≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Novak Đoković nema velika očekivanja na Rolan Garosu: "Govoriti o tome je malo sramota, možda zvuči arogantno"

Vreme čitanja: oko 5 min.

Srpski teniser obratiće se prisutnim medijima na licu mesta

  • 2
Novak Đoković Foto: Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

Najbolji srpski i svetski teniser, Novak Đoković već drugi dan se nalazi u Parizu, gde će u utorak odigrati svoj prvi meč na Rolan Garosu protiv domaćeg igrača, Pjera Ig-Erbera.

On je već tokom jučerašnjeg dana trenirao sa Hamadom Međedovićem, dok je danas njegov sparing partner bio Flavio Koboli, inače prvi rival upravo Hamada.

Posle treninga, Đoković je ostao sa navijačima punih 10 minuta, koji su mu skandirali "Nole, Nole", a gotovo sve je uspeo da ispoštuje za potpis ili fotografiju na Terenu br. 4.

Za početak, pričao je o nastupima na turnirima koji su prethodili Parizu.

- Ne bih ih zvao rupama, nego preprekama. Hoću da budem bolji nego prošle nedelje. Iz toga želim da izađem kao bolji, tako će biti dok igram profesionalni tenis, dok se borim na najvećem nivou, znam šta su moji kvaliteti, ako se dobro osećam fizički i mentalno, nekad vam treba malo i sreće kada igrate protiv najboljih, tako se osvajaju Grend slemovi. To sam iskusio 24 puta do sada. Znam šta treba da uradim na Grend slemovima, to je jedna potpuno druga stvar u odnosu na ostale turnire - rekao je Novak.

Problemi su bili tu od početka godine?

- Otpornost je uvek važna. Uvek su izazovi drugačiji, kao profesionalan igrač morate da budete prilagodljiviji porazima nego pobedama. Kada imate godine kada pobeđujete više od 50%, imate sreće. Češće je da gubite više nego da pobeđujete. U većini turnirima morate da se suočavate sa povredama, nisam srećom imao mnogo problema sa povredama sem 2016. i 2017. godine, a 2018. godine sam imao operaciju ramena zbog koje sam morao da adaptiram servis, pa sam pao u renkingu i morao da se vraćam i krenem od početka. Imao sam situacije u karijeri gde sam morao da nađem “svež” početak. Uspevao sam nekada to da rešim, da nađem pravu igru i pravi “majndset”. Imam iskustva igranja na turu, imao sam i uspone i padove, tako da ću to da koristim na pozitivan način za ostatak sezone. Uvek ciljam da igram dobar tenis, većinu karijere sam to uspevao. Na šljaci sam uvek igrao dobro, pre svega na Rolan Garosu. Ne utiče na mene to što sam imao pet slabijih meseci. Pokušavam da izgradim formu, da na taj način napredujem.

- Dolazim sa malim očekivanjima i velikim nadama - započeo je Nole konferenciju ovom rečenicom, a vrlo brzo je stiglo pitanje jedne novinarke: Šta to znači, koliko malo?

- Govoriti o tome je malo sramota u neku ruku. Znate da je sve ispod titule za mene nedovoljno. Možda će zvučati arogantno, ali iza mene je velika karijera. Pokušavam da ispišem istoriju, a Pariz je mesto gde se ona piše. Moja nadanja su uvek takva, ali moram da spustim očekivanja, da ne razmišljam previše unapred, nego da idem dan po dan. Sa time sam imao problema, da nađem konstantnost, to mi treba da bih imao šansu da odem do kraja.

Komentarisao je i nedavna dešavanja...

- Mnogo toga se dešavalo, neću u to da ulazim, da otvaram Pandorinu kutiju. Hoću da se fokusiram, sve što se desilo se desilo. Ne mogu na to da utičem, ali mogu da se suočim sa nekim stvarima i da kažem da neke stvari nisu u skladu sa mojim najvišim performansama.

Ciljevi su potpuno jasni, kao i uvek cilj je samo jedan.

- Ciljevi su uvek isti. Turniri uoči Pariza su bili u svrsi pripreme za Rolan Garos i Olimpijadu koja će se igrati. Što se očekivanja tiče, rekao sam na engleskom da moram da spustim očekivanja, predviđanja, jer većina nas razmišlja unapred. Usresređujem se na ono što je narednog dana, nivo igre još nije na zadovoljavajućem nivou na kojem sam ja prepoznatljiv i koji bi me doveo do trofeja. Znam da nisam daleko, da mogu da odigram jedan meč briljantno, trudiću se da održim osećaj na turniru i van njega, da izgradim tvrđavu koja bi mi donela uspeh.

Govorio je i o motivaciji na turnirima...

- Varira dosta, nije konstantno. Jedne nedelje je ovako, a druge onako. U celom tom procesu pokušavam da navigiram, da održim kontakt sa posvećenim pristupom tenisu. Kada je u pitanju i dalje takmičenje i pretendovanje na trofeje, moje je da uradim što je do mene, od kondicije, tenisa, psihologije i ostalih stvari, da održim neki neophodni nivo posvećenosti radu da pretendujem titulama na Grend slemovima. Kada su oni u pitanju, mislim da ima i dalje motivacije na pretek, kada su drugi turniri u pitanju, to je možda smanjeno, ali Grend slemovi i Olimpijada, to mi dalje dodatnu volju. To je meni i dovoljno. U ovoj fazi karijere, to je nešto zbog čega se bavim profesionalnim tenisom, da li bio prvi još nedelju, pet do kraja karijere, to me ne interesuje. Sa tim sam uradio dobar posao, sada gledam ka turnirima gde mogu da pobeđujem i istovremeno se trudim da uživam, što nije uvek moguće, kad nemam najmilije sa sobom. To je neka nova faza u mentalnom smislu koju moram da obradim.

Šta treba da uradi Novak da bi krenulo sve u pozitivnom smeru?

- Da li sam spreman za sve? Da nisam, ne bih bio ovde, to se podrazumeva. Ne dolazim na Grend slem, ako znam da nešto ne mogu. Ako se misli da ne mogu da ga osvojim, ne bih došao. Ako to nekada osetim, verovatnoću se oprostiti tog momenta od tenisa. Dok mogu da pobedim najbolje igrače, na nekim turnirima više, na nekima manje, ja sam i dalje prvi, to sigurno nešto znači.

- Ne može čovek da predvidi, jako dugo traje Grend slem, dve i po nedelje, treba koncentracije, strpljenja, i kada ne igraš, radiš sve da bi se oporavio, oseća se konstantna tenzija, jednostavno je tako. I u tom kontekstu prelomna tačka može da bude prvi meč, možda i poslednji.

(Telegraf.rs)

Video: Ivana Španović: Nole i ja smo se dogovorili da u Parizu uzmemo to zlato

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata Leki

    26. maj 2024 | 16:52

    Bata Nole da zaokruzimmo na 25,pa cemo posle videti 🛐☦️

  • Beogradjanka

    26. maj 2024 | 20:16

    Osvoji Rolan Garos Novače!!!! Idemoooo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA