Vreme čitanja: oko 3 min.

Protiv njega Đoković igra za 23. Grend slem titulu: Umalo postao broj 1, Nadal mu bio uzor, a otac među Top 40

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nema sumnje da će Kasper ponovo imati veliku težnju da se dokopa najveće titule u karijeri, ali igra protiv istorije i čoveka koji je na tri seta od toga da zauvek po svim parametrima postane najbolji svih vremena

  • 14
Kasper Rud Foto: Tanjug / AP

Novaku Đokoviću ostala je još samo jedna prepreka da se rekordne 23. Grend slem titule i verovatno za večnost ostavi svoj trag u najbitnijem teniskom rekordu. Taj jedan korak će morati u nedelju da učini protiv četvrtog igrača planete Kaspera Ruda koji će dati sve od sebe da promeni sve znakove pokraj jednosmernog puta.

Rud je jedan od onih momaka na turu koji smerno radi i ide napred bez mnogo pompe. Njegov svaki uspeh nije imao tolikog odjeka koliko zaslužuje, ali posle drugog uzastopnog finala Rolan Garosa sigurno neće ostati nezapamćen.

Rođen je pre 24 godine u Oslu, predstavlja Norvešku kao i njegov otac Kristijan koji je u jednom momentu svoje karijere bio i 39. igrač sveta.

Teniska porodica u kojoj je tradicija nastavljena, pa je Rud senior sada trener junioru i zaista ga gura u pravom smeru.

Ima dve sestre, Karolin i Šarlot, u slobodno vreme igra golf, dok je kao mlađi stalno isticao da mu je Rafael Nadal teniski idol.

Do sada je osvojio 10 ATP titula, a ima nekih turnira koje je praktično privatizovao i kaparisao samo za sebe.

kasper rud Foto: Tanjug/Ap

Trofeje je dizao po dva puta u Gštadu, Ženevi i Buenos Ajresu, te u Baštadu, Kicbilu, San Dijegu i Eštorilu.

Prošla godina mu je bila umalo iz snova, jer mu je sve bilo na dlanu i u poslednjem momentu iščezlo.

Dodeljena mu je nagrada Sportsman godine od strane ATP zbog svog ponašanja na turu,  a poznata je njegova blaga narav i dobro slaganje sa svim kolegama.

Na mala vrata, u toj međusobnoj bici Novaka i Nadala, a i njihovoj bici sa Medvedevom, Zverevom, Cicipasom i Alkarazaom, totalno je prošlo bez smiranja da je Rud prošle godine igrao dva finala Grend slema i umalo postao najbolji teniser sveta.

Prvo je igrao za titulu Rolan Garosa gde zaista nije imao šanse protiv Rafaela Nadala kojem se ukazala prilika da po broju Grend slemova stane ispred Đokovića u tom momentu, dok je na US Openu morao da položi oružje pre Alkarazom kojem je to bila prva velike titula.

Upravo je taj turnir, u izostanku Đokovića, mogao da donese prvo mesto na ATP listi čak pet tenisera koji su bili u konkurenciji.

On je bio samo na pobedu od toga, pobedu protiv Alkaraza koji je uspeo da slavi u četiri seta i da samog sebe kruniše, taman ispred Ruda.

Kasper Rud Foto: Tanjug/AP

Šljakaška specijalizacija je ono što ga drži i dalje gore, sve titule su mu na toj podlozi, dva finala Rolan Garosa su tu da svedoče, ali je taj US Open dokazao da zna da se više nego dobro snalazi i na betonu.

Sada je ponovo na terenu istorije, kao i na prošlom Grend slemu u Parizu, jer sada drugi teniser ima priliku da osvoji najveći broj najvećih trofeja.

Ono što mu ne ide u prilog jeste da je odigrao u protekle tri godine četiri meča sa Novakom i niti u jednom nije uspeo da uzme ni set.

Dva su se odvijala na šljaci i dva na betonu, a ono što je indikativno jeste da su upravo oni na omiljenoj podlozi lakše prolazili za Đokovića.

Ove godine se nisu sastajali, ali prošle zato jesu dva puta, i oba u Italiji.

Prvo je u polufinalu Rima slavio Đoković sa 6:4, 6:3, a onda ga je u borbi za tron završnog Mastersa u Torinu savladao sa 7:5, 6:3.

Nema sumnje da će Kasper ponovo imati veliku težnju da se dokopa najveće titule u karijeri, ali igra protiv istorije i čoveka koji je na tri seta od toga da zauvek po svim parametrima postane najbolji svih vremena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаги

    10. jun 2023 | 10:31

    Свиђа ми се овај тенисер...скроман, такорећи неприметан, а игра веома добар тенис. За Новака ће то бити још једно искушење. Надам се титули и обарању многих рекорда у овом спорту.

  • Cobe

    10. jun 2023 | 13:42

    Brzo zaboravimo onu Australisku gamad inače biNole još prošle godine bio broj 1.Sve je uticalo i na njegovu a i našu psihu .Nole Bićeš i ostaćeš zapamćen kao prvi na Svetu i ostani u duši kakav jesi.💓💓💓Daj im srce kao što ti umeš iako oni to neznanju da cene.Mi smo mali narod velikog srca.

  • Dule

    10. jun 2023 | 12:34

    jos mu samo fali turnir sa Prnjavor opena - pa da bude svjetski br.1

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA