≫ 

Novak i Rafa me odavno ugrožavaju, dovoljno sam jak da igram na Rolan Garosu i šljaci: Federer pred Dubai najavio zanimljiv nastavak sezone! (FOTO)

Federer otoreno sa medijima o brojnim temama pre početka turnira u Dubaiju

  • 9

Mečevi glavnog žreba dvadeset sedmog izdanja ATP turnira Serije 500 poćinju danas, a u vazduhu ovog megapolisa u pustinji se već oseća teniski elektricitet.

Ove godine na terenima Ejviejšn Centra neće biti Novaka, Rafe, Endija i Saše Zvereva, ali su bukvalno sve ostale aktuelne zvezde svetskog tenisa tu i u niskom startu da se domognu trofeja, što boljeg plasmana i reprezentativne forme pred prve Masterse sezone u prolećnoj Američkoj seriji.

Rodžer Federer nezadovoljan napušta teren na Vimbldonu Foto: Tanjug/AP

Danas su pred svetskim medijima prodefilovali prvi nosilac Nišikori, devedesetdevetostruki osvajač turnira na ATP turneji Federer, Grend Slem šampion i suparnik spomenutog Švajcarca u finalima Austrelijen Opena i Vimbldona Čilić, mlada zvezda u usponu i osvajač Pariskog Mastersa prošle sezone Kačanov, ponovo izvrsni Raonić, Ćorić, Monfis i sa njima podelili brojne interesantne informacije, ocene, mišljenja i prognoze pred nastavak veoma sadržajne sezone 2019.

Federer na Australijen Openu; Foto: AP/Tanjug

Niko nije toliko puno puta osvajao ovaj turnir kao Rodžer Federer, a u slučaju da to uspe da uradi osmi put drugog marta – to će mu ujedno biti i stoti osvojeni turnir u singl konkurenciji na ATP turneji od početka karijere, još jedan u nizu fantastičnih rekorda koji je „Švajcarski maestro“ ostvario. No, pre rekorda, poveo se razgovor o tome kako je „preboleo“ eliminaciju od Cicipasa u četvrtfinalu Austrelijen Opena, koji ga je potisnuo na sedmo mesto rang liste i doveo u znatno manje favorizovanu poziciju pred naredne turnire.

- Iskreno, trebalo mi je do narednog popodneva da prevaziđem taj poraz. I daljem mislim da sam veoma dobro odigrao taj meč, kao i prethodne na Hopman Kupu i Austrelijen Openu, ali sam sebi dozvolio velike greške u odlučujućim poenima. Ono što mi je svakako prijalo je nešto duži odmor sa porodicom u Australiji, a dobro je poznato koliko važnim smatram odmore za moje dalje uspehe. Mogu da kažem da se sada odlično osećam, zadovoljan sam pripremama za dalji tok sezone u svakom smislu i iako mi možda nedostaje mečeva, na treningu ovde sam dobio svog nimalo lakog protivnika u prvom kolu, Kolšrajbera.

VIDEO: Novak Đoković "upucao" Federera u leđa

- Iako su se uslovi za igru u Dubaiju značajno promenili na sporije u poslednjih nekoliko godina, što sada od vas zahteva da „meljete“ protivnika umesto da mu „na brzaka“ uzmete poen, i dalje volim da igram ovde. Eto, nadam se da ću nešto više o mojoj trenutnoj formi moći da vam kažem ovde za koji dan... - opušten je Federer u svom prvom odgovoru.

Medije je interesovalo šta stoji iza njegove odluke da, posle duge pauze, ponovo prijavi turnire u delu sezone koji se igra na šljaci  i da li je svestan toga da je veliki deo javnosti poverovao da je, zbog toga, tekuća sezona možda i njegova poslednja.

- Razlog za tu odluku je taj što mi se igra na šljaci, podlozi na kojoj sam počeo svoju karijeru i ništa drugo osim toga. Ako smo moj tim i ja saglasni da bi mi to prijalo, i da sam, posle propuštanja dve sezone na šljaci i tri Rolan Garosa ponovo dovoljno fizički jak da podnesem igranje na sve tri podloge, onda se radujem toj odluci. Videćemo kako če to uticati na broj turnira koji ću igrati tokom ostatka sezone, ali su adaptacije planova uvek moguće, i to me trenutno uopšte ne brine - jasan je po ovom pitanju Federer.

Rodžer Federer se posle dve sezone vraća na šljaku; Foto: Tanjug/AP

Na pitanje da da svoju ocenu velikih Novakovih uspeha u međuvremenu, i koliko su on i Nadal u poziciji da ugroze njegove rekorde Federer kaže:

- Da, njegovi uspesi su zaista bili izuzetni. Iskreno, nisam očekivao da će osvojiti tri grend slema zaredom, ali jesam uspeh dostojan Novakove reputacije. I ako bude ponovo uspeo da osvoji četiri zaredom to će biti impresivno.

- Nemojte pogrešno da me shvatite, ali je danas donekle lakše tako nešto izvesti nego što je to bilo pre, jer su se brzine podloga u velikoj meri približile, i adaptacija je lakša i brža. To je koristilo i meni, ali će i igračima posle nas, ako stvari nastave ovako da se razvijaju. Rafa i Novak me već odavno ugrožavaju, i to potvrđuje upravo ovo što sam rekao – da će se rekordi sigurno obarati u budućnosti.

VIDEO: Oni su Velika trojka i njihovoj dominaciji nema kraja

- Ako igrači iz ere sedamdesetih godina prošlog veka nisu toliko igrali za rekorde, danas je to sasvim obrnuto, jer je ovim i omogućeno. Rafa i Novak će sigurno igrati dok god mogu da budu konkurentni na željenom nivou, i budu mogli da obaraju rekorde. Iskreno im želim da ostvare sve što su namerili, i nadam se da je i u meni „ostalo“ još potencijala za nove uspehe... -  „džentlmenski“ odgovara dvadesetostruki osvajač Grend Slem titula.

Na pitanje, da li je očekivao da će finale Austrelijen Opena imati takav tok i epilog, i biti rešeno tako brzo, Federer se dobro zamislio, nasmejao, i odgovorio:

- Neću moći da vam dam odgovor na to pitanje. Naprosto, biće nemoguće a da ne kažem nešto što ne bi bilo loše, odnosno pogrešno...

Foto: Dubai Duty Free Tennis Championship

Upitan da li mu se, posle ovoliko godina, često desi da oseti tremu ili nervozu pri izlasku na teren posle duže pauze u nastupima, Rodžer ponavlja:

- Za mene nervoza nije negativna pojava. Ako sam nervozan, to znači da mi je stalo, da želim da se borim i nadmašim protivnika, da obradujem posmatrače. Na treningu ne osećam nervozu, jer vas jedino gleda ograda; na meču vas posmatraju milioni ljudi. Pojava nervoze je nepredvidljiva, i u tome je njena draž. Naravno, kada se budem jednog dana povukao iz tenisa, biću srećan što neću imati taj osećaj, ali će do tada nervoza biti u funkciji jake motivacije u mojim nastupima.

VIDEO: Slika svetskog tenisa će se promeniti u 2019. godini Novak nema borbu protiv Nadala i Federera, već mladih lavova

Na pitanje Telegrafa kako bi prokomentarisao činjenicu da odnosi između Međunarodne teniske federacije ITF i organizacije profesionalne turneje ATP nisu dobri u poslednje vreme i koje su šanse propuštene da do toga ne dođe, Federerova prva reakcija je bila „ufff, a koliko vremena zapravo imamo da vam dam odgovor na to pitanje?“ i, uz osmeh, nastavio:

- Odnosi dve federacije koje se bave istim sportom su složeni po prirodi stvari, iako je njihova misija drugačija. ITF se bavi promocijom teniskog sporta od najmlađih uzrasta  i ima ulogu u Grend Slemovima i na Olimpijadi, ATP organizuje našu profesionalnu turneju i one se manje ili više preklapaju i primorane su da sarađuju u donošenju nekih odluka.

Federer razgovara sa novinarima u Dubaiju; Foto: Dubai Duty Free Tennis Championship

- U situacijama kada se postave tako da primarno vode račun o sopstvenim interesima, igrači se zateknu „priklješteni“ između njih, ali to ne vidim uvek kao loše po nas. Važno je ostvariti dijalog, ali to istovremeno ne znači da biste zarad toga „trebali da letujete zajedno sa nekim“.

VIDEO: Federer i Đoković o Mareju i njegovom povlačenju iz tenisa

- U svakom slučaju, smatram da odnosi ITF-a i ATP-ja nisu trenutno na najnižem nivou, i da će i ubuduće biti izuzetno važno da postoji otvoreni dijalog između njih i igrača o tome šta je najbolje za budućnost našeg sporta. No, pričati je jedna stvar, a donositi odluke na kraju često veoma nezahvalno i nepopularno, i teško ostvarivo uz pun konsenzus po najvažnijim pitanjima.

- Smatram da je tenis danas u veoma dobrom stanju, da imamo sjajne igrače, publiku, turnire, medijsku pokrivenost, uslove, profesionalizam na svim nivoima i da to obećava pozitivno razrešenje svih trenutnih problema - zaključuje Rodžer.

- Danas je svaki igrač koji se nađe u glavnom žrebu turnira dovoljno dobar da pobedi i najvećeg favorita. Utoliko se tenis verovatno najviše promenio u odnosu na period pre pedeset godina, šezdeset godina. To što ste broj jedan na rang listi vas neće automatski kvalifikovati za drugo kolo, i takvo stanje u tenisu danas sve igrače čini znatno više skromnim, uviđajnim, realističnim. Redovna je pojava da se u prvim kolima igraju veoma neizvesni mečevi, da je ishod nepredvidiv i to potvrđuje koliko se tenis globalno razvio u pozitivnom smislu -  ističe Federer – u vezi sa nekolicinom krajnje nepredvidivih mečeva u Dubaiju (Čilić – Monfis, na primer) ali i sve češćoj pojavi velikih „iznenađenja“ na početku turnira.

Federer razgovara sa novinarom Telegrafa; Foto: Violeta Đorđević

Uz napomenu da bi bio veoma srećan da se u bližoj budućnosti usvoji njegov predlog da se jedno od narednih izdanja egzibicionog turnira „Lejver Kup“ čiji je on inicijator i suosnivač igra na afričkom kontinentu, gde je njegova humanitarna fondacija veoma aktivna već dugi niz godina, Federer se oprostio od medija sa njemu omiljenim pozdravom „Budite opušteni!“ Utisak koji je danas ostavio je upravo takav, potpune opuštenosti, zadovoljstva, životne i profesionalne ravnoteže i verovanja u svoje odluke i stavove; pravo „tenisko visočanstvo“, a ujedno i čovek jasnih i prihvatljivih ocena, izraza i principa.

I na kraju, ono što bi bilo najvažnije za njegove obožavaoce i iskrene i neostrašćene  ljubitelje tenisa, motivisan i spreman da, ako ga budu zaobišle povrede i dalje bude posvećen tenisu na najvišem nivou, barem još dve sezone. Nadamo se da nas utisak neće – prevariti...

Federer spreman za početak turnira u Dubajiu; Foto: Violeta Đorđević

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    25. februar 2019 | 10:30

    Kad je danas lakše, šta kaže Federer zato što je Đoković sva 4 GS držao odjednom, zašto nije on to uradio još kad nije imao jaku konkurenciju ili bilo ko u Open eri...jedino Serena u ženskom tenisu...toliku o sadašnjoj lakoći...

  • D

    25. februar 2019 | 11:19

    Verovatno igra najlepse za oko tenis ovaj "gospodin", i svaka cast na uspesima. . . Ali je daleko najlosiji sportsmen ,kada su tudji uspesi u pitanju. . . Ljubomorko. Pa ima negativan skor i sa Novakom i sa Rafom.

  • Dragan V

    25. februar 2019 | 08:45

    Neosporno da je Federer jedan od najboljih sportista sveta svih vremena..I jos traje. I jos ce tih mladih lavova,pognute glave napustati terene.Lakoca kojom igra,pruza mu priliku da jos dugo moze da se zabavlja,na vrhu ATP a.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA