Vreme čitanja: oko 4 min.

Analiza Đokovićevog žreba na Rolan Garosu: Nadala vidi, a na Nadala ne misli, ima tu većih mina do finala!

Vreme čitanja: oko 4 min.

Novak mora da obavlja zadatak po zadatak, pa ako bude nekih pisanja i brisanja, neka to bude u nekim drugim rukavcima žreba, ne i u njegovom

  • 2
Novak Đoković, Rolan Garos, Kasper Rud Foto: Tanjug/AP

Po objavi žreba za Rolan Garos, onaj Novak Đoković od prošle godine bi već u svačijoj glavi bio u finalu ili već sa titulom u rukama. Ipak, desile su se neke manje turbulencije, opreznost mora biti prisutna, iako se sa analitičke strane može reći da je na projekcijama kostura vrlo dobro prošao u Parizu.

Prvi protivnik mu je Pjer-Igo Erber, Francuz koji je godinama već na turu, ali nikada nije prikazao ono što od njega nacija očekuje. Sada, sa specijalnom pozivnicom, sigurno očajava što mora baš protiv branioca titule da igra.

Preko 10 godina se desio jedini sudar Novaka i Erbera, a tada je Srbin uložio nešto više snage da slavi. Pošteno, ukoliko Srbin bude u elementu, i pored domaće publike će ovaj meč ići u neminovnom smeru.

Drugo kolo će mu na megdan izaći Roberto Karbaljes Baena ili Konstan Lestijen. Ni tu, da budemo iskreni, ne bi trebalo da bude problema. Nezavisno od protivnika koji bi izašao preko puta mreže.

Već u trećem kolu bi mogla da bude izazovna gaža, ali je u magli ishod u tom rukavcu. Gael Monfis, Sejbot Vild, Danijel Galan ili Lorenco Museti. Po statusu i svetskim bukmejkerima, upravo poslednje navedeni Italijan je favorit da preskoči dve stepenice i eventualno dođe do Novaka.

Lorenco Museti Foto: Valery HACHE / AFP / Profimedia

Museti je jednom i slavio protivnik Đokovića, i to prošle godine u Monte Karlu. Neće imati onaj iskonski strah koji mnogi imaju kada moraju da se suoče sa najboljim svih vremena, ali sigurno da mu nije ni svejedno. Svakako, mnogo posla ima do tada, ali projektovana priča bi mogla da bude zanimljiva.

U osmini finala bi srpski teniser mogao na Tomija Pola ili Fransiska Serundola. Jedan nešto brži i manje zaljubljen u šljaku, a drugi nešto viši i bolji na datoj podlozi. Nema dvojbe da je to već prvo ime koje bi moglo da se nešto reprezentativnije suprotstavi Novaku.

Pol je u Rimu imao priliku da dogura do finala, ali je posustao protiv NIkolasa Đarija i bacio sve u vodu. Ima svoja oružja, ali su ona prilično limitirana kada dođe do nešto žešće borbe. Sa druge strane, Serundolo je neprediv, ali spreman da ostane do poslednjeg daha u meču, pa i da je već pred porazom. Ne odustaje, tako da će posao morati da se motri do poslednjih sekundi.

U četvrtfinalu bi Novaka mogao da sačeka prošlogodišnji rival iz finala, Kasper Rud. Dokazao se Norvežanin, dva puta u nizu bio u borbi za trofej Rolan Garosa, ali će i on morati da se naradi da ponovi takav uspeh.

Novak Đoković, Rolan Garos, Kasper Rud Foto: Tanjug/AP

Uzimajući u obzir da će Đokovićeva mašina uveliko da bude zagrejana u toj fazi takmičenja, nema razloga da se pomisli o nekim neprilikama. Ima pozitivno sećanje na prošlu sezonu, baš mu se Rud i povinovao, ali će veliki rad biti uslov za uspešnu priču.

Ako bi rekli da je Rafael Nadal potencijalni protivnik u polufinalu, prvo bi trebalo da se desi nešto što mnogi ne smatraju da može u ovakvim momentima da se dogodi. Španac jeste ikona Rolan Garosa, višestruki osvajač, ali već u prvom kolu igra protiv naoštrenog Aleksandra Zvereva koji ima iza sebe sjajnu sezonu.

Pre nekoliko dana se krunisao na Mastersu u Rimu, već duži period igra sjajno na šljaci, a povreda koju je zaradio 2022. godine je daleko iza njega. Mora se priznati da je upravo Zverev taj na kojeg bi se mnogi kladili da će doći do polufinala, ali u tom delu su još Danil Medvedev, Holger Rune i Karen Hačanov. Dosta jak deo kostura koji će doneti mnogo uzbuđenja.

Aleksander Saša Zverev Foto: Tanjug/AP

Trenutno se razmatraju šanse Janika Sinera i Karlosa Alkaraza. Obojica izlaze iz povrede, obojica su spremni da ipak pokušaju da naprave uspeh koji se u Italiji i Španiji očekuje. Zavisno od predstave u prvom kolu, biće mnogo jasnija slika u kakvom su stanju, pa će se njihove prilike već procenjivati naredne sedmice.

Oni su, na papiru, glavni kandidati da sa Novakom igraju za titulu Rolan Garosa. Naravno, sve su projekcije i koraka je dosta do trofeja. Pitanje je da li će sva pomenuta imena da opravdaju uloge favorita.

Do tada, Novak mora da obavlja zadatak po zadatak, pa ako bude nekih pisanja i brisanja, neka to bude u nekim drugim rukavcima žreba, ne i u njegovom.

Sada je u Ženevi, igra u Ženevi, a misli o Parizu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA