≫ 

Udara lopticu zatvorenih očiju: Ko je čudni gorostas iz Poljske koji se namerio na Đokovića? (VIDEO)

Teniski stručnjaci kažu da mu bekhend podseća na Endija Marija

  • 3

Hubert Hurkač je prvi Đokovićev rival na drugom Grend slemu sezone i uprkos tome što mu renking za sada nije zavidan, mogao bi da bude veoma opasan rival ako uđe u ritam.

Mladi Poljak je prošle godine iznenadio Tenisa Sandgrena i prvu pobedu u glavnom žrebu nekog od najvećih turnira ostvario baš na Rolan Garosu.

Propisno je oznojio i Marina Čilića u drugoj rundi, ali je Hrvat u četiri seta ipak pobedio. Od tada je Hurkač igrao dobro, a godine rada su ga od rodnog Vroclava odvele do 41. mesta ATP liste na kom je bio pre petnaestak dana.

Sve je počelo kada je ovaj 22-godišnjak sa pet godina počeo da prati teniske treninge svoje majke Zofije u Poljskoj. Ona je videla da se "Hubi" interesuje, ubacila ga je "u mašinu" pa su mu ona i otac Kšištof bili prvi treneri.

Od pre 17 godina do sada je promenio više trenera i uglavnom su bili Poljaci. Hurkač je ostao vezan i za svoje sunarodnike i za svoju porodicu. Otud i navika da svuda ili gotovo svuda ističe poljsku zastavu kada ostvari veliku pobedu.

Zato je sada organizovao karte i sve ostalo da bi grupa njegovih rođaka došla da ga bodri na Rolan Garosu, bez obzira na to da li će na njemu provesti samo jedan meč ili će ostati još koji dan duže.

Tokom turnira voli da ide u razgledanje, ali tvrdi da više voli kada za šetnju nema vremena jer pobeđuje, pa je posvećen samo narednim protivnicima i izazovima.

Dok je odrastao, voleo je da gleda Rodžera Federera, iako njegov stil igre verovatno nikada neće moći da replicira. Fizičke predispozicije mu ne dozvoljavaju da ima tu eleganciju na terenu, ali bogami ima snagu.

Kao gorostas od skoro dva metra (196 cm) postaje poznat kao jedan najjačih servera i naslednika generacije igrača poput Tomaša Berdiha, Mardija Fiša, Ive Karlovića, Džona Iznera, Sema Kverija...

To objašnjava i zbog čega je za trenera čoveka koji je usmeravao poslednju dvojicu pobrojanih Krejgom Bojntonom.

Razlika u odnosu na većinu visokih igrača je što ima jednako snažan forhend i bekhend i kada opusti ruku, može da bude veoma težak takmac.

U džepu ima i "magični trik". Većina tenisera udara lopticu dok krajičkom oka prati ugao pod kojim želi da je pošalje. Hurkač udara skoro potpuno zatvorenih očiju i mnogi se na turu šale da bez gledanja pobeđuje rivale.

Da sa njim nema šale pokazuje i to što je prošle godine u ovo vreme bio 189. igrač na svetu, a sada je kao 44. stigao na okršaj sa Đokovićem u Bulonjskoj šumi.

Usput je stigao da upiše i prvi Top 10 skalp protiv Keija Nišikorija u Indijan Velsu 4:6, 6:4, 6:3 (onda opet i u Dubaiju). Pobedio je i Dominika Tima u Majamiju, a bio je blizu da eliminiše i Aleksandra Zvereva.

Stručnjaci tvrde da je još jedna bitna njegova odlika skromnost spolja, ali velika energija iznutra. Iako osmehom prikriva ambiciju da pobedi Đokovića u prvom kolu, jasno je da ima poprilično motiva i gotovo nimalo straha.

- Mlad, vrlo perspektivan igrač koji igra dosta snažno i brzo. Ove godine je iznenadio i pobedio Tima u Majamiju, napravio je nekoliko vrlo dobrih rezultata i ne deluje kao da ima manjak iskustva i da to utiče na njega na velikim stadionima. Pokazao je da se ne boji, da igra svoj najbolji tenis kada je najpotrebnije - rekao je Đoković o svom protivniku.

Poljak je opuštenog karaktera, što je pred svoj okršaj sa našim igračem pokazao kada se malo našalio na svoj račun.

- Da li je ovo bio loš žreb? Na ovim terenima je Rafa malo teži rival, pa sam imao i sreće jer je moglo da bude i gore. Naravno, većina igra lošije od Srbina, ali spremiću se najbolje što mogu - poručio je Hurkač.

Za prvo kolo se spremao uz nekoliko knjiga, dobrih filmova, šetnju Senom i odmor u turnirskom hotelu.

"Hubi" voli da igra ravno i da kontroliše tempo sa osnovne linije. Ne odgovara mu kada mora da menja ritam i pravac zbog dobrih odgovora rivala i tu će biti Novakova velika prednost - on se takvim promenama prilagođava.

Poljaku je omiljeni turnir Vimbldon, san mu je bio da zaigra u Ol Ingland klabu, pa mu šljaka nije prvi izbor podloge. Međutim, njegovi riterni i duge ruke dolaze do izražaja baš na narandžastom terenu kada vraća servise rivala, zbog čega iz ovih udaraca takođe može da pripreti.

Ne libi se da izađe na mrežu i tu poentira, ali ima poteškoća kada treba da se održi dugo u poenu. Zbog toga će morati da skraćuje razmene, ne bi li se nadao pobedi protiv igrača koji je raspoložen da ga pobedi po svaku cenu i postane jedini koji je dvaput u svojim rukama imao sva četiri Grend slema za godinu dana.

Zbog toga bi gorostasni, nasmejani Poljak mogao malo da pričeka sa svojom vrhunskom formom i tempira je za turnir koji ipak više voli - onaj u Londonu. Meč prvog kola, između dvojice igrača počinje ne pre 14 sati i 30 minuta.

VIDEO - Najbolji momenti meča Đoković-Cicipas

(M.Ljubisavljević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сале

    27. maj 2019 | 12:54

    И од оваквих треба да стрепи?

  • Ivan

    27. maj 2019 | 12:10

    Sve zavisi od Novaka Ako Novak odigra na svom nivou Tri seta i jedno 1h30 igre I Poljak moze lagano Da odzuji u troskocima do Poljske

  • Raspucin

    27. maj 2019 | 12:32

    Slovenska rasa, dominiraju u svim sporotovima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA