Moćan stručni tim Krajinović i Lajović postavljaju strategiju Kecmanoviću za Gofana

Mladi srpski as otvorio kampanju na Rolan Garosu teško izvojevanom pobedom – zadovoljan i duhovit pred naredno kolo

  • 0

Žreb pariskog Grend Slema nije bio nemilosrdan prema našem najperspektivnijem mladom igraču u ovom momentu, Miomiru Kecmanoviću, ali je igračima u ovoj fazi njihove karijere u ovakvim situacijama najčešće znatno veći problem od protivnika njihov stav, mentalna priprema, spremnost da ostanu „na pravom kursu“ i u slučaju da tok meča ne bude išao u željenom pravcu.

Iz veoma izazovnog meča protiv turneji već dobro poznatog amerikanca Denisa Kudle, Kecmanović je izašao kao pobednik, a da je u jednakoj meri morao da prevaziđe sopstvene „blokade“ kao i da nadigra protivnika.

Jer – i pored furioznog početka (6-0 u prvom setu), izgubio je naredna dva i morao da se bori da ostane „u teniskom životu“ kako bi napokon prelomio rezultat kroz u završnom, petom, kroz još jedan „juriš“ od cetiri uzastopno osvojena gema za konačnu pobedu.

Uz svest da je današnji meč mogao efikasnije da bude vođen na putu do trijumfa, Kecmanović nam kaže:

- Istina je dao sam imao veliki broj šansi da završim meč mnogo ranije, ali sam ih ispustio. Posle mog izuzetnog početka, Denis je „konsolidovao redove“.

- Odličnom igrom sa osnovne linije me je potisnuo i doveo u situaciju da češće pravim greške, i oduzeo mi dosta prostora potrebnog da napravim poen. U tim okolnostima sam srećan što sam uspeo da izdržim taj pritisak, i preokrenem meč – do pobede!“ zadovoljno zvuči Kecmanović.

aq8i2877_20190313121806290.jpg Matthew Stockman

- Nisam osećao pritisak imperativa pobede pre i na početku ovog meča bez obzira na to što sam imao veoma povoljan žreb, i to se videlo u mojoj igri. Zapravo, Kudla je bio taj koji je. između ostalog i zbog toga što ima mnogo duži „staž“ na turneji od mene, imao pritisak da opravda prednost tog iskustva. Moja napetost u daljem toku meča bila je reakcija na propuštene šanse, ali, ipak, kada se uzme u obzir to da je i u petom setu imao veliku šansu da odnese konačnu pobedu, mislim da se sve na kraju odlično završilo...“ prenosi nam ove važne detalje Miomir.

Da ima formulu kako da dođe do trećeg kola u Parizu – i (očekivano) zaigra protiv najuspešnijeg svih vremena na šljaci – Nadala, Kecmanović nam potvrđuje, u šali:

- Kad sam video žreb, rekao sam super, samo treba da dobijem prvo kolo, da mi onda protivnik preda u drugom i eto mene protiv Nadala, na centralnom terenu Rolan Garosa. Lepa uspomena na ovu sezonu...“ šali se Kecmanović, čiji najveći uspeh na ATP turneji do sada jeste četvrtfinale Indijan Velsa, dok bi svaka nova pobeda na Rolan Garosu za njega predstavljala najbolji rezultat na jednom Grend Slemu.

Miomir Kecmanovic Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

U drugom kolu  prvi put će zvanično „ukrstiti rekete“ sa belgijskim asom, Davidom Gofenom – sa kim je imao prilike da trenira pre ove sezone na Tenerifama. „Puno sam napredovao u fizičkom smislu od početka godine, i potvrda toga je današnja pobeda u pet setova. Siguran sam da ću se dovoljno oporaviti do mog narednog meča sa Gofenom. Za taj meč, Filip mi je obećao da će da mi pripremi „specijalnu taktiku“, a doprineće i „Duci“ Lajović (posle pobede nad belgijancem u Monte Karlu). Baš imam moćan tim iza sebe – sve sami pobednici!“ duhovito će Miomir.

Posle izuzetnog nastupa na američkoj „sunčanoj Masters turneji“, izostali su očekivani rezultati: „Nisam ljubitelj igranja na šljaci, i to ne krijem. Pretpostavljam da je to važan razlog što – posle Indijan Velsa – nisam održao kontinuitet dobrih rezultata iz te faze sezone.

- Ali, ako ovde preokrenem sezonu dobrim rezultatima, i kvalitetno odigram i taj jedan preostali turnir – na kraju ću biti zadovoljan... Ne odgovara mi to što se na ovoj podlozi igraju duži poeni, i to se ne uklapa u moj znatno agresivniji stil igre koji primenjujem u poslednje vreme. Takođe, svi mečevi koje sam izgubio na šljaci su bili posledica grešaka koje su za mene potpuno neuobičajene na drugim podlogama, a ne zato što sam bio nadigran. Ipak, ako dobro odigram poslednje mečeve na šljaci – biću zadovoljan, jer će se pokazati da mi je trebalo samo malo više vremena da se adaptiram na ovu podlogu u tekućoj sezoni – a takođe će i doprineti tome da ostvarim svoj glavni cilj i stabilizujem se u prvih 100 igrača sveta!“ ističe Kecmanović.

S obzirom na veliko interesovanje belgijskih medija za naredni meč, bilo bi sve samo netačno reči da Miomir neće imati svoje šanse u nastupu protiv Gofena. Uistinu, dobar savet Krajiovića i Lajovića će biti dragocen, a da su kvalitet i istrajnost atributi na koje ovaj neposredan i duhovit mladić može da računa – to je danas dokazao na najbolji način – ostvarivši važnu pobedu, uz brojna iskušenja.

(Specijalni izveštač Telegrafa iz Pariza, Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA