≫ 

Večna lista Gren slem šampiona: Novak prestigao Samprasa, ko je još ostao ispred? (VIDEO)

Srpski teniser i najbolji igrač sveta posle povratka na teren počeo sa rušenjem rekorda, ali i rivala

  • 22

Novak Đoković ispisuje nove stranice teniske istorije! Osvajanjem sedmog trofeja u Melburnu postao je prvi i jedini igrač kome je to uspelo (Roj Emerson i Rodžer Federer imaju po šest), a svojim 15. Gren slem trofejem stigao je na treće mesto večne liste osvajača ovih trofeja.

Osim toga Novak sad ima tri Gren slema u nizu Vimbldon, US open, Australijan open, i sada mu nedostaje Rolan Garos da ponovo kompletira zlatni slem. Takođe, on juri kalendarski Slem (sva četiri Gren slema u jednoj godini) pa moguće je da to ostvari ove godine.

NEKA SE SPREMI RAFA, A POSLE I RODŽER

Đoković je prestigao svog idola Pita Samprasa, koji je ostao na 14 trofeja, a približio se Rafaelu Nadalu sa 17 i Rodžeru Federeru sa 20 trofeja.

Novak sada ima novu misiju. U godinama koje dolaze potrebno je šest Grend slem trofeja ne bi li se prestigao Rodžera Federera, što jeste izazov nad izazovima, ali ne i nemoguć scenario.

Doduše, trebalo bi Švajcarac da ne osvoji nijedan, kao ni Rafa Nadal da ne osvoji četiri u tom periodu, a s obzirom n dolazak mladih lavova (Kačanova, Cicipasa, Puja, Zvereva) neće ni Špancu biti lako.

Foto: Tanjug/AP

Može li Novak da u narednim godinama osvoji još šest titula na najvećim turnirima i tako postane i istorijski broj 1, pošto je sve rekorde oborio videćemo u nastavku sezone.

NOVAK JE U NAJBOLJIM GODINAMA I ZDRAVSTVENOM STANJU

Ono što je sigurno je da je u najboljim godinama (31, u maju puni 32) i da je u najboljem zdravstvenom stanju u odnosu na Nadala i Federera. Švajcarca već stižu godine (ima 37, puni 38)i pitanje je kako će njegovo teko reagovati. Moguće je da će se fokusirati samo na Gren Slemove, a ostalo propuštati.

FAKTI: Pet najtrofejnijih Grend Slem tenisera svih vremena

1. Rodžer Federer (20) - Australijen Open (6), Rolan Garos (1), Vimbldon (8), US Open (5)

2. Rafael Nadal (17) - Australijen Open (1), Rolan Garos (11), Vimbldon (2), US Open (3)

3. Novak Đoković (15) - Australijen Open (7), Rolan Garos (1), Vimbldon (4), US Open (3)

3. Pit Sampras (14) - Australijen Open (2), Rolan Garos (0), Vimbldon (7), US Open (5)

5. Roj Emerson (12) - Australijen Open (6), Rolan Garos (2), Vimbldon (2), US Open (2)...

Nadal je pauzirao poslednjih tri meseca zbog povrede i za njega je upitno koliko će mu telo izdržati jer igra na fizikalije već 15 godina.

BIVŠI ASOVI SE POVLAČILI U NOLETOVIM GODINAMA

Ali, gledajući bivše asove i oni nisu igrali u poznijim godinama. Bjern Borg se povukao sa 26, zbog sindroma pretreniranosti, Džimi Konors je igrao do 44, ali nije od 37 godine osvojio nijedan trofej.  Stefan Edberg i Džim Kurijer su se povukli u 30. godini, Boris Beker i Pit Sampras sa 32, Džon Mekinro sa 33, Ivan Lendl sa 34, Andre Agasi sa 36.

Sa druge strane Đoković ima rekord od 30 osvojenih Mastersa, koji drži sa Nadalom, dok Federer ima 27. Tako da u ovoj godini ima misiju i da postane rekorder po Mastersima

FAKTI 2: Teniski rekordi

- Australijen Open: Đoković ima 7 titula

-Rolan Garos: Nadal ima 11 titula

- Vimbldon: Federer 8 titula

- US Open: Federer 5 titula koliko ima i Džimi Konors i Pit Sampras. Federer je jedini sa pet uzastopnih titula.

- Nadal jedini igrač sa 10 titula na tri turnira (Frenč open, Monte Carlo Masters i Bascelona Open).

VIDEO: Oni su Velika trojka i njihovoj dominaciji nema kraj

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    27. januar 2019 | 11:58

    Ovo je dominacija Novaka nad Nadalom, maestrslna!!! Novak je van planetarni, ceo svet je video Srbina koji posle Nikole Tesle, otvorio oci za pogled u svet sporta, znanja umeca, tehnike i nada sve borca za ono sto se zove lepota tenisa koja ulazi u Ginisovu knjigu rekorda!! E to je Novak Djokovica, heroj za svagda!!!! Neka mu Danasnji praznik Sveti Sava podari srecan I zdrav zivot na mnogaja ljeta, od srca toma m.

  • Branko

    27. januar 2019 | 12:16

    Bravo za RTS! Jos jedna pobeda za njih. Bruka i sramota!!!!!!!! Gasenje!!!!

  • Darinka

    27. januar 2019 | 14:00

    Nole možeš ti još na tebi se vidi. Nema odustajanja bar ne još.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA