≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Još jedan skandalozan tekst Gardijana o Đokoviću: Možete da obrišete Kosovo s mape i ne snosite posledice

Vreme čitanja: oko 4 min.

Za početak u tekstu sa naslovom "Svi osvajački potezi Novaka Đokovića u kući koju je Rafael Nadal izgradio", autor Džonatan Liju, koji je bio izveštač "Gardijana" sa Rolan Garosa, odbija da uopšte se bavi temom najboljeg svih vremena

  • 28
Novak Đoković Foto-kolaž: Tanjug/AP, theguardian.com

Ne žele u britanskom listu "Gardijan", koji je jedan od najuticajnijih i najznačajnijih na Ostrvu, da priznaju da je Novak Đoković najbolji teniser svih vremena, pa to i nam i vam je.

Ceo svet, pogotovo onaj teniski, je brujao tokom današnjeg dana o srpskom teniseru zbog neverovatnog dostignuća posle osvajanja Rolan Garosa, stizanju do rekordne 23. Grend slem titule u karijeri, koliko nijedan teniser nikada u istoriji nije, a verovatno i nikad neće osvojiti.

I većina javnosti misli da je ovime novi-stari broj 1 na ATP listi i definitivno razrešio dileme, trileme i prekinuo polemike ko je GOAT među teniserima.

Ali tako ne misle u "Gardijanu". Najpre su mnogi danas pričali o blamantnom tekstu sa naslovom "Novakova 23. Grend slem titula je rekord - ali nemojte molim vas da ga zovete GOAT-om", i s pravom se i sablažnjavali, smejali i u neverici vrteli glavom šta je autor napisao u njemu. Osim njega na portalu ovog lista osvanuo je još jedan tekst, koji nije baš toliko anti-Đokovićki, ali se u njemu provlači dosta "prozivki" na račun Srbina.

Za početak u tekstu sa naslovom "Svi osvajački potezi Novaka Đokovića u kući koju je Rafael Nadal izgradio", autor Džonatan Liju, koji je bio izveštač "Gardijana" sa Rolan Garosa, odbija da uopšte se bavi temom najboljeg svih vremena, a kamo li da kaže da je makar kako trenutno stvari stoje Novak GOAT.

Novak Đoković, Rolan Garos, Kasper Rud Foto: Tanjug/AP

- GOAT stvar. Moramo li? Možemo li da ne govorimo ot ome? Možda jedini potpuno novi uvid koji svako može da doda u ovoj nepodnošljivoj pabovskoj debati jeste da muški tenis ima priliku da prevaziđe ovu divlje dosadnu vežbu u nabrajanju i raspravljanju o tome. Shvatamo. Imate vašeg omiljenog igrača i njega volite veoma mnogo. Ali možemo li sada da stavimo moratorijum na to makar dok Karlos Alkaraz ne osvoji bar 15 Grend slemova - navodi autor teksta i ne baveći se dalje pričom ko je najbolji teniser svih vremena.

Međutim, nakon toga, autor navodi ono za šta su često i veoma mnogo i neosnovano, zapadni mediji, optuživali Đokovića - koriščenje raznih trikova kako bi poremetio protivnika koji je u ritmu i preokrenuo meč u svoju korist.

Tako navodi da je Novak bio izgubljen tokom prvo seta protiv Ruda, sve do momenta kada je trebalo da servira za ostanak u setu pri rezultatu 6:5 za Norvežanina.

- U tom trenutku uradio je ono što često radi u ključnim trenucima: sukobio se sa sudijom Demijenom Dumusoom oko njegovog tempa pauza, na to je nastavio svoj najbolje odigrani gem u meču i narednih sat vremena poslako rastavljao (Ruda) deo po deo. Nijedan drugi sportista na svetu neće svojevoljno da sebe dovede u stanje razarajućeg besa. Šta god da je potrebno - sporna odluka linijskog sudije, publika, povreda koja postoji samo u njegovoj glavi - Đoković se pretvara u svog napaljenog berzerkera (ludog borca iz nordijske mitologije) kao da pritisne prekidač. Tempo se povećava. Počne da stenje glasnije. Te neverovatne joga-noge se šire i smanjuju teren pred vašim očima. I koliko je korisno da se ovi nastupi besa poklope sa ključnim trenucima - napisao je Liju.

Novak Đoković, Rolan Garos, Kasper Rud Foto: Tanjug/AP

Potom se dotakao i Đokovićevih navijača.

- Đoković je izbacio svoju kutiju trikova: as na drugi servis, neverovatno spasilački viner, ceo gem balona iz forhenda samo da bi otišao u toalet. U VIP loži, Kilijan Mbape je dokono "skrolovao" po telefonu, meksički talasi su išli okolo, Srbi su bivali glasniji. Uvek možete primetiti Đokovićeve navijače na Grend slemovima. Definitivno postoji tip njih na ovim događajima. Plavokosi muškarci dosadnog izgleda u dizajnerskim naočarima za sunce. Mršave žene koje iz nekog razliga odbijaju da koriste rukave sakoa. Bučne "Tim Nole" ekipe se u odnosu na ekipu kod koje se čuje zveckanja čaša šampanjca i lako nestečenog bogatstva, razlikuju kao hlebni štapići u martiniju - napisao je autor.

Ono što najviše u ovom tekstu udara na Novaka Đokovića navodi se u samom zaključku, gde se aludira na Novakovu poruku sa početka turnira kada je na kameri napisao "Kosovo je srce Srbije".

- Ovo je Đokovićev svet sada. Možete da vičete šta god želite pre poena i svi ćete biti ućutkani od strane ljudi oko vas. Možete suštinski da se zalažete za brisanje Kosova sa mape i da ne snosite posledice. Na internetu i u hodnicima moći, doktrina samoaktuelizacije - ideja da svet postoji samo da bi ispunio vašu izabranu sudbinu - više nije sociopatska nego uobičajena. Nije čudo da se Đoković smejao u svojoj stolici. On više nije buntovnik koji upada na tuđi posed, već čovek koji poseduje i dela i ključeve - zaključuje autor u svom tekstu.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako je Novak "uleteo" među porodicu i prijatelje nakon osvojenog Rolan Garosa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    12. jun 2023 | 23:22

    Šta drugo očekivati od incestoidnih satanista koji su kroz celu istoriju ubijali, pljačkali, vršili genocide, pravili veštačke revolucije u tudjim zemljama i kojima je gen zločinački poremećen vekovnim incestom.

  • Aca

    12. jun 2023 | 23:33

    Krivo im opasno. I ako, treba da pate. Da je njihov u nebesa bi ga dizali. Plačite i pljujte, ne možete ništa drugo.

  • Carica Sveta

    12. jun 2023 | 23:21

    Gardijan je botovsko liberalno fašisoidni tabloid. Držite se tekstova o klimatskim promenama. I svakako vi ne određujete ko je najbolji teniser svih vremena, to pokazuju podaci ATP a, a oni su svakako stručniji. I ako ovaj britanski tabloid smatra da Rezolucija SB UN br 1244 nije u skladu sa njihovim svetonazorom, neka se bave Kosmosom. Jer na planeti Zemlji postoji organizacija koja se zove UN, koja ima svoju Povelju koju nije izmislio Novak Đoković. A neće je uništiti jedan tabloid sa svojim botovskim tekstovima. Možda ako utvrde da je Zemlja ravna ploča. Vidim da se kreću u tom intelektulnom krugu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA