≫ 

Vreme čitanja: oko 11 min.

Đoković u finalu Rolan Garosa, boriće se za istoriju! Povreda Alkaraza prekinula spektakl i uništila derbi

Vreme čitanja: oko 11 min.

Srpski teniser će u nedelju igrati protiv Kaspera Ruda ili Aleksandera Zvereva za 23. Grend slem

Novak Đoković, Karlos Alkar Foto: Tanjug/AP

Šok u polufinalu Rolan Garosa! Novak Đoković je obezbedio plasman u veliko finale Otvorenog prvenstva Francuske, ali to je učinio na način na koji niko nije očekivao. Karlos Alkaraz morao je da preda susret zbog ogromnih problema sa mišićima zbog kojih je dva puta u trećem setu tražio medicinski tajmaut, ali na kraju nije mogao da nastavi - 3:1 (6:3, 5:7, 6:1, 6:1)!

Pokušavao je Karlos da ostane na nogama koliko god je to mogao. Fizioterapeut je u par navrata silazio na teren kako bi mu dao i medikamente protiv bolova, masirao ga je, ali jednostavno nije bilo nikakve šanse da Alkaraz ostane u igri. Velika je šteta što je jedan epski meč tako okončan na ovakav način, mada je Đoković ostvario cilj i prošao dalje.

Gledali smo zaista vrhunski tenis u Parizu. Poene koje nismo gledali čitave sezone, sve je nekako stalo u ovo polufinale između Karlosa i Novaka. I jedan i drugi držali su maestralan nivo igre i prosto je samo bilo pitanje ko će koga da nadigra i u kom momentu.

Na početku samog meča gledali smo apsolutni egal. I jedan i drugi teniser su držali visok nivo prvog servisa, sve dok Đoković nije dodatno stao na papučicu za gas. Igrao se četvrti gem prvog seta. U ovom momentu je viđen i jedan od najboljih poena čitave godine, a kada ga je Novak osvojio, sav momentum prešao je na njegovu stranu.

Drugi set je već bio mnogo, mnogo interesantniji i dramatičniji. Isprva su i jedan i drugi teniser držali svoje servise relativno glatko, nismo imali čak ni brejk lopte, a onda se ušlo u dramatičnu završnicu.

Prvo je Karlos uspeo da oduzme servis Novaku na 4:3, došao je do situacije da servira za osvajanje drugog seta, a onda je Đoković uradio nešto neverovatno. Odigrao je fenomenalno uspeo da se vrati, da iskoristi drugu brejk loptu u tom momentu i delovalo je da je ponovo sve na njegovoj vodenici.

Ali tada je Karlos stigao do nove tri brejk i set lopte. Usledila je nova drama i borba, ali je Đoković povezao čak pet poena i uspeo je da se sačuva u ovom gemu. Međutim, nije dva gema kasnije. Identična je to bila situacija, imao je Alkaraz tri set i brejk lopte, a ovaj put je iskoristio tu prvu i odveo nas u treći set.

Novak Đoković, Karlos Alkar Foto: Tanjug/AP

A tamo, odmah na njegovom početku, veliki šok. Igrao se drugi gem kada se Karlos Alkaraz posle jednog gema potpuno pretrnuo. Uhvatili su ga grčevi u čitavom telu, zbog čega su mu momentalno prišli i Novak, ali i glavna sutkinja. Španac se odlučio da zatraži medicinski tajmaut, i time automatski prepustio gem srpskom teniseru.

Nije mogao posle toga Karlitos ni da se kreće po terenu. Bukvalno je prepuštao jedan po jedan gem Novaku... Samo je čekao kraj tog trećeg seta kako bi mu bila ukazana medicinska pomoć.

I kada se to dogodilo, ništa se puno nije promenilo na terenu. Najbolji srpski teniser nije imao nikakvih problema protiv Karlosa, koji se zaista samo trudio da ostane do kraja na šljaci i odradi posao. Ruku na srce, u prvom gemu je čak imao i dve brejk lopte Alkaraz, a pošto ih nije iskoristio, Đoković je ušao u brutalnu seriju gemova, vezao ih je deset.

I na kraju je došao do istorije i do finala. Inače, 34. Grend slem finala u karijeri, a boriće se za 23. trofej!

Tok meča mogli ste da pratite na Telegraf Sportu:

Novak Đoković - Karlos Alkaraz 3:1 (6:3, 5:7, 6:1, 6:1)

TOK MEČA

IV SET

6:1 - POBEDAAAA! Novak je u finalu Rolan Garosa!

5:1 - Uzima konačno jedan gem Karlitos. Neće biti ovo rešeno sa nulom. Publika se raduje. Ali Novak sada servira za pobedu!

5:0 - Još gem do pobede... Stigao je ovoga puta Karlos do đusa. Ali to je bilo sve od njega. Karlos servira za opstanak u meču. Ovo je bio deseti vezani gem za Novaka.

4:0 - BREJK! Deluje da će se ovaj set završiti najverovatnije sa nulom... Vidi se da se Karlos samo muči i želi da do kraja ostane na terenu.

3:0 - Još jedam gem za Novaka... Sada sve to teče već rutinski, ali deluje da će se španski teniser potruditi da do kraja izdrži na terenu i neće predavati.

2:0 - BREJK! Novi brejk za Novaka Đokovića! Ponovo veliki problemi u kretnji za Karlosa na njegov servis, a srpski teniser to koristi.

1:0 - Bilo je drame u prvom gemu četvrtog seta! Novak je čak morao da spašava brejk lopte protiv Karlosa, koji je živnuo posle odlaska u toalet. Ipak, naš najbolji teniser se drži u igri.

- Ogromna pauza između dva seta i ovoga puta, sada zbog Karlosa Alkaraza, kojem publika aplaudira, za razliku od Novaka kojeg je izviždala.

Novak Đoković, Karlos Alkar Foto: Tanjug/AP

III SET

6:1 - BREJK! GEM i SET! Novak osvaja treći set... I to bez ikakvih problema! Jednostavno, Španac gotovo da se ne kreće po terenu. Ima ogromnih problema. Moguće je da mu je pukao i mišić.

5:1 - Još jedan lak gem za Novaka... Čekamo da vidimo šta Karlos želi da uradi. Deluje da čeka tu pauzu između trećeg i četvrtog seta.

4:1 - BREJK! Novi brejk za Novaka i to sa nulom. Karlos se zaista jedva kreće i na ivici je predaje.

3:1 - Potvrđuje Novak brejk koji je prethodno dobio odlukom glavne sutkinje. Evidentno je da Karlos i dalje ima problem... Videćemo kako će servirati.

2:1 - BREJK! Prema pravilima, Novaku je automatski pripao gem, jer je medicinski tajmaut usledio u momentu kada nije bila planirana pauza. Sada će servirati Đoković.

- Fizioterapeut je odmah došao da ukaže prvu pomoć i barem malo izmasira mišiće Karlosu. Posle ukazane pomoći, Karlos se ipak vraća na teren.

1:1 - Dobro je! Važan gem za Novaka... A onda i problemi za Alkaraza! Bukvalno se ukočio u mestu i samo je bacio reket. Deluje da su u pitanju žestoki grčevi... Odmah su prišli i Novak i glavna sutkinja ovog meča. 

0:1 - Osvaja Karlos i prvi gem u trećem setu! Nije uspeo Novak da dođe do nove šanse za brejk...

- Novak je u pauzi između dva seta otišao u svlačionicu. Ogromni zvižduci za Novaka po povratku na teren, od poslednjeg poena prošlo je šest minuta.

Novak Đoković, Karlos Alkar Foto: Tanjug/AP

II SET

5:7 - BREJK! GEM i SET! Ovoga puta Karlos ne greši! Još jednom je stigao do 0:40, a sada je iskoristio već prvu set loptu. Nije se Novak snašao pod pritiskom, tako da se ogromna drama u polufinalu nastavlja.

5:6 - Još jedan epski gem! Sada je Karlitos došao pod veliki pritisak. Novak je stigao do nove brejk lopte na njegov servis... Ali nije uspeo da je realizuje, jer je loptica završila u autu. Nakon toga, dva dobra servisa Alkaraza, koji uspeva da obezbedi barem tajbrejk.

5:5 - Ma ne da se Nole! Taman nakon što se vratio u igru u drugom setu, Karlitos je stigao do 0:40 i tri brejk i set lopte još jedan put. Ovoga puta Đoković nije ostavljao ništa sa strane, već je uspeo da vrati sve tri set lopte i da izbori barem igru do sedmog gema!

4:5 - RIBREJK! VRAĆA NOVAK BREJK! TAKO JE! Pod kolikim pritiskom je sada bio Đoković i ponovo je pokazao zbog čega je veliki majstor. Karlos jeste spasio brejk loptu na 30:40, ali potom nije mogao i drugu na prednost, tako da je Srbin sada opet u igri.

3:5 - BREJK! Ne, ne, ne... Karlos Alkaraz pravi brejk u najgorem mogućem momentu i sada će servirati za osvajanje drugog seta u narednom gemu. Spasio je Đoković prvu brejk loptu, ali drugu nije mogao.

- Novak je sada zatražio medicinski tajm-aut! Fizioterapeut je došao i masira njegovu ruku... Posle oko tri minuta pauze između dva gema, meč će se nastaviti servisom našeg najboljeg tenisera. Nadamo se da će sve biti kako treba i da neće biti problematike.

3:4 - Šteta... Ni u ovom gemu Novak nije uspeo da napravi neki veći pritisak. Za sada svi gemovi u ovom setu uglavnom se završavaju na 15 ili 30 za rivala.

3:3 - Mora i Alkaraz ponekad da promaši. Sada je lako Đoković stigao do 40:0, a zatim je realizovao drugu gem loptu koja mu se ukazala. Da li je vreme da se napadne servis Karlitosa?

2:3 - Nažalost, Novak neiznuđenim greškama ponovo "čini" uslugu Alkarazu, koji i dalje ima prednost u ovom drugom setu, ali bez napravljenog brejka.

2:2 - Još jedan relativno lak gem za Novaka, ako se bilo koji na ovom meču takvim i može nazvati. Bilo kako bilo, dobro se Đoković ponovo snalazio na mreži i ponovo izjednačio u drugom setu.

1:2 - Nadrealne poene gledali smo u ovom gemu! Jedan koji je osvojio Alkaraz posebno se ističe... Mada je Đoković posle toga uspeo da pritisne Karlitosa, Španac je pritisak izdržao, a Novak neiznuđenom greškom na mreži daje Špancu novo vođstvo u drugom setu.

1:1 - Ali Novak odmah podiže nivo igre. Karlos je uspeo da dođe do samo jednog poena, a u ostalima je Đoković kontrolisao situaciju, delom i zbog dobrih prvih servisa.

0:1 - Na početku drugog seta jedan vrlo, vrlo lak gem za Karlitosa. Nije Novak uspeo da uzme niti jedan poen. Previše grešaka je napravio Đoković...

Novak Đoković, Karlos Alkaraz Foto: Tanjug/AP

I SET

6:3 - GEM i SET! Nestvarno je šta uspeva ponekad da stigne Karlos Alkaraz. U momentima kada se čini da je poen već gotov, Španac pronalazi još jedan dobar udarac i pomoću njega je uspeo da stigne do brejk lopte koju nije iskoristio. Ali Novak zato jeste svoju i ima prednost u setovima na ovom meču!

5:3 - Šteta, imao je Novak set loptu na servis Alkaraza! Ipak, uz dva fenomenalna servisa i jedan sjajan viner Karlos se spasio, tako da će Đoković na svoj servis morati da traži zaključenje prvog seta.

5:2 - Preživeo je Novak! Ogromna je bila drama u ovom gemu koji je potrajao čak 14 minuta. Novak se prvi put suočio sa brejk loptama, a Karlos već tri puta uspeva da dođe do šansi da oduzme Đokoviću servis. Srećom, svaki put naš najbolji teniser je svaki put pronašao rešenje i sada je na gem od vođstva u setovima!

4:2 - Šteta, šteta, šteta... Imao je Novak idealnu priliku da i u ovaj gem na servis Alkaraza unese dramu, imao je otvoren teren na mreži na 40:30, ali je volej bio slab, pa vinerom Karlos uzima poen i sam gem.

4:1 - Potvrđen brejk! Vrlo važan gem, pokušao je Karlos da se vrati u ovaj prvi set, stigao je do 40:30 posle duple greške Đokovića, ali je naš teniser ipak završio posao na pravi način.

3:1 - BREEEEEEEJK! KAKAV POEN NA BREJK LOPTI! Poen turnira! Šta je prvo sve stigao Alkaraz, potom i Novak... Ali najvažnije je da je Đoković oduzeo servis Špancu! Sada to treba sve potvrditi!

2:1 - Šta je sada sve pogađao Alkaraz, ali ne da se Novak ni u ovom gemu! Zaista odličan i kvalitetan tenis gledamo... Nema brejka u prva tri gema!

1:1 - Odgovara Karlitos Alkaraz na fenomenalan način. Došla je njegova eksplozivnost do izražaja u ovom gemu. Osvojio je Novak samo jedan poen.

1:0 - Sjajan gem Novaka na početku meča! Servirao je gotovo besprekorno, a Karlos nije našao odgovor, sem u jednom poenu kada je došao do vinera.

- Novak Đoković će biti prvi na servisu.

- Teniseri su upravo izašli na teren, tako da nas ubrzo očekuje i sam početak meča! Glavni sudija ovog duela je Oreli Turet iz Francuske.

KOMENTAR PRE MEČA

I jedan i drugi su poprilično dominantno došli do mesta među četiri najbolja u Parizu, a interesantno je da su na tom putu izgubili samo po jedan set. Karlos Alkaraz je to učinio protiv Tara Danijela iz Japana u drugom kolu, dok je Novak izgubio prvi set protiv Karena Hačanova u četvrtfinalu.

Obojica tenisera našla su se još ranije jutros na terenima kako bi se zagrejali za ono što sledi, a navijači su još od ranog jutra "opkolili" čitav kompleks i gledali treninge Karlitosa i Novaka. Svi se spremaju za možda i istorijski meč u Parizu.

Dva puta je u svojoj karijeri Novak uspevao da dođe do titule na Rolan Garosu i nada se da će u nedelju to učiniti i treći put. Time bi, kao što je već uveliko poznato, pretekao Rafaela Nadala na vrhu večne liste po broju osvojenih Grend slemova.

Kladionice su i ovoga puta na strani Karlosa, na kojeg se vrednuje kvota od oko 1,44, dok je trijumf Novaka Đokovića procenjen kvotom 2,75. Detaljniju ponudu možete pogledati ovde.

Novak Đoković Foto: Profimedia/Dppi/Zuma Press/Jean Catuffe

Ostaje da se vidi da li će Nadalov "naslednik", Karlitos Alkaraz uspeti u tome da ga eventualno spreči. Španac do sada nikada nije osvajao Otvoreno prvenstvo Francuske i ovo mu je za sada i najbolji rezultat. Jedinu titulu na Grend slem turnirima ima na US openu, gde je slavio prošle godine.

Ono što će mnoge iznenaditi jeste da je ovo tek drugi meč između Novaka i Karlosa, a da je prethodni dobio upravo Španac. Ruku na srce, mora se istaći da je to bilo u Madridu, gde je Alkaraz imao "domaću" atmosferu i tada je slavio u tri seta u epskom meču koji je trajao čak tri sata i 38 minuta (6:7, 7:5, 7:6).

(Telegraf.rs)

Video: Olga Danilović o ljubavi sa Janom Oblakom: Samo sam čekala...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isabela

    9. jun 2023 | 13:49

    IDEMO NOLE♥️💪🇷🇸

  • Dragan

    9. jun 2023 | 17:53

    Pa nije Novak kriv sto je Alkaraz od velike zelje za pobedom,toliko forsirao telo,da su mu popucali ligamenti u nogama.Stizao je nemoguce lopte,kao brzi gonzales.Pa ne mozes tako igrati u pet setova.Sve je to taktika.

  • Zox

    9. jun 2023 | 17:58

    Što je rekao Nole, mali mora još mnogo da vesla!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA