≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Boris Beker ekskluzivno za Telegraf o Novakovim šansama na Rolan Garosu, o Rafi i Alkarazu, dolasku Hamada...

Vreme čitanja: oko 5 min.

Nemac smatra da je došlo novo vreme u tenisu i da vreme nikoga ne čeka

  • 0
Boris Beker Foto: Andrea Rosito / imago sportfotodienst , Ricardo Rubio / Zuma Press / Profimedia, Tanjug / AP

Grend slem šampion i bivši trener Novaka Đokovića, Boris Beker, biće apsolutno involviran u dešavanja na predstojećem Rolan Garosu. U saradnji sa Eurosportom će davati svoj sud i savete tokom trajanja velike smotre u Parizu. Veoma dobro pripremljen za ono što nas čeka na legendarnoj šljaci, nemački ekspert belog sporta je za Telegraf razložio mnoga pitanja i rešio nedaumice o kojima se priča ove godine.

Pre svega, Beker je prokomentarisao raskid saradnje Novaka i Gorana Ivaniševića, te dolazak Nenada Zimonjića u tim najboljeg svih vremena.

- Veoma sam bio iznenađen kada sam video da su raskinuli saradnju Goran i Novak. Tajming je bio iznenađujući. Pretežno se takvi razilasci dešavaju u novembru ili decemebru, na kraju godine, ali mart je bio prilično iznenađujuć momenat za to. Osvojili su zajedno 12 Grend slemova, a iznenađujuće mi je da i nije uzeo neko veliko ime za trenera. Čak i Novak treba mudrost od nekoga u bitnim momentima. Ne znam detalje, ali Zimonjić je moj prijatelj i dosta zna. Novak je navikao na rad sa mnom ili Goranom, ljudima koji su u singlu osvojili Grend slem, pa je ovo sada malo drugačiji pristup. Želim mu sve najbolje, ali je svakako novi trenutak u njegovoj karijeri.

Oba rekorda su u rukama Đokovića... Da li je vama bitnije biti prvi na svetu ili osvojiti Grend slem?

- Veoma je emocionalno kada idete ka broju jedan. To je Mont Everst tenisa. Potrebno vam je mnogo više od jednog ili dva turnira, biti prvi je po mom mišljenju mnogo veći učinak nego da osvojite Australijan Open ili neki Grend slem. To je nešto najviše što možete da uspete u ovom svetu tenisu.

Hamad Međedović je izašao na veliku scenu i privukao pažnju teniske publike, koji je njegov domet?

- Mlada snaga, dokazuje se veoma brzo. Osvojio je NextGen turnir, a kada vidite ko su sve bili osvajači tog takmičenja, shvatite da su svi bili super zvezde u karijeri. Ima talenat, Novak ga podržava, ali je staza veoma duga. Ne osvajate Grend slem preko noći, mora da bude strpljiv, mora da se razvija, ali nema nedaumica da je ogroman talenat.

Novak je osvojio sve što se moglo osvojiti, drži sve bitne rekorde... Gde nalazi motivaciju?

Boris Beker, Novak Đoković Foto: MN Press

- To je ono najveće pitanje, šta ga drži u tome? Osvaja Grend slemove, osvoja završni Masters, ali se čini da ga je uzdrmalo to što nije osvojio Dejvis kup sa Srbijom, a da mu je oduzelo dosta "eliksira moći". Nije ove godine isti. Nije doživeo vrhunac, muči se, sigurno mu je bilo iznenađujuće što je izgubio u polufinalu AO.

Ko je glavni favorit na Rolan Garosu?

- Pre dve godine bih rekao Nadal, a prošle godine bih sigurno rekao Đoković, ali sada... Ne vidim jednog igrača. Sada vidim više favorita. Monte Karlo je osvojio Cicipas, Madrid je osvojio Rubljov, a Rim je osvojio Zverev. Stao bih na stranu, ipak, onoga ko brani titulu. Zavisi i od žreba. Sve koje sam naveo, ako dođu do druge nedelje, mogu da osvoje.

Rafael Nadal je i dalje na terenu, dolazi praktično u svoju kuću, kakve su njegove šanse u Parizu?

- Da ste mi 16 godina ranije rekli da će jedan čovek sa Majorke da osvoji 14 puta Rolan Garos, rekao bih vam da ne znate ništa o tenisu. Rafa je to uradio. On na Šatrijeu uđe na vrata i nešto se desi i njemu i protivnicima. Igrao za godinu i po dana samo tri turnira, nije to bilo baš sjajno, pitanje da li je spreman da igra. Da je verovao da ne može, ne bi ni igrao na RG. Ali, tamo postane jači, a mnogi igrači igraju protiv imena, a ne protiv tenisera. Kada ga najave, vi postanete manji, a Rafa postane veći. Niko ne želi da igra protiv Rafe na Šatrijeu. Niko.

Da li je Novaku dodatna motivacija to što će Nadal biti na Rolan Garosu?

- Nadal nije igrao, a Novak je osvojio tri od četiri Grend slema u prošloj godini. Motivišu ga Grend slemovi. Na Rolan Garosu ćete videti najboljeg Novaka. Sigurno da ga i Rafino prisustvo motiviše. Igrali su mnogo puta međusobno. Rafa ima 22, a Đoković 24 Grend slema, ali je jasno da ga baš te titule motivišu.

Rafael Nadal, Novak Đoković Foto: Shaun Brooks / Actionplus / Profimedia

Rafa, Nole i Rodžer su skoro 20 godina kontrolisali tenis, a Novak ga i dalje kontroliše?

- Da, to je tačno. Vreme toga je bilo magično, imali smo tri grupe fanova. Sada imamo samo Rafu i Novaka. Ali, vreme je takvo. Kada sam ja došao, Lendl, Mekinro i Konors su držali eru, svakih 15 godina imate novu eru dominacije. Nova bi trebalo da bude predvođena Sinerom i Alkarazom. To je promena garde. Imamo Novaka i Rafu još uvek tu, moramo da uživamo dok god su na terenu.

Čitava situacija sa povredom Janika Sinera je u magli... Da li će biti spreman za Rolan Garos?

- Šta znamo sada? Znam da je išao u Torino da se proveri, ne znam ni koji je kuk, ništa ne znamo pouzdano. Sve u svemu, dobra je vest da može da igra. Igrao je dobro do sada, video sam ga u Monte Karlo. Nije mu šljaka draga podloga, čini mi se. Tu nije osvojio veliki turnir. Prošle godine je izgubio od Altmajera, ali je dobro da uopšte može da igra. Mora da bude sto posto spreman za šljaci, nema prečica. Pametan je, ima pametne ljude u timu. Ne bi igrao da ne može. Igrači nikada neće da otkriju pravu prirodu povrede.

Često se mlađi povređuju. Alkaraz je imao 12 povreda za godinu i po dana, evo sada i situacija sa Sinerom?

- Imao sam i ja 17-18 godina, ali moja generacija nije imala toliko povreda, a igrali smo mnogo mečeva. Zašto se ti mladi igrači povređuju, to je pitanje. Imao sam po 80 mečeva, Vilander, Agasi, Sampras, igrali smo mnogo mečeva... Nešto se dešava. Nešto je bitno promenjeno. Svaki turnir ima različite loptice, može da utiće na vaše ruke, kičmu, ali treba diskutovati o tome. Ali, mladi igrači moraju da igraju više previše je povreda i mora da postoji odgovor na to goruće pitanje - zaključio je Beker.

Glavni žreb Rolan Garosa počinje u nedelju, pa ćemo videti ko će se okititi vrednim trofejom u Parizu, a sve prenose možete da gledate uživo na Eurosportu.

(Telegraf.rs)

Video: Ivana Španović: Nole i ja smo se dogovorili da u Parizu uzmemo to zlato

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA