≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pet misterija pred Rolan Garos: Šta se dešava sa Novakom, Rafom, Alkarazom, Sinerom i ko su favoriti iz senke?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Utisak je da će Otvoreno prvenstvo Francuske biti nikad neizvesnije

  • 1
Teniseri Foto-kolaž: Tanjug/AP, Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Novak Đoković trenutno ima jednu od najslabijih sezona od kako je počeo da igra tenis, pa su mnogi njegovi fanovi zabrinuti pred Rolan Garos, na kojem brani titulu.

Od kako ga njegovi fanovi prate, od najranijih dana njegove karijere, a posebno od momenta kada je počeo da predstavlja ozbiljnu silu na ATP listi još od 2007. godine, mnogi ne pamte da ovako dugo nije imao titulu ili igrao samu završnicu nekog turnira.

Nole je od ispadanja na Australijan openu od Sinere odigrao turnire u Indijan Velsu, Monte Karlu i Rimu, gde je doživljavao šokantna ispadanja od relativnih anonimusa u Indijan Velsu - Luke Nardija i Alehandra Tabila u Rimu, dok ga je u Monte Karlu savladao Kasper Rud u četvrtfinalu.

Za Novakove standarde ovo su poprilično skromni i ispodprosečni rezultati.

Novaku je ove sezone glavni cilj osvajanje Olimpijskih igara, koje se igraju upravo u Parizu na terenima Rolan Garosa. Ali, najviši su mu ciljevi i na ostala tri Grend slema, Rolan Garosu, Vimbldonu i US Openu.

Novak Đoković Foto: Filippo MONTEFORTE / AFP / Profimedia

Na Rolan Garosu Novak brani i titulu koju je osvojio prošle godine, pa ujedno brani i prvo mesto, jer sve sem odbrane titule značiće najverovatnije da će izgubiti prvo mesto.

Novakova forma je mnoge iznenadila, a naročito neočekivani porazi od relativnih anonimusa Nardija i Tabila.

Ipak, kada je u pitanju Grend slem, tu je Novak potpuno drugačiji i dobiti ga u pet setova je za mnoge kao penjanje na Mont Everest.

Zbog toga i kladionce Novaka svrstavaju u red glavnih favorita, iako po formi to možda trenutno i nije pokazao da zaslužuje. Ali, kako kaže čuvena izreka, "nikad ne potcenjuj srce šampiona".

Novak je prva velika misterija pred Rolan Garos, a ima ih još nekoliko.

Šta može Nadal na oproštaju?

Rafael Nadal Foto: Andrea Rosito / imago sportfotodienst / Profimedia

Pre svega, šta može Rafael Nadal, kojem će ovo biti poslednji Rolan Garos u karijeri, a možda i oproštaj od tenisa, iako je plan da to bude na Olimpijskim igrama.

Nadal se vratio posle duge pauze zbog povrede i operacije, ali godinu dana kasnije, posledice se i dalje vide, što je bilo evidentno na turnirima u Barseloni, Madridu i Rimu. Odigrao je osam mečeva, dobio pet i izgubio tri. Poraze je upisao protiv De Minora, Lehečke i Hurkača, koji nisu naivni igrači, ali su u prošlosti za Rafu na šljaci bili lagan zalogaj, a sada nepremostiva prepreka.

Nema sumnje da će na Rolan Garosu Nadal biti još motivisaniji, ima nešto što ga na tom kompleksu čini dodatno jačim, kao da je šljaka njegov "kriptonit", gde dobije supermoći, pa trči brže i jače udara.

Ali, očigledno je da je došlo do zamora materijala i verovatno ćemo u Parizu gledati njegovu "labudovu pesmu". Pitanje je samo koliko će uspeti prepreka da pređe, jer Nadal može da bude mina i svima i svi će želeti da ga izbegnu. Ali, teško je očekivati da bi mogao da osvoji i 15. titulu u ovakvom stanju, ali će svaki njegov meč biti posebno ispraćen, jer je potencijalno i njegov poslednji na Rolan Garosu, a samim tim i istorijski.

Misterije oko povrede Alkaraza i Sinera

Karlos Alkaraz Foto: Tanjug/AP

Dva mlada tenisera koji su glavni naslednici Đokovića, Nadala i Federera, koji su ove sezone i najviše pokazali, Janik Siner i Karlos Alkaraz, imaju problem sa povredom i zbog toga je veliki znak pitanja ispred njhovih imena pred Pariz.

Siner definitivno ove sezone najbolji teniser, ali je doživeo povredu zbog koje se povukao iz Madrida usred turnira u završnoj fazi, potom nije ni igrao Rim, a sada stižu i alarmantne informacije da ga možda nećemo gledati ni u Parizu, jer lekarski izveštaj iz Italije nije najbolji.

Alkaraz takođe muči muku sa povredom, zbog koje nije igrao u Rimu, a istakao je da je imao problema i tokom Madrida, gde je ispao u četvrtfinalu od Andreja Rubljova.

Po onome što pišu svetski mediji, očekivano je da Alkaraz bude spreman, dok je nastup Sinera neizvestan.

Siner je i inače u prošlosti beležio slabije rezultate na Rolan Garosu, pa možda ne bi bilo iznenađenje da "žrtvuje" ovaj Grend slem, kako bi se potpuno oporavio za Vimbldon, gde mu podloga savršeno odgovara i kako ne bi rizikovao potencijalno pogoršanje povrede pred zgusnut raspored kada su i Olimpijske igre u pitanju.

Ko može da bude iznenađenje iz senke?

Stefanos Cicipas Foto: Valery HACHE / AFP / Profimedia

Rolan Garos posebno inspiriše dvojicu tenisera koji još nemaju Grend slem titule, ali imaju finala. U pitanju su Kasper Rud i Stefanos Cicipas. Obojica su izgubili ta finala, jednom od Nadala i jednom od Đokovića.

Obojica su na šljaci posebno opasni, a Cicipas deluje odlično u Rimu i izgleda kao da je potpuno tempirao formu pred Rolan Garos.

Od raskida sa Paulom Badosom, deluje potpuno fokusirano na tenis i to se odražava i na njegove rezultate.

Cicipas je trenutno i četvrti favorit zbog toga, dok je Rud u rangu sa Nadalom i tu se ujedno i završava krug potencijalnih glavnih favorita.

Od nekih igrača koji bi mogli još da budu iznenađenje tu su i Aleksander Zverev, Andrej Rubljov, Holger Rune i Danil Medvedev.

Kvote i favoriti za osvajanje titule na Rolan Garosu

Karlos Alkaraz - 3,2

Novak Đoković - 4

Janik Siner - 5

Stefanos Cicipas - 11

Rafael Nadal - 12

Kasper Rud - 12

Aleksander Zverev - 12

Holger Rune - 16

Danil Medvedev - 22

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte momenat kada Novaka Đokovića pogađa flaša u glavu! Sa bolnom grimasom je pao...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA