi rekli da nema ništa od povratka Saše ove godine, on je uspeo da se mukotrpnim radom domogne četvrtfinala Rolan Garosa, kobnog turnira koji mu je ovaj put kroz oporavak i nametnuo.

Užasna povreda i izlazak u kolicima sa Filip Šatrijea zasigurno će mu biti stalno u glavi, a nakon oporavka nije nikako pronalazio svoj ritam i igru koja ga je krasila.

Status velikana ovog sporta je ipak sada potvrdio, a verovatno i naglasio da se vratio na veliku scenu, da je spreman za velike trofeje.

Ima priliku, može se reći, zicer da dođe ove sezone do polufinala preko pomenutog Argentinca, a onda da možda i sanja prvi Grend slem trofej.

Nije Zverev bio lak zalogaj za Novaka svih ovih godina, dobio ga je sedam puta, ali je zato i četiri puta bio eliminisan sa turnira od njegove ruke.

Jeste da je to bio Nemac koji nije imao problema sa povredom i da je sada pitanje da li može da tako odigra, ali je dokazao da je konkurentan.

Poslednji duel su odigrali na završnom Mastersu u Torinu kada je Novak ispao u polufinalu u tri seta.

I 2018. godine ga je u polufinalu završnog Mastersa, tada u Londonu izbacio, a sprečio ga je i na Olimpijskim igrama u polufinalu da jurne ka zlatu.

Suštinski, Saša je znao da naškodi Novaku i tu bi trebalo da se aktivira dugme za oprez.

Sve u svemu, za ova četiri imena biće vremena u danima pred nama, a na Novaku je da već danas od 15 časova odradi posao protiv Karena Hačanova i prođe do polufinala Rolan Garosa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pink Panter

    6. jun 2023 | 08:15

    Cu ako PRODJE a on ce da se proseta lagano

  • Кочегар

    6. jun 2023 | 13:52

    Мислио сам да никад нећу навијати за Циција ал сад ми нешто дошло 😆

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA