≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Rafael Nadal poslednji put zaplesao na Rolan Garosu: Zverev ga izbacio u prvom kolu i tako zaključio priču

Vreme čitanja: oko 6 min.

Iako je rekao da još uvek ne zna da li će se vratiti, najava kraja karijere se čini kao bliža stvar

  • 14
Rafael Nadal Foto: Tanjug / AP

Španski teniser Rafael Nadal verovatno je po poslednji put je zaplesao na Rolan Garosu u svojoj karijeri, pošto je u prvom kolu ovogodišnjeg turnira poražen od Aleksandra Zvereva sa 3-0, po setovima 6:3, 7:6, 6:3.

Priča koja je trajala više od 20 godina je zaključena nakon tri sata i šest minuta, a Španac je zaista bio vrlo dobar od početka do kraja, međutim to nije bilo dovoljno protiv ovakvog Nemca. Mnogo je bilo i propuštenih šansi od strane šampiona ovog takmičenja u 14 navrata, pa rezultat i nije mogao biti bolji.

Meč je započet vrlo loše po Rafu, pošto je od početka jurio brejk minusa. Sa nulom je Zverev došao do istog i tokom prvog perioda meča bio i više nego siguran. Doduše, kao i tokom narednih perioda okršaja, Nadal je propuštao šanse i nije uspevao da dođe do izjednačenja, što je posebno bilo vidno u četvrtom gemu, da bi u u devetom rival došao i do sigurnih 6:3.

Drugi period meča bio je poprilično drugačiji, pošto je Španac diktirao tempo i imao brejka viška od rezultata 4:2. Kada je trebalo rešiti ovaj period meča usledio je ključan pad, pa je opet sa nulom Zverev bio taj koji je sebi doneo poravnanje i psihološku prednost.

U tajbrejku drugog seta Rafa je konstantno bio u minusu, uspevao je da se vrati u dve situacije, ali je Saša drugom iskorišćenom set loptom poveo sa 2-0.

Ponovo je Nadal u trećem setu sebi dozvolio da poleti i padne, što se na kraju ispostavilo i kobnim. Od početnih 2:0, do izjednačenja na 2:2, pa do gema koji mu je bio poslednji osvojen meču za 3:2. Na kraju je prepustio brejk u sedmom gemu, potom i u poslednjem devetom i ruku je morao da pruži boljem.

Zvereva u drugom kolu očekuje bolji iz duela Davida Gofana i Đovanija Empeši-Perikara.

Nadal - Zverev 0:3 (3:6, 6:7, 3:6)

Tok uživo:

6:3: To je to, Nemac je završio bajku Rafaela Nadala.

5:3: Neverovatno je koliki broj šansi je Rafa u stanju da propusti. Opet dve vezane i opet Nemac vezuje poene kojima osigurava razliku.

4:3: I brejk za Zvereva je visio o koncu, sada se i dogodio... Nemac je pred pobedom!

3:3: Odradio je Zverev lakši deo posla.

3:2: Može Nadal da odahne malo konačno, iako je bio pod rafalnom paljbom u ovom gemu. Četiri prilike nije realizovao Zverev za poptuni preokret, videli smo pregršt sjajnih udaraca i poena i iz ugla zanimljivosti ovog duela dobro je što je on otišao u ruke Španca.

2:2: Igraju se jako tesni gemovi u trećem setu, Zverev ne može ni na momenat da odahne jer je sa druge strane "kralj šljake". Brejk priliku rivala je spasio i poravnao.

2:1: Lako je došao do brejka Rafa, ali ga je isto tako i izgubio. Nemac se vraća u život i nastavlja svoj put ka pobedi.

2:0: Ide brejk! Na ovom meču igrači poprilično vole da dođu do 0:40, ali je Nadal to umalo i ispustio. Treća je ovoga puta bila i sreća za 2:0!

1:0: Ne da se Nadal ipak, i opet pokazuje zube nakon teških momenata kroz koje je prošao u tajbrejku. Dve brejk lopte je spasio na početku trećeg seta i potom poveo.

II SET

6:7: Ubrzo je do dve set lopte došao Nemac, a drugu i koristi za 7:5!

3:3 na prvoj promeni strana u tajbrejku. Vezao je potom još dva poena i poveo sa 5:3, ali je Rafa odgovorio vraćenim mini-brejkom! Sjajan viner!

6:6: Oporavio se Nadal i otišao u tajbrejk!

5:6: Kako se stvari brzo okreću! Mada tako nije moralo biti da je Rafa iskoristio jednu od dve brejk lopte! Ovako je Zverev naterao Španca servira za ostanak u drugom setu.

5:5: Fantastičan gem Saše Zvereva! Drugi brejk na meču koji pravi sa nulom. Španac nije imao nikakve šanse, iako je do ovog trenutka izgledao bolje na terenu.

5:4: Obrnuta situacija u odnosu na prethodni gem, razrešena identično. Zverev u narednom mora doći do brejka.

5:3: Zabrinuo je Nadal svoje navijače na 15:30, ali razloga za brigu nije bilo. Dobro udara lopticu u ovim trenucima i to mu uliva samopouzdanje.

4:3: Gledaćemo evidentno obrnut tok drugog seta u odnosu na prvi, makar za sada. Ne dozvoljava Nemac sebi da ode u preveliki minus, pa je samim tim i sa nekoliko sigurnih udaraca rešio ovaj gem.

4:2: Oduzet servis je i potvrđen! Ovo je Nadal kakvog znamo. Zverev je probao da smiri publiku nakon drugog poena za 15:15, međutim u tome nije uspeo.

3:2: Prvi put od početka meča Rafa vodi u setu! I to nakon sjajnog brejka. Publika je očekivano na njegovoj strani i dala mu je vetar u leđa da odradi sjajan posao na brjek šansi. Konačno ima na čemu da gradi optimziam.

2:2: Spasio je Nadal jednu brejk priliku, dočekao potom i svoju šansu na đusu i burno proslavio poen kojim je došao do poravnanja.

1:2: Novo vođstvo za Nemca, poprilično lako.

1:1: Istom merom je uzvratio i Nadal, nije dozvolio da mu se dogodi ista greška kao na početku meča.

0:1: Zverev sa nulom započinje i drugi set, ovog puta na svom servisu.

I SET

3:6: Najduži gem od početka meča doneo nam je četiri izjednačenja, tri brejk i set lopte i na kraju rasplet kakvom se publika većinski nije javljala!

3:5: Ništa od novog napada na brejk, samo drugi poen je pripao Nadalu, koji će servirati za ostanak

3:4: Drži se Rafa, tu je sve vreme negde, ali će morati ubrzo da napadne jače servis protivnika. Sada je sa lakoćom uspeo da dođe do gem uz jedan prepušten poen.

2:4: Istom merom uzvraća četvrti teniser na planeti. Nikavu šansu nije ni dobio najtrofejniji na Rolan Garosu.

2:3: Gem sa nulom za Nadala! Ovako je igrao u onim najboljim danima, Zverev mora biti oprezan.

1:3: Dve brejk šanse nije realizovao Španac. Izbacio je najpre jednu lopticu u aut, zatim je protivnik podigao nivo igre i odbio njegov nalet za sigurnu razliku.

1:2: Povuci, potegni i na kraju gem za Nadala, jako važan. Zverev ovog puta nije realizovao 15:30, izgubio je tri poena u nizu.

0:2: Bilo je naznaka da bi mogao Rafa do brejk lopti, došao je do 0:30, međutim rival mu to nije dozvolio i sa nekoliko sigurnih poena je potvrdio prednost. Četvrti poen u gemu je prevagnuo na njegovu stranu.

0:1: Brejk sa nulom na samom početku meča za Zvereva! Nadal ne izgleda dobro... Nekoliko grešaka uz duplu servis, moraće bolje.

Pre meča:

Osam mečeva je odigrao Rafa po povratku na teren, i u njima upisao tri poraza. Druga kola u Barseloni i Rimu, kao i solidna osmina finala u Madridu bili su njegovi dometi, međutim vidi se da ga telo ne sluša kao nekada.

Protiv sjajnog Zvereva će morati daleko bolje da odigra, posebno jer je Nemac titulom u Rimu dokazao koliko može i na četvrtom mestu ATP liste pretekao Danila Medvedeva.

Biće ovo jedanaesti dvoboj dva igrača, a do sada je Nadal slavio u sedam. Jednom su igrali na Rolan Garosu, 2022. godine u polufinalu i tada je Nemac doživeo čuvenu tešku povredu u tajbrejku drugog seta, zbog čega je bio prinuđen da preda i ode na dugu pauzu.

(Telegraf.rs)

Video: Novak Đoković trenirao u Košutnjaku posle povratka iz Rima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • da

    27. maj 2024 | 15:32

    Haha Nadal igra samo se sramoti bez potrebe

  • Kele

    27. maj 2024 | 18:19

    Dosta bezveznih komentara, važno je učestvovati u mečevima i uživati u tenisu. Pobediće onaj koji je spremniji i malo fortune. Idemooo daljeee Noleee 🍀

  • ll

    27. maj 2024 | 16:05

    Nadal ispada u prvom kolu,Novak u drugom,tenis definitivno preuzimaju mladi lavovi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA